Eid-al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest, is het islamitische feest dat het einde van de vastenmaand Ramadan markeert. Het is een tijd van feestvieren en samenkomen met familie en vrienden. Traditioneel is het een driedaagse vol feest, lekkernijen en bezoeken, maar in Nederland wordt het doorgaans op één dag gevierd.
Hier lees je nog wat meer, ramadan: van suhoor tot suikerfeest + recepten.
Een feest met een suikerrandje
Het mag dan een zoete naam hebben; tijdens Eid-al-Fitr komt er vele malen meer op tafel dan alleen suikergoed! Denk aan hartige hapjes, soep, pilav, couscous en meer. Er mag weer gegeten worden en dat zal men merken ook.
Toch spelen zoetigheden tijdens Eid-al-Fitr de hoofdrol. Baklava, een zoet dessert gemaakt van filodeeg en honing, is een populair gerecht. Andere zoete lekkernijen zoals kanafeh (een zoet gerecht gemaakt van vermicelli, kaas en suikersiroop) en halva (een lekkernij op basis van sesamzaad of noten) worden ook geserveerd.
Zo doe je dat: baklava maken.
Uiteraard verschillen de zoete hapjes en gebruiken van familie tot familie en van gemeenschap tot gemeenschap. Benieuwd hoe zo’n viering in zijn werk gaat en wat er geserveerd wordt? Vraag het gerust aan mensen waarvan je weet dat ze mee hebben gedaan aan Ramadan: ze zullen je er hoogstwaarschijnlijk met trots over vertellen.
Recepten voor Eid-al-Fitr
En vast voor de volgende Ramadan: dít zijn de lekkerste soorten dadels!