culinair kerstmenu

Kerst is natuurlijk hét moment om als foodlover te laten zien welke skills je in huis hebt. Mocht je nog wat inspiratie kunnen gebruiken, dan somt onze online redacteur graag een paar recepten op voor een culinair kerstmenu!

Waar gaan we voor? Rijke smaken, mooie ingrediënten waar je niet dagelijks mee kookt en het oog wil natuurlijk ook wat. Denk aan eendenkroketjes, carpaccio van coquille en gebraiseerde ossenstaart. Wil je nu al meer? Lees dan vooral even verder.

Aperitief met hapjes

eendenkroket met grapefruit-pepermayonaise
Ga voorbij aan de kroket en maak deze feestelijke eendenkroket met mayonaise van grapefruit en peper. Het zuurtje van de grapefruit gaat perfect bij de authentieke smaak van eend.
Vega kroketje? Probeer dan onze pompoen-saffraankroket met paprika-hazelnootdip,
naar recept
eendenkroket met grapefruit en mayonaise | delicious
gegratineerde artisjok met olijfkorst
Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren.
Wat doe je vooraf?
Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren.
Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
naar recept
Gegratineerde artisjok met olijvenkorstje_preview vegetarische hapjes
skordalia met pulpo, artisjok en sumak
Deze aardappel-knoflookdip met oregano met pulpo en artisjok is een ode aan de Griekse eilanden. Met een knipoog naar het Midden-Oosten, dus ook met sumak en sinaasappel.
naar recept
skordalia met pulpo, artisjok en sumak

Voorgerecht

carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer
Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Carpaccio van coquille met gebruiken boter, calvadossiroop & hazelnoot
Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron
De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet.
Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.
naar recept
gepofte biet met geitenhangop en kruiden van cantine de caron
Makreelsalade in roodlofblaadjes met citrusparels
Voor je het weet is het feest al begonnen met deze makreelsalade hapjes.
Je kunt zowel de citrusparels als de makreelsalade een dag eerder bereiden. Bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast.
naar recept
makreelsalade in roodlofbladeren
zoetzure knolselderij met gerookte forel & groene kruiden
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij!
Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.
naar recept
kerst voorgerecht forel
Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc
De all time favourite van restaurant Rijks: de millefeuille van biet. Laagjes dungesneden biet worden bij elkaar geknoopt en zachtjes gegaard in bietensap. Om de zoete aardse smaak lichter en speelser te maken, serveer je dit bietenkunstwerk met een zout-zure beurre blanc van sojasaus en sushi-azijn en een heldergroene peterselieolie.
naar recept
MILLEFEUILLE VAN BIET met Tomasu beurre blanc

Tussengerecht

hollandse garnalenbisque met gin
Deze bisque is een perfect voorgerecht voor de feestdagen. Bomvol smaak, een mooie rode kleur en ook nog snel klaar. Wij zijn gek op deze klassieker!
Deze bisque van krab met maïs is een leuke variant.
naar recept
hollandse garnalenbisque met gin - delicious
witlofsoep met crème crue, PX-sherry en gefrituurde salie
Deze witlofsoep is lekker romig en ziet er feestelijk uit. De witlof wordt in de oven gepoft en krijgt hierdoor een hele volle, zachte smaak. En in combinatie met de PX-sherry wordt het geheel een bom van smaak. Een bijzonder voorgerecht en perfect voor de feestdagen!
naar recept
Soep van gepofte witlof met crème crue, PX-siroop en gefrituurde salie

Hoofdgerecht

gekonfijte zalm in olijfolie met tijm en jeneverbest & mandarijnrelish
Zo'n frisse relish is een perfecte tegenhanger voor rijke zalm. Dat anijsige van venkel is zo aantrekkelijk hier.
naar recept
gekonfijte zalm van yvette 2
gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij
Nog geen idee wat je met de feestdagen wil maken? Laat ons je dan inspireren met deze fluweelzachte stoof van ossenstaart.
naar recept
ossenstaart uit de oven | delicious
parmentier met eend
Geen snel gerecht, maar de eendenstoof en puree voor deze parmentier kun je voorbereiden op een rustig moment en apart bewaren in de koelkast. De parmentier heeft een heerlijke volle smaak en natuurlijk zo’n mooi vorkpatroon in de pureelaag.
naar recept
parmentier met eend-delicious
parelhoen met gamba & een boutje
Eduardo: ‘Dit is een heerlijk kerstgerecht, zo vol smaak, echt comfortfood. Ik heb het op de Franse manier bereid. Ga voor jonge parelhoen, die smaakt veel malser.'
Je kunt dit gerecht ook voorbereiden. Pekelen en konfijten kun je 1-2 dagen van tevoren doen. Maak ook de jus vantevoren, tot het moment van reduceren.
naar recept
borden warm parelhoen met gamba & een boutje

Kaas

geroosterde druiven & pruimen met ijsbocksiroop, kaas en flatbread
De intens bitter-zoete siroop is heerlijk met de romige kaas, het kruiden-flatbread en de zachte, geroosterde druiven en pruimen.
naar recept
GEROOSTERDE DRUIVEN & PRUIMEN met ijsbocksiroop, kaas en kruidenflatbread

Nagerecht

vijgenbladsorbet met gepocheerde vijg & financier
Jamie steekt het niet onder stoelen of banken: hij is fan van chef-kok Jos Timmer en zijn bijzondere restaurant De Kas. ‘Jos was een van de leerlingen in mijn restaurant Fifteen en is nu mede-eigenaar van een van de beste restaurants van Amsterdam. Hij is een charmante, getalenteerde, bescheiden man en een geweldige chef.’
Dat laatste zijn de mensen van Michelin met Jamie eens: zij beloonden Jos en zijn team dit jaar met een ster. Daarom dit geweldige recept van dit unieke restaurant – in een grote glazen kas – met eigen groentetuin.
‘Vijgenbladeren en verse vijgen staan bij ons in de zomer zowel in de tuin als in de kas. Vooral van de bladeren gebruiken we kisten vol in siropen, ijs en nog veel meer.’
naar recept
vijgenbladsorbet restaurant de kas
îles flottantes met limoen & ijskoude meloen-limoncellobouillon
Deze îles flottantes van Yvette van Boven zijn een secuur werkje, maar als het af is dan heb je gegarandeerd een wow-effect! Tip van Yvette: 'Een krokant koekje of schuimpje erover zorgt voor afwisseling in structuur en smaak, probeer maar!' Deze zabaglione is gemaakt met muskaat-aardbeisiroop met basilicum!
naar recept
îles flottantes

Bekijk ook dit klassieke kerstmenu!

borden warm parelhoen met gamba & een boutje