ramadan: van suhoor tot suikerfeest + recepten

Voor iedereen die niet actief deelneemt aan ramadan, kan een beetje uitleg geen kwaad. Want wat houdt deze vastentijd voor moslims precies in? En wat staat er op tafel? We leggen het je graag uit!

Deze zoete anijsbroodjes smaken verrukkelijk naast een pot muntthee.

Wat is ramadan?

Deze traditie omhelst een periode van vasten: tijdens ramadan vervullen moslims één van de vijf religieuze verplichtingen van de Islam. Niet eten en drinken vormt een belangrijk onderdeel van de vastenperiode, maar de religieuze invulling rijkt verder dan dat. Zo worden seksuele verlangens en agressieve uitingen niet gedoogd in deze periode.

Het onthouden van deze vormen van genot heeft als doel bewuster te worden van je daden en jezelf. Hierdoor zou je je beter tegen deze zonden kunnen wapenen. Omdat vasten een intense, fysieke uitwerking heeft, zou het aanzetten tot zelfontplooiing. Door overdag minder met eten en drinken bezig te zijn, ontstaat er ruimte voor bezinning, reflectie en verdieping in de teksten van de Koran.

Wanneer is ramadan?

Omdat moslims een andere kalender aanhouden dan de westerse, Gregoriaanse kalender, kan deze periode voor buitenstaanders een beetje ‘vaag’ aanvoelen. Dit wordt versterkt doordat ramadan in verschillende landen op andere momenten start. Dit komt allemaal doordat de islamitische kalender werkt aan de hand van de maan in plaats van de zon.

Ramadan begint zodra de eerste streep van de maan zichtbaar is, in de negende maand van de islamitische kalender. Daarom start deze vastentijd wereldwijd niet op hetzelfde moment, en het verschilt per jaar. In 2024 loopt ramadan in Nederland van zondagavond 10 maart tot en met dinsdagavond 9 april.

Wat wordt er gegeten en gedronken?

Vasten begint zodra het eerste zonlicht zichtbaar is en duurt tot het moment dat de zon onder is gegaan. In deze uren wordt er niet gegeten of gedronken. Dit houdt in dat water drinken ook geen optie is, zelfs niet in hele warme perioden. Het vasten eindigt iedere dag met het ‘maghrib’-gebed. Na dit gebed wordt het vasten gebroken met een dadel en een glas melk. Daarna volgt de ‘iftar’: een volwaardige maaltijd.

De maaltijd die genuttigd wordt tussen middernacht en het begin van de nieuwe dag wordt ‘soennah’ genoemd en wordt sterk aanbevolen. Het verstandigst is om deze maaltijd zo lang mogelijk uit te stellen, waardoor deze vlak voor het aanbreken van de dag genuttigd kan worden. Ook na het ondergaan van de zon is het slim om het vasten zo snel mogelijk te breken. Op deze manier is ramadan en deze intensieve periode van vasten het beste vol te houden.

Vasten breken? Doe het met deze dadelcake met karamel en gezouten boter uit Shoukran!

Zo support je mensen die vasten

De vastenperiode rijkt veel verder dan alleen onthouding van eten en drinken. Ramadan staat namelijk ook in het teken van bezinning en zelfreflectie. Het kan voorkomen dat een moslim wel deelneemt aan ramadan, maar niet actief vast. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals ziekte, menstruatie of andere uitdagingen.

Het grootste gedeelte van deelnemers aan ramadan vast echter wel. Dit betekent dat ‘normale’ koffiemomenten en lunchpauzes een iets andere invulling krijgen. Omdat er in dit soort situaties al snel een vergrootglas komt te liggen op eten en drinken, is het een goed idee om het gesprek ergens anders op te richten. Veel moslims doen tijdens deze periode liefdadigheidswerk en zijn erg betrokken bij hun community. Vragen naar die werkzaamheden, of interesse tonen in de familie en vrienden van je tafelgenoot is een veel beter idee.

Is het een warme of juist koude periode? Probeer dan comfort te bieden in een vorm die niet direct iets met eten te maken heeft. Biedt een koude, natte handdoek aan wanneer de mussen van het dak vallen, of geef je vastende vriend een warm dekentje wanneer hij op bezoek komt in koudere tijden.

Fijne recepten tijdens Ramadan

Goede recepten voor iftar zijn rijk aan voedingsstoffen. Tijdens ramadan is het extra belangrijk om waardevolle ingrediënten tot je te nemen. Denk daarbij aan groenten, fruit, vezels en eiwitten. Zorg dat de maaltijden licht verteerbaar zijn en dat je goed kauwt: zo maak je het net iets makkelijker voor je verteringsstelsel om de voeding te verwerken. We geven je wat inspiratie:

fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
wortelsoep met koriander-yoghurtdip en wortel-sesamchips
Niets simpeler dan winterwortel, en je kunt er veel meer mee doen dan alleen hutspot maken. Van deze basisgroente maak je stoer wintereten, zoals deze wortelsoep met koriander!
naar recept
wortelsoep met koriander-yoghurtdip en wortel-sesamchips - delicious
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing
Dit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing | delicious
pastinaaksoep met peterselie-olie
Een heerlijk zacht soepje met stukken gekruide pastinaak en verse peterselie-olie.
naar recept
pastinaaksoep met peterselie-olie - delicious
shakshuka met rokerig lamsgehakt & feta
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.
Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen.
Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
naar recept
shakshuka
geroosterde knolselderij, venkel en clementine met amandelaioli
Anna Jones hoort bij de nieuwe lichting chefs zoals Gill Meller en Joshua McFadden, die gezond maar vooral met heel veel smaak koken. Anna brengt je op ongelofelijk leuke frisse ideeën en gebruikt naar hartelust specerijen en groente. Ze haalt inspiratie uit India en het Midden-Oosten die ze moeiteloos mixt met haar Engelse achtergrond.
naar recept
knolselderij-delicious
biefreepjes met groene ‘hummus’
Maak deze snelle biefreepjes met hummus van bonen en linzen als je gek bent op de zinderende smaken van het Midden-Oosten. In een half uurtje klaar, dus een prima gerecht voor een doordeweekse dag.
naar recept
biefreepjes met hummus | delicious
kurkuma-noedelsoep in no-time
Tijd om je ‘lunchbox’ een upgrade te geven. Maak thuis een voorraad en varieer met verschillende groenten per bakje. Wat dacht je van maïs? Of bimi? Na een kom van deze soep kun je er de rest van de middag weer tegenaan!
naar recept
kurkuma noedelsoep | delicious
freekeh met kippendijen en citrusyoghurt
Dit gerecht zit vol kleur & contrast. De gekonfijte tomaten met munt zijn een heerlijke tegenhanger van het kruidige kippenvlees, de notige smaak van de freekeh en de bruine uien.
Ook lekker: salade freekeh met koriander en merquez
naar recept
freekeh met kippendijen - delicious
snel gevulde puntpaprika’s
Paprika is een populaire vruchtgroente, logisch want je kun ‘m in tal van gerechten verwerken. De puntpaprika is wat zoeter dan de gewone paprika en is goed geschikt om te vullen. Deze Midden-Oosterse variant zet je binnen een handomdraai op tafel. Je serveert hem als bijgerecht. 
Oók lekker: paprikasalade!
naar recept
gevulde puntpaprika's
parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing
Precies waar je zin in hebt wanneer de dagen lengen, deze parelcouscoussalade met heerlijke Midden-Oosterse smaken en veel groenten!
naar recept
parelcouscous salade met asperge - delicious
gehaktbroodjes met krokant kruidenkruim
Deze gehaktbroodjes zijn ook lekker met gekookte Hollandse aardappels, gesmoorde savooiekool of bij stamppot. Of maak wat extra en snijd ze in plakken voor op een sandwich bij de lunch, of serveer ze in stukjes met een augurkje bij de borrel.
naar recept
gehaktbroodjes - delicious
auberginesoep met linzen en fetacrème
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!
Nog een delicious.recept voor vega soep!
naar recept
Auberginesoep - delicious
flatbreadtosti met spinazie en halloumi
In het Midden-Oosten worden tosti’s opgerold en getoast. Extra lekker met spinazie, zoutige, smeltende halloumi en kruidige oregano! 
Probeer ook deze tosti met halloumi en gegrilde groente.
naar recept
Flatbread tosti met spinazie - delicious
kikkererwtensoep met gegrilde kip & krokante knoflook
Vanwege de neutrale smaak van de kikkererwten, kun je er allerlei (krokante) toppings aan toevoegen: nootjes bijvoorbeeld, of spannende specerijen. Gebakken mosterdzaad, komijn en kerrieblad geven de soep een Zuid-Indiaas tintje. Terwijl een kneepje citroensap de kikkererwtensoep lekker fris en zomers maakt. Meer pit? Voeg dan wat chiliolie toe.
Tip: Zonder vlees? Bak een handvol extra kikkererwten in wat olijfolie lichtbruin en krokant. Breng op smaak met zout en vervang de gegrilde kipdijfilet door de gebakken kikkererwten.
naar recept
wat eten bij griep ziek verkoudheid
flatbread met yoghurt en geroosterde bloemkool
Minta & Mae delen elke maand twee vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. 
Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt. 
naar recept

Suikerfeest

Het eind van de islamitische vastentijd wordt traditioneel gevierd met het Suikerfeest. De lekkerste zoetigheden worden ’s ochtends in de keuken bereid om gedurende de hele dag met familie en geliefden te delen. Dit recept voor vegan baklava is daarvoor perfect!

pistache-cranberrybaklava
Vegan bakken is nu nog makkelijker en leuker, dankzij het vegan bakboek van delicious. culinair redacteur Dosia Brewer. Deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk! Ontzettend zoet zoals baklava hoort te zijn, maar door de cranberry’s en sinaasappelrasp wordt het toch ook een fris gebakje.Lees hier meer over het vegan bakboek van Dosia
naar recept
vegan-pistache-cranberrybaklava-delicious

Zin in meer inspiratie? Check dan ook dit artikel:

vegan-pistache-cranberrybaklava-delicious