dít zijn de lekkerste soorten dadels

Behalve de supersappige verse medjool-dadels uit Marokko kennen wij hier nauwelijks de soorten dadels bij naam. In het Midden-Oosten is het ondenkbaar om een dadel te kopen zonder te vragen naar de soort.
Er bestaan wel 200 soorten dadels, elk met hun eigen smaak, textuur en geur.

Zin in een snelle taart met vers fruit? Maak een abrikozen-frangipanetaart

De meeste dadels die je in Nederland koopt, zijn gedroogd. Ze worden net zo lang aan de boom gehouden tot de zon het meeste vocht heeft laten verdampen. Je kunt ze goed afgesloten maandenlang bewaren.

Verse dadels worden eerder geoogst en zijn lekker sappig. Je bewaart ze het best in de koelkast. Bij de Midden-Oosterse supermarkt en online zijn veel soorten dadels te koop.

De best verkrijgbare en de lekkerste soorten dadels:

Ajwa

Uit Medina, Saoedi-Arabië
Uiterlijk wat kleiner, donkerbruin & gerimpeld
Smaak zacht, fruitig en iets taai van textuur

Sukkary

Uit Saoedi-Arabië
Uiterlijk klein, vrij glad en lichtbruin
Smaak heel zoet en aromatisch

Mabroom

Uit Saoedi-Arabië
Uiterlijk groot, donkerbruin, langwerpig
Smaak stevig, middelzoet, tikje droppige smaak

Khudri

Uit Egypte
Uiterlijk middelgroot, donkerbruin, iets gerimpeld
Smaak chewy, middelzoet, met diepe karamelsmaak

Safawi

Uit Saoedi-Arabië
Uiterlijk middelgroot, donkerbruin, iets gerimpeld
Smaak zacht, vrij zoet met een hint van koffie

Halawi

Uit o.m. Marokko
Uiterlijk iets kleiner, amberkleurig, iets gerimpeld
Smaak zoet en karamelachtig

Gevulde dadels

Voor een supersimpele en voedende snack vul je dadels met een lepeltje notenpasta, wat cacaonibs en een snuf kaneel. Net zo lekker: gevulde dadels met pistachenoten en een klein beetje kardemom. Of ga voor de klassieke combinatie van walnoot en dadel, eventueel met een beetje roomkaas om het smeuïger te maken.

Probeer de verschillende dadelsoorten eens in deze recepten

dadelcake met karamel met gezouten boter
Wie geen zoetekauw is, is Shoukran niet waardig. Alle desserts en gebakjes van chef Abdel Alaoui zijn superzoet, maar ook bijzonder smaakvol met de duizend-en-een geuren en smaken van Marokko: honing, rozenwater, kaneel, amandelen en dadels. Proef het terug in deze onweerstaanbare dadelcake.
naar recept
dadelcake met karamel met gezouten boter ©David Japy
dadelpudding met bananenpraliné
Wat is lekkerder dan een toetje met zoete saus erover? Een warme toet waarbij je de saus meebakt in de oven!
Proef het zelf, met deze sticky dadeltaart met zoete saus en knapperige bananentopping.
Zin in meer zoet met banaan? Onze omgekeerde banaan-karameltaart vind je vast ook te gek.
naar recept
dadelpudding met bananenpraliné
chutney met gedroogde limoen en dadel (noomichutney) van Sara
Sara: 'Deze chutney wil je standaard in je koelkast hebben staan, ze is fruitig, kruidig, pikant en geeft je ook nog een aardse, zurige knuffel bij binnenkomst. Een femme fatale om van te houden.' Serveer noomichutney bij kubbeh en alles wat streetfood-gerelateerd is.
Deze zwoele dip komt uit Sara Shawkat's kookboek NOOMI (vernoemd naar de zwarte, gedroogde limoenen die je nodig hebt voor dit recept)
naar recept
noomi chutney sara shawkat

Verse soorten dadels

Gedroogd kennen we ze allemaal. Vers zijn ze minder bekend. Zacht, kwetsbaar, goudbruin, sappig, met een knapperige beet en intens zoet (denk honing, rietsuikersiroop). Zo zouden we verse dadels het beste kunnen omschrijven. Maar beter nog is om ze zelf te proeven.

In het najaar vind je ze vooral bij buitenlandse winkels. Ze komen dan met name uit Noord-Afrika (Tunesië ) en Californië, daar hangen de vruchten met grote trossen in de dadelpalm.

Wanneer is een dadel rijp?

De steenvruchten – ze hebben immers een pit – moeten sappig beginnen te worden maar wel nog gaaf en stevig zijn. Dan zijn ze rijp. Onrijpe dadels herken je aan de lichtere, goudbruine kleur.

Ook dan kun je ze kopen want ze rijpen prima na op kamertemperatuur. Proeven kan dan ook al, al zijn ze steviger, minder sappig en hebben ze nog niet die honingzoete smaak die ze juist zo lekker maakt. Verse dadels koop je in takjes. Ook semi-gedroogde dadels zitten meestal nog aan een takje en hebben al meer de chewy beet die we van gedroogde dadels kennen. Dadels drogen overigens al aan de boom, worden dan al intenser van smaak, zoeter. Ze worden steviger en kleuren bruin.

Zijn dadels gezond?

‘Brood van de woestijn’ worden ze ook wel genoemd omdat ze lang houdbaar zijn en erg voedzaam; behalve veel natuurlijke suikers bevatten ze ook heel wat vezels, vitaminen en mineralen.

In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels zit meer suiker dan in verse dadels. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 20 gram gedroogd fruit per dag te eten. Dat komt bij dadels neer op zo’n 3 stuks.

Heb jij het april-nummer van delicious. al in huis?

dadelsoorten
P: Maaike Koorman | F: Eric van Lokven | S Cyn Ferdinandus.