culinair kerstmenu

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kerst is natuurlijk hét moment om als foodlover te laten zien welke skills je in huis hebt. Mocht je nog wat inspiratie kunnen gebruiken, dan somt onze online redacteur graag een paar recepten op voor een culinair kerstmenu!

Waar gaan we voor? Rijke smaken, mooie ingrediënten waar je niet dagelijks mee kookt en het oog wil natuurlijk ook wat. Denk aan eendenkroketjes, carpaccio van coquille en gebraiseerde ossenstaart. Wil je nu al meer? Lees dan vooral even verder.

Aperitief met hapjes

eendenkroket met grapefruit-pepermayonaise
Ga voorbij aan de kroket en maak deze feestelijke eendenkroket met mayonaise van grapefruit en peper. Het zuurtje van de grapefruit gaat perfect bij de authentieke smaak van eend.
Vega kroketje? Probeer dan onze pompoen-saffraankroket met paprika-hazelnootdip,
naar recept
eendenkroket met grapefruit en mayonaise | delicious
gegratineerde artisjok met olijfkorst
Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren.
Wat doe je vooraf?
Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren.
Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
naar recept
Gegratineerde artisjok met olijvenkorstje_preview
skordalia met pulpo, artisjok en sumak
Deze aardappel-knoflookdip met oregano met pulpo en artisjok is een ode aan de Griekse eilanden. Met een knipoog naar het Midden-Oosten, dus ook met sumak en sinaasappel.
naar recept
skordalia met pulpo, artisjok en sumak

Voorgerecht

carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer
Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Carpaccio van coquille met gebruiken boter, calvadossiroop & hazelnoot

of

Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron
De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet.
Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.
naar recept
gepofte biet met geitenhangop en kruiden van cantine de caron

Tussengerecht

hollandse garnalenbisque met gin
Deze bisque is een perfect voorgerecht voor de feestdagen. Bomvol smaak, een mooie rode kleur en ook nog snel klaar. Wij zijn gek op deze klassieker!
Deze bisque van krab met maïs is een leuke variant.
naar recept
hollandse garnalenbisque met gin - delicious

Hoofdgerecht

gekonfijte zalm in olijfolie met tijm en jeneverbest & mandarijnrelish
Zo'n frisse relish is een perfecte tegenhanger voor rijke zalm. Dat anijsige van venkel is zo aantrekkelijk hier.
naar recept
gekonfijte zalm van yvette 2
gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij
Nog geen idee wat je met de feestdagen wil maken? Laat ons je dan inspireren met deze fluweelzachte stoof van ossenstaart.
naar recept
ossenstaart uit de oven | delicious
parmentier met eend
Geen snel gerecht, maar de eendenstoof en puree voor deze parmentier kun je voorbereiden op een rustig moment en apart bewaren in de koelkast. De parmentier heeft een heerlijke volle smaak en natuurlijk zo’n mooi vorkpatroon in de pureelaag.
naar recept
parmentier met eend-delicious

Kaas

geroosterde druiven & pruimen met ijsbocksiroop, kaas en flatbread
De intens bitter-zoete siroop is heerlijk met de romige kaas, het kruiden-flatbread en de zachte, geroosterde druiven en pruimen.
naar recept
GEROOSTERDE DRUIVEN & PRUIMEN met ijsbocksiroop, kaas en kruidenflatbread

Nagerecht

vijgenbladsorbet met gepocheerde vijg & financier
Jamie steekt het niet onder stoelen of banken: hij is fan van chef-kok Jos Timmer en zijn bijzondere restaurant De Kas. ‘Jos was een van de leerlingen in mijn restaurant Fifteen en is nu mede-eigenaar van een van de beste restaurants van Amsterdam. Hij is een charmante, getalenteerde, bescheiden man en een geweldige chef.’
Dat laatste zijn de mensen van Michelin met Jamie eens: zij beloonden Jos en zijn team dit jaar met een ster. Daarom dit geweldige recept van dit unieke restaurant – in een grote glazen kas – met eigen groentetuin.
‘Vijgenbladeren en verse vijgen staan bij ons in de zomer zowel in de tuin als in de kas. Vooral van de bladeren gebruiken we kisten vol in siropen, ijs en nog veel meer.’
naar recept
vijgenbladsorbet restaurant de kas

Bekijk ook dit klassieke kerstmenu!

vijgenbladsorbet restaurant de kas