aantal |
zoet |
sinterklaas |
|
Zelfgemaakte speculaas is natuurlijk het allerlekkerst. En al helemaal met amandelspijs! Dit recept komt uit Het Grote Sinterklaas Kookboek, dat helaas niet meer te koop is. Tip: Amandelspijs wordt lekkerder naar mate je het langer laat rijpen, dus begin daar eerst mee. Het deeg moet een dag rusten zodat de smaak van de specerijen nog intenser wordt.Zin in iets anders? In dit artikel vind je al onze favoriete zoete recepten voor Sinterklaas.
voorbereiding10 minutes minutes
kooktijd30 minutes minutes
Oven30 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 10 minutes minutes
ingrediënten
vanille-amandelspijs
- 1 citroen schoongeboend
- 200 g amandelen blank
- 200 g kristalsuiker fijn
- 1 ei
- 1 vanillestokje
- ook nodig: keukenmachine huishoudfolie
speculaas
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g basterdsuiker donker
- 2 el speculaaskruiden
- 175 g roomboter koud, in plakken
- 2 eieren gesplitst
- 300 g amandelspijs op kamertemperatuur (zie recept)
- 3 el blanke amandelen
- ook nodig: bakplaat bekleed met bakpapier
instructies
- Begin met het maken van het vanille-amandelspijs: rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
- Doe de amandelen in de keukenmachine. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een puntig mesje de zaadjes uit het stokje. Snijd het stokje fijn. Voeg bij de amandelen. Gebruik eerst de pulseknop om de amandelen grof te hakken en maal ze vervolgens fijn is. Voeg de suiker, de geraspte citroenschil, 1 el citroensap en het ei toe aan de amandelen. Laat de machine nog 4-5 min. draaien.
- Schep het amandelspijs op een stuk huishoudfolie en pak het goed in. Laat het amandelspijs minimaal 3, liefst 5 dagen in de koelkast rusten, zodat de smaak zich optimaal kan ontwikkelen
- Voor de speculaasruiten: zeef het bakmeel, de suiker, speculaaskruiden en naar smaak zout boven een ruime kom. Voeg de boter toe en snijd de boter met twee messen door het bakmeel. Kneed snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en wikkel elk stuk in huishoudfolie. Laat de stukken deeg op een koele plek (schuur, slaapkamer, kelder) of in de koelkast 1 dag rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Kneed de eidooiers door het amandelspijs.
- Bestuif het werkvlak met wat bloem. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een vierkante lap van ca. 5 mm dikte. Leg een van de deeglappen op de beklede bakplaat.
- Klop in een kommetje de eiwitten los en bestrijk het deeg op de bakplaat met eiwit. Verkruimel met je vingers het amandelspijs grof boven het deeg. Verdeel het gelijkmatig over het deeg en druk het spijs met je vingers of met de achterkant van een natte lepel aan. Bestrijk het spijs met eiwit. Leg de andere lap deeg op het spijs en druk alles lichtjes op elkaar. Bestrijk de bovenkant ook met eiwit.
- Snijd met een groot scherp mes het gevulde speculaas in repen van ca. 3 cm breed en vervolgens in ruiten van ca. 6 cm groot. Maak de ruiten niet los en laat de afsnijdsels rondom zitten. Druk in iedere ruit een amandel.
- Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak het gevulde speculaas in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Laat het gevulde speculaas op de bakplaat afkoelen.
- Snijd na ± 10 min. met een groot mes de ruiten los en leg ze op een schaal of bewaar ze in een trommel. Snoep de randjes lekker op.
auteur: delicious.
Dit recept komt uit Het Grote Sinterklaas Kookboek van Yolanda van der Jagt en Anneke Ammerlaan, ISBN 9789082245509, € 22,50
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!