De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

vier het suikerfeest met deze traktaties

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het eind van de Islamitische vastentijd ‘Ramadan’ wordt traditioneel gevierd met het Suikerfeest. De lekkerste zoetigheden worden ’s ochtends in de keuken bereid om gedurende de hele dag met familie en geliefden te delen. Hieronder vind je drie versies van zoete traktaties uit Marokko en het Midden-Oosten die je natuurlijk ook als dessert of gebak kunt serveren op ‘gewone’ dagen. 

Recepten voor het Suikerfeest

m’hencha met hazelnootspijs en anijssuiker

Lijkt ingewikkeld, deze klassiek Marokkaanse m’hencha, maar het is vooral een leuk klusje en als je bezig bent gaat het als vanzelf. De vulling is totaal anders dan de klassieker met amandel en oranjebloesemwater, en is de favoriet van Nadia en Merijn.

baklava met noten en sinaasappel-honingsiroop

Het water loopt je in de mond, bij de vitrine van de Midden-Oosterse bakker. Wat een heerlijke zoetigheid ligt daar. delicious.friend Eke verdiepte zich in het bekendste Midden-Oosterse gebak. ‘In mijn baklava gaan ook walnoten en kaneelpoeder en aan de suikersiroop voeg ik citrus toe, als frisse tegenhanger voor het mierzoete.

rum baba’s met citroen en lauriersiroop

Eigenlijk een hele leuke lekkere klassieker, maar je hoeft hem zeker niet alleen met rum te maken. Want de zoete suikerstroop en het luchtige zoete brooddeeg wat een beetje aan brioche doet denken kan best wat citrus-smaken gebruiken. Dus varieer naar eigen goed dunken. Ook allerlei specerijen kun je in de siroop mee laten trekken.

Het broodachtige deeg heeft veel weg van brioche waar ook veel eieren in verwerkt worden. Kneed het deeg liefst met de machine en deeghaken, omdat het nogal zacht is en in het begin plakt. Blijf goed doorkneden, je zult zien dat het deeg steeds elastische en soepeler wordt en minder gaat plakken. Ook wanneer je de boter toevoegt moet je flink doorkneden.

Omdat je de baba’s goed wilt doordrenken met de siroop worden ze meestal in eenpersoonsporties gemaakt. Dan kun je ze goed onderdompelen in de siroop. Wil je toch een grote maken, kies dan een ring- of savarinvorm. Prik de cake veelvuldig in met een satéprikker, giet de siroop erop en laat geruime tijd, wel 2-3 uur intrekken.

Metalen vormpjes zijn ideaal om rum baba’s in te bakken, want het metaal geleid de warmte goed naar binnen. Je kunt hiervoor de kleine hoge metalen vormpjes of kleine ringvormpjes (die zijn wel lager) nemen.

De siroop is nog lekkerder als je deze al een dag van tevoren maakt.

CREDITS BEELD, RECEPTUUR, STYLING EN REDACTIE ZIE LINK NAAR RECEPTEN

suikerfeest