(glutenvrije) tiramisu met amandelcake

glutenvrije tiramisu met amandelcake

De ene lekkere laag na de ander. Wie houdt er nou niet van tiramisu? Zelfs als je geen gluten eet, kun je er nu van genieten. Dit recept voor glutenvrije tiramisu met amandelcake is hartstikke Italiaans, maar vooral heel erg lekker.

Lees ook: Meer tiramisu! Onze 15 lekkerste, feestelijkste recepten

Glutenvrije tiramisu met amandelcake

glutenvrij
aantal 6 | nagerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | italiaans | glutenvrij
De Italianen noemen 'm tiramisu alla mandorla pugliese. Maar wij zeggen: supernotige tiramisu met gekaramelliseerde amandelen en amandelcake. Ook fijn: helemaal glutenvrij!
kooktijd50 minutes
oventijd + opstijven2 hours 20 minutes

Kookgerei

  • bakvorm van 20×20 cm, met bakpapier bekleed
  • ±10 cm diepe schaal van ± 18 cm Ø

ingrediënten

  • 75 ml sterke espresso
  • 75 ml amaretto
  • cacaopoeder, om erover te strooien

amandelcake

  • 90 g amandelmeel
  • 90 g poedersuiker, gezeefd
  • 2 eieren + 1½ eiwit
  • 2 el maïzena, gezeefd
  • 20 g boter, gesmolten en wat afgekoeld
  • ½ el fijne kristalsuiker

gekaramelliseerde amandelen

  • 50 g amandelen, geroosterd
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • mascarponeroom
  • 2 eidooiers + 1 eiwit
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 500 g mascarpone

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃. Doe voor de amandelcake het amandelmeel met de poedersuiker en een snufje zout in een kom en klop door elkaar. Klop de 2 hele eieren erdoor, zodat je een dik en bleek mengsel krijgt. Spatel de maïzena en afgekoelde gesmolten boter vlug erdoor.
  • Klop in een andere kom 1½ eiwitten wit en schuimig. Strooi de ½ el kristalsuiker erover en klop tot zachte pieken. Spatel het eiwit voorzichtig door het amandelmengsel. Verdeel dit beslag over de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 18-20 min. goudbruin en tot de bovenkant terugveert als je er op drukt. Laat ± 10 min. afkoelen in de bakvorm, neem eruit en laat helemaal afkoelen op een rooster.
  • Strooi de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm 75 g suiker in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur en laat in 6-8 min. onder af en toe schudden goudbruin karamelliseren. Schenk de karamel over de amandelen en houd de bakplaat een beetje scheef tot alle amandelen met karamel bedekt zijn. Laat helemaal afkoelen en snijd in stukjes.
  • Klop intussen de 2 eidooiers voor de mascarponeroom met de suiker in een grote kom tot een bleek en romig mengsel. Klop in een andere kom het eiwit tot stijve pieken. Meng de mascarpone door het eidooiermengsel en spatel voorzichtig de eiwitten erdoor.
  • Meng in een kleine kom de koffie met de amaretto.
  • Snijd de cake in 4 lange rechthoeken en snijd elk stuk horizontaal door; je hebt nu 8 cakerepen. Leg 4 cakerepen op de bodem van de schaal. Sprenkel de helft van het koffiemengsel erover. Schep hierop de helft van de mascarponeroom en strooi hierover de helft van de karamelamandelen. Leg hierop de rest van de cakerepen, besprenkel ze met de rest van het koffiemengsel en verdeel de rest van de mascarponeroom en karamelamandelen erover. Laat de tiramisu minstens 2 uur maar liever een hele nacht opstijven.
  • Bestuif de tiramisu vlak voor serveren met cacaopoeder en strooi nog wat karamelamandelen erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 640kcal
|
eiwit: 14g
|
vet: 49g
|
koolhydraten: 32g
auteur: delicious.
RECEPT: NINO ZOCCALI, MATT MORAN, MATT PRESTON, JACI KOLUDROVIC, THE STUDD SIBLINGS | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 39x glutenvrije kerstrecepten

glutenvrije tiramisu met amandelcake