30x glutenvrije hapjes

30x glutenvrije hapjes

Of je nu een glutenintolerantie hebt of simpelweg wat minder gluten wilt eten, deze hapjes helpen je om die glutenvrije droom werkelijkheid te maken.

En wist je dat er zóveel meer bestaat dan toast met een smeersel? Van hartige borrelhapjes tot zoete snacks: de glutenvrije mogelijkheden zijn eindeloos! Daarom hebben we een mooie selectie voor je samengesteld met 30 recepten. Sommige vervangen de gluten-gevulde-granen door alternatieven zoals amandelmeel, terwijl andere juist laten zien dat je graan helemaal niet altijd nodig hebt: er blijft genoeg lekkers over!

Let wel op: bij sommige recepten moet je misschien één ingrediënt aanpassen of weg laten om ze volledig glutenvrij te maken. Lees dus altijd even of het recept wordt gecategoriseerd als glutenvrij of glutenvrij als voorkeur heeft.

Borrelhapjes

courgette-rolletjes met ricotta en bresaola

It’s the most wonderful time of the year! Dat vraagt om een hapje waar je je diner goed mee begint. Deze eenvoudige courgette-rolletjes hebben verder niks meer nodig dan wat romige ricotta en zoute bresaola. Misschien hooguit een feestelijke cocktail voor in je andere hand.

naar recept
courgette-rolletjes met bresaola
Gevuld ei met avocadocrème en garnalen

Een gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!

naar recept
avocadocrème
spruitjessalade met citrusolie

Moet je eens proeven: flinterdun gesneden spruitjes met amandel en citrus-korianderolie. Slechts zes ingrediënten die een verpletterende indruk achterlaten! 

naar recept
spruitjessalade - delicious
bbq-bloemkool met geitenlabne, muhammara & dukkah

Lekker en makkelijk zomereten van Janneke. Begin op tijd en laat de yoghurt rustig uitlekken voor ultieme romigheid.

naar recept
bbq-bloemkool met geitenlabne muhammara & dukkah
tomaten tonnato

Omdat gefrituurde kappertjes het aller-allerlekkerste zijn, bak je er natuurlijk een paar extra. Bewaar ze in een potje om over een romige salade te strooien die nog iets extra’s nodig heeft; ingemaakt zijn ze de perfecte vervanger van ansjovis voor planteneters en iedereen met een ansjovis-aversie. Ze verliezen door het bewaren wel hun knapperigheid.

naar recept
tomaten tonnato salade
gevulde minipaprika’s met gepofte knoflookyoghurt

Dit is dus echt megalekker: kleine paprika's van de barbecue gevuld met een rijke knoflookyoghurt. Om het af te maken strooit Janneke er een krokant mengsel van pistache met korianderzaad overheen.

naar recept
knoflookgarnalen (gambas al ajillo)

Zo simpel & lekker! Met veel knoflook en chilipeper. Een hapje of voorgerecht waar iedereen gek op is.

naar recept

Zoete hapjes

Passievruchtijs met negronisaus

Liefhebber van cocktails? Dit gaat perfect samen met een dessert. De bitterzoete smaak van de negroni in combinatie met het frisse passievruchtijs, vormen een echt power koppel.

naar recept
Passievrucht-ijs met negronisaus - delicious
oranjebloesemflan met kaymak

Zonnig comfortfood voor elk moment van de dag: Merijn Tol deelt het met je in haar nieuwste boek Café Mazahar! Verse groenten, kruiden en smaakmakers als oranjebloesem staan in de spotlights.

naar recept
oranjebloesemflan cafe mazahar merijn tol
boekweitbrownies

Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar, maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft.

naar recept
feestelijke frambozenmeringues

Luchtige wolken van eiwit en suiker worden deze heerlijke frambozenmeringues. Crispy aan de buitenkant en vanbinnen nog een beetje zacht en chewy. Voor deze meringues gebruiken we onze eigen jam.

naar recept
Merinques_Frambozenzoentjes
parfait van pindakaas met cranberry’s en karamelsaus

Mister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met de lekkerste recepten. Voor de parfait van pindakaas gebruiken ze daar schapenmelk, maar met gewone melk kan het natuurlijk ook.

naar recept
parfait van pindakaas cranberry karamel | delicious
Rutger bakt: flan karamel

Flan karamel is een zijdezachte crème met karamelsaus die er na het storten langzaam overheen vloeit. Geen wonder dat flan in Zuid-Europa en Latijns-Amerika zo populair is. In Frankrijk heet dit geliefde dessert crème caramel. 

naar recept
flan karamel rutger bakt
Rijstpudding uit de oven met kweepeergelei & bramen

Diana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.

naar recept
Rijstpudding met kweeperengelei & bramen - delicious
(glutenvrije) tiramisu met amandelcake

De ene lekkere laag na de ander. Wie houdt er nou niet van tiramisu? Zelfs als je geen gluten eet, kun je er nu van genieten. Dit recept voor glutenvrije tiramisu met amandelcake is hartstikke Italiaans, maar vooral heel erg lekker.

naar recept
glutenvrije tiramisu met amandelcake
île flottante: de Franse klassieker

Ile flottante: opgeklopte meringue die op een zachte crème anglaise drijft. Wij houden van deze Franse klassieker die de perfecte balans is tussen zoet en romig. Wat krokante amandelen erover voor een lekkere crunch en klaar ben je.

naar recept
ile flottante
amandeltaart met witte chocolade en bessen

Juist nu wil je zoveel mogelijk buiten zijn, easy koken en ongecompliceerd lekker eten. Wij serveren je daarom deze onweerstaanbare amandeltaart met bessen. Relax, het wordt sowieso lekker.Luchtig, zoet en met een topping van gemarineerde bessen. Bonus: deze taart is glutenvrij!

naar recept
amandeltaart met witte chocolade en bessen
aardbeien-sinaasappelgalette

Als er rond vier uur wat zoets uit onze testkeuken rolt, kunnen we ons geluk niet op. Helemaal lyrisch werden we van deze aardbeien-sinaasappelgalette met een bodem van havermout, gemalen amandelen en boekweitmeel. Ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken door de havermout te vervangen door glutenvrije havermout. 

naar recept
aardbei-sinaasappelgalette-deliciousmagazine
glutenvrije hazelnoottaart met halva en abrikozen

Let’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen!

naar recept
hazelnoot meringuetaart glutenvrij
meringue met bramen en citroenverbenaroom

Deze rol met zoete meringue, zelfgemaakte bramenjam en frisse room is om je vingers bij af te likken!

naar recept
citroen-maanzaadcake

Ook zo gek op citroen maanzaad cake? Van sappige sinaasappel tot frisse citroen, subtiele limoen en tikje bittere grapefruit: de unieke aromatische mix van zoet & zuur van citrus lijkt gemaakt voor frisse fruittoetjes en taart.

naar recept
citroen-maanzaadcake
Citroen-passievruchtcake

Deze heerlijk frisse cake met citroen & passievrucht is lekker smeuïg. Bovendien is hij glutenvrij en gezoet met kokosbloesemsuiker. Zéker het proberen waard.

naar recept
Citroen-passievruchtcake-delicious

Hartige hapjes

buffelmozzarella met coppa

Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.

naar recept
italiaans voorgerecht buffelmozzarella met coppa
Wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan

Hoe hoger hoe beter. Dat is de kunst als we het hebben over souffles. Deze wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan hebben het allemaal. Zoet, zout, kruidig en natuurlijk lekker luchtig. Perfect voor een kerst voorgerecht.

naar recept
wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan - delicious
Quinoa-regenboogsushi

De titel van het recept verklapt het al: dit gerechtje zit barstensvol kleur! Gele courgette, rode paprika, wat biet en winterwortel. Een feestelijk hapje voor de lunch of als starter van een kleurrijk diner. Wil je ook sushi met vis op tafel? Maak er dan sushiterrine met spicy zalm bij!

naar recept
quinoa sushi | delicious
uien uit de oven met taleggio van Nigel Slater

Waarom moeilijk doen, als het ook simpel én vol smaak kan?Nigel: 'Je kunt allerlei ingewikkelde kaassauzen maken, maar ik denk niet dat ze veel lekkerder worden dan als je gewoon zachte kaas in warme slagroom smelt.'

naar recept
Nigel Slater uien uit de oven met taleggio
kaki’s met rauwe ham, witlof en walnoten

De kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger.In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!

naar recept
witlofsalade
vijgencarpaccio met dragon en olijfolie

Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.

naar recept
Carapelli_VijgenCarpaccio_delicious
coquillecarpaccio met gebruinde boter, calvadossiroop & peer

Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.

naar recept
Carpaccio van coquille met gebruiken boter, calvadossiroop & hazelnoot
radicchiosalade met pompoen & geroosterde-druivendressing

Kies dit jaar een elegante kerstbrunch vol feestgerechten met een Midden-Oosters tintje. Deze radicchiosalade mag dan niet ontbreken!Houd het easy, kook samen of laat iedereen een zelfgemaakt gerecht meenemen. Verdeel de recepten, dek de tafel in stijl en start met een feestdrankje.

naar recept
radicchiosalade

Kijk ook eens: 22 snelle vegan recepten voor doordeweeks