kerstkoffie! Van friandises tot koffiecocktails

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Wat ons betreft mag een opwekkende kop koffie tijdens het kerstdiner niet ontbreken. Zo’n donker shot espresso is niet alleen je vriend bij het dessert, maar ook ín je dessert. Doe maar een dubbele: dan kan de avond niet meer stuk.

Voor deze toetjes heb je geen espressomachine nodig: 3x zoet met filterkoffie

In restaurants beginnen we spontaan te kwispelen zodra de koffie op tafel komt. Uit enthousiasme voor de naderende cafeïne, ja, maar vooral omdat de bonbons en andere zogenaamde friandises (kleine chocolaatjes en gebakjes) ernaast worden gezet. Daarom hebben we een speciale lijst samengesteld met recepten die zich heel goed lenen om als friandises bij de koffie te serveren.

Kies er drie, zoals de bokkenpootjes, boterkoek en slagroomtruffels, leg ze op je allermooiste schaal en maak de porties niet te groot; dan kunnen je gasten er meer proeven. Hou je meer van frisse smaken, maak dan zeker de lemon curd, frambozenmeringue en de wortelmuffins met gemberglazuur.

Omdat niet iedereen nog ruimte heeft voor een zoet extraatje na een lange maaltijd, kun je al deze recepten natuurlijk ook serveren overdag – als er visite komt, of om jezelf te trakteren. Hoewel we de koffiecocktails zouden bewaren tot de vijf in de klok zit. Wanneer dat is laten we aan jou.

In het kerstnummer van delicious. delen we nog veel meer feesttoetjes en warme drankjes die perfect zijn voor de feestdagen. Bestel het magazine hier:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voor bij of ín de koffie – ga direct naar de volgende recepten:

Speciale koffie(cocktails)
Friandises: lekkers bij de koffie
Zoet met koffie
Affogato: espresso met ijs

Speciale koffie(cocktails)

Espresso Martini
naar recept
espresso martini
espresso & tonic mocktail van Jassy Davis
Perfect plaatje: een donkere laag espresso drijvend op een heldere, bruisende laag tonic.
De eerste Kaffe & Tonic verscheen in 2017 op de menukaart van Koppi, een café en koffiebranderij in Helsingborg in Zweden. Espresso & Tonic werd al snel hun bestverkopende ijskoffie en versies van deze drank doken in het hele land op. Koffie is belangrijk in Zweden – ze consumeren meer dan 8 kilo koffie per persoon per jaar – dus een nieuwe manier om cafeïne te scoren, veroorzaakt gegarandeerd opschudding. Uiteindelijk werd de Kaffe & Tonic over de hele wereld bekend dankzij Instagram.
Zin in nog meer mocktails van Jassy Davis? Maak dan ook eens girl next door.
naar recept
espresso & tonic
koffie met witte-chocoladeroom
Achter veel prachtige en lekkere producten die we dagelijks eten en drinken gaan mooie verhalen schuil. Verhalen van boeren die een Fair Share zouden moeten krijgen voor hun inspanningen. delicious. is de samenwerking aangegaan met Stichting Max Havelaar om deze verhalen een podium te geven. In het kader van deze actie geven we deze maand het recept voor warme fairtrade koffie met witte-chocoladeroom.
naar recept
Koffie met witte-chocoladeroom

Friandises: lekkers bij de koffie

boterkoek met amandelspijs en lemon curd
Dit niet-te-zoete gebak is perfect om te verdelen bij een lekker koffie- of theemoment met vrienden en familie. De lemon curd die je bij de boterkoek serveert is ook heerlijk bij allerlei andere soorten gebak, scones bijvoorbeeld.
Maak bijvoorbeeld deze taart met bosbessen en lemon curd.
Amandelspijs is het lekkerst als je het een paar dagen tot een week laat rijpen. Je kunt ook kant-en-klaar amandelspijs gebruiken, dit is vaak te koop bij notenwinkels. Roer dan door 300 g spijs nog de citroenrasp, gember, venkelzaad en ei.
naar recept
boterkoek - delicious
frambozenmeringues
Luchtige wolken van eiwit en suiker worden deze heerlijke frambozenmeringues. Crispy aan de buitenkant en vanbinnen nog een beetje zacht en chewy. Voor deze meringues gebruiken we onze eigen jam.
naar recept
Merinques_Frambozenzoentjes
lemon curd taartje met meringue van anijshagel
Een lemon curd taartje om je doordeweekse dag wat extra's te geven óf om in het weekend vrienden en familie mee te verrassen.
De simpele meringue in dit recept krijgt een verassende draai: met anijshagel. Geen zin om lemon curd te maken? Of gewoon zin in iets anders? Je kunt ook prima (zelfgemaakte) kersen- of pruimenjam nemen.
naar recept
lemon curd taartje
slagroomtruffels
Met zelfgemaakte truffels ga je heel veel mensen blij maken. Heerlijk voor bij de koffie, als onderdeel van een grand dessert of om als cadeautje te geven.
Chocolade fan? Maak dan deze chocoladetruffels van Rutger Bakt!
naar recept
slagroomtruffels - delicious
Recept voor Financiers
Uit: ‘Patisserie van de bakker’ van Issa Niemeijer-Brown, uitgeverij Brandt
naar recept
griesmeelkoekjes – ma’amoul – met cashewnoten
Let's go nuts dit weekend met griesmeelkoekjes, ofwel: ma'amoul. Voor deze koekjes uit het Midden-Oosten moet je wel een spreekwoordelijke harde noot kraken. Dus handen uit de mouwen voor deze overheerlijke kleine bolletjes gevuld met cashewnoten.
Tip: Begin 1 dag eerder met het deeg.
Meer Midden-Oosterse recepten ontdekken? Het huidige nummer van delicious. staat helemaal in het teken van 'kook de wereld'. Je vindt het magazine in de winkel of shopt het hier online.
naar recept
griesmeelkoekjes ma'amoul
macadamia-frambozenblondies met witte choco
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar. Maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft. Deze 'blonde' variant tjokvol geroosterde macadamianoten en witte chocolade kun je vandaag nog de oven in schuiven.
naar recept
kokosmakroon
Deze heerlijke kokosmakronen maak je met slechts 4 ingrediënten. Easy does it!
Kun je daarna meteen aan de slag met deze haverkoekjes.
naar recept
kokosmakroon - delicious
citroen carré
Heerlijk fris en romig van smaak, lekker bij een high tea! Maak de stukjes citroen carré zo groot als je wilt! Na één hapje wil je meer! Zo maak je gekonfijte citroenschil die je kunt gebruiken als garnering op de carré
naar recept
koffiefudge-truffels op 3 manieren
Bij een heerlijk feestdiner kan koffie niet ontbreken. Met de L’OR BARISTA koffiemachine en de L’OR BARISTA XXL capsules gaat dat heel easy. Zo maak je in no time voor ieder wat wils. Serveer de koffie samen met deze 3 soorten chocoladetruffels voor een perfecte afsluiting van jouw diner.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met L’OR
naar recept
chocotruffels lor espresso.jpg
haverkoekjes
Deze krokante haverkoekjes zijn super makkelijk om te maken en oh zó lekker.
Nog zo'n lekker koekje: Hollandse spritsen.
naar recept
haverkoekjes - delicious
grappa-truffels
delicious. gaat je voor en maakt goddelijke truffels. Stoere after-dinnerbonbons, met een flinke scheut grappa. Verpak ze in een mooi doosje en steek er een lief kaartje tussen.
naar recept
marmercake met kruidige room
It’s beginning to smell a lot like Christmas! Niets zo leuk als je huis in kerstsfeer brengen en heerlijk zoet en kruidig laten geuren. Dus wees niet zuinig met de speculaaskruiden, kruidnagel en nootmuskaat. Extra leuk: serveer deze magische sugar & spice-cake onder kerstboom.
Dit recept komt uit het kerstnummer van delicious. en bestel je hier.
naar recept
marmercake met kruidige room
wortelmuffins met gemberglazuur
Deze muffins zijn niet alleen om je vingers bij af te likken, ze zitten ook nog bomvol voedingsstoffen. Je maakt ze namelijk met wortels en haverzemelen! Haverzemelen zijn het buitenste laagje van de haverkorrel, die na het malen overblijven.
Ze smaken heerlijk in deze muffins vol specerijen en wortels. Last but not least: het gemberglazuur geeft een fijne, eigenwijze kick!
Probeer ook eens deze spicy wortelmuffins met hazelnoten en dadels.
naar recept
wortelmuffins met gemberglazuur
crostatine al limone
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
naar recept
hollandse spritsen
Het ultieme Hollandse koekje: de sprits. Gouden tip: snijd de spritsen terwijl ze nog heet zijn, dat voorkomt gebrokkel.
Maak ook deze fantastische chocolate chip cookies.

naar recept
spritsen - delicious
frambozenmacaron met citroenroom
Roodrozig en zo zacht dat de vrucht bijna in je mond lijkt te smelten. Soms een tikje zuur, soms een tikje zoet. Maar een (diepvries) framboos doet het altijd goed. Bijvoorbeeld in deze macaron. De roodroze sterren van de fruitfamilie liggen tussen kussentjes lichtzure citroenroom en worden gesandwicht tussen vederlichte macaronhelften. Het is even een werkje maar het resultaat is weergaloos.
naar recept
Fambozen macaron-delicious
torta dolce di riso (zoete rijstcake met limoncello)
De citrusrasp zorgt voor een frisse smaak en de rijstcake is erg lekker in blokjes die je aan cocktailprikkers bij de thee kunt serveren. Maak dit gerecht nooit met langkorrelige rijst, dat gaat absoluut niet lukken. Koop een goede kwaliteit risottorijst voor een volmaakt resultaat.
naar recept
zoete rijstcake met limoncello
gevulde speculaasruiten met amandelspijs
Zelfgemaakte speculaas is natuurlijk het allerlekkerst. En al helemaal met amandelspijs! Dit recept komt uit Het Grote Sinterklaas Kookboek, dat helaas niet meer te koop is.
Tip: Amandelspijs wordt lekkerder naar mate je het langer laat rijpen, dus begin daar eerst mee. Het deeg moet een dag rusten zodat de smaak van de specerijen nog intenser wordt.
Zin in iets anders? In dit artikel vind je al onze favoriete zoete recepten voor Sinterklaas.
naar recept
gevulde speculaas amandelspijs | delicious
espressomadeleines
Espressomadeleines is echt iets voor het weekend… Eerst lekker uitslapen en dan gezellig met z’n allen aan tafel voor een heerlijke Italiaanse brunch. Het beslag voor de espressomadeleines kun je de avond van tevoren al maken. Laat het een nacht rusten in de koelkast en de volgende ochtend hoef je dan alleen maar de oven aan te zetten en koffie te zetten.
naar recept
espressomadeleines - delicious

Zoet met een kick

koffiecake met espresso en Kahlua
Deze koffiecake is een echte traktatie voor coffee lovers. De perfecte balans tussen zoet en een tikje bitter. En natuurlijk extra lekker door de Kahlua door het glazuur!
naar recept
koffiecake-delicious
koffie-crème brûlée met nootmuskaatkaramel
De smaken van koffie en nootmuskaat versterken elkaar in deze fantastische crème brûlée. Nog lekkerder met onze eigen delicious.koffie.
naar recept
koffie-amandelcake met steenfruit
Deze koffie-amandelcake met steenfruit is een en al geluk op je bord. Er gaat toch niets boven de combinatie koffie en taart? Mm… Yvette van Boven: ‘Ik maak deze cake het liefst met sappig steenfruit, maar in de herfst is hij ook echt geweldig met rijpe parten peer!’
naar recept
koffie-amandelcake - delicious
Rutger bakt: bokkenpootjes met koffieganache
Rutger bakt voor delicious. bokkenpootjes met koffieganache: “Voor mij zijn bokkenpootjes een soort Nederlandse macarons; met de vulling kun je eindeloos variëren.”

Nog een lekker bakrecept van Rutger? Deze soezen zijn heerlijk!
naar recept
bokkenpoot - delicious
tiramisutaart
De bodem van deze taart krijgt een subtiele koffiesmaak door de gebruikte gemalen koffie. No waste dus!
naar recept
tiramisutaart-delicious
koffietrifle met marsala en mascarponeroom
De telefoon staat hier roodgloeiend. Blijkbaar wil iedereen zijn lepel in de koffietrifle met marsala en mascarponeroom zetten.  ‘Begin ruim van tevoren met dit toetje, dan kan de koffiesmaak zich extra goed ontwikkelen.’
naar recept
koffietriffle met mascarponeroom | delicious
mokkaroulade met cannoliroom
Stop, drop and roll! Natuurlijk kun je een Italiaans maal afsluiten met een espresso. Maar als je ook voor zo’n waanzinnig lekker espressotoetje kunt kiezen, hoef je vast niet lang na te denken. Het leven is te kort voor brave kopjes koffie, tijd om te bakken!
naar recept
mokkaroulade
tiramisù met witte chocolade, hazelnoten en nootmuskaat

Tiramisu mag zeker traditioneel, maar het hoeft niet altijd. Maak hem deze feestdagen eens anders! Met hazelnoten, witte chocolade en nootmuskaat blaas je jouw favoriete dessert nieuw leven in. Je bent gewaarschuwd, want hij is luchtig in het kwadraat en die schaal gaat leeg.
Ontspannen genieten van je spectaculaire dessert? Maak de tiramisu 1 dag eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.
naar recept
tiramisù met witte chocolade, hazelnoten en nootmuskaat


Affogato: espresso met ijs

tiramisu affogato
Tiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep.
Voorbereiden? Doe het roommengsel in de glazen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
naar recept
tiramisu affogato
affogato-parfait
Een knaldessert voor een zwoele zomeravond. Begin 1 dag van tevoren aan deze ijstaart waar je geen ijsmachine voor nodig hebt, handig he!
naar recept
affogato-parfait
choco-affogato met sinaasappel
Koffie of ijs toe? Met deze affogato hoef je niet meer te kiezen! Espresso en chocolade-ijs met sinaasappel zijn een gouden combinatie! Deze affogato is dé perfecte afsluiter van een Italiaans diner en ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. 
Voor een snelle versie kun je ook ijs uit de supermarkt gebruiken.
Of ga voor deze variant: affogato-muffins met mokkasuiker.
naar recept
jura koffie - delicious
affogato met chocolade-koffieflikken
De klassieke affogato – Italiaans voor "verdronken" – is simpel en spannend tegelijkertijd: het is koud en heet, bitter & zoet.
naar recept
affogato met friandises