Wat ons betreft mag een opwekkende kop koffie tijdens het kerstdiner niet ontbreken. Zo’n donker shot espresso is niet alleen je vriend bij het dessert, maar ook ín je dessert. Doe maar een dubbele: dan kan de avond niet meer stuk.
Voor deze toetjes heb je geen espressomachine nodig: 3x zoet met filterkoffie
In restaurants beginnen we spontaan te kwispelen zodra de koffie op tafel komt. Uit enthousiasme voor de naderende cafeïne, ja, maar vooral omdat de bonbons en andere zogenaamde friandises (kleine chocolaatjes en gebakjes) ernaast worden gezet. Daarom hebben we een speciale lijst samengesteld met recepten die zich heel goed lenen om als friandises bij de koffie te serveren.
Kies er drie, zoals de bokkenpootjes, boterkoek en slagroomtruffels, leg ze op je allermooiste schaal en maak de porties niet te groot; dan kunnen je gasten er meer proeven. Hou je meer van frisse smaken, maak dan zeker de lemon curd, frambozenmeringue en de wortelmuffins met gemberglazuur.
Omdat niet iedereen nog ruimte heeft voor een zoet extraatje na een lange maaltijd, kun je al deze recepten natuurlijk ook serveren overdag – als er visite komt, of om jezelf te trakteren. Hoewel we de koffiecocktails zouden bewaren tot de vijf in de klok zit. Wanneer dat is laten we aan jou.
In het kerstnummer van delicious. delen we nog veel meer feesttoetjes en warme drankjes die perfect zijn voor de feestdagen. Bestel het magazine hier:
Voor bij of ín de koffie – ga direct naar de volgende recepten:
Speciale koffie(cocktails)
Friandises: lekkers bij de koffie
Zoet met koffie
Affogato: espresso met ijs