de 7 beste granen om mee te bakken

Geen brood zonder granen… maar welke moet je nu hebben? Hieronder vind je een lijstje van zeven verschillende soorten granen om mee te bakken en hun unieke eigenschappen.

De beste granen voor het bakken van brood

Spelt

Spelt is de nieuwe tarwe – een oude tarwesoort die weer helemaal terug is. Hoewel vermeende gezondheidsvoordelen ten opzichte van tarwe nog niet zijn bewezen, heeft spelt een ander soort gluten dan tarwe en is makkelijker te verteren.

speltbrood met pompoen
Spelt is vezelrijk graan, familie van tarwe. De smaak van speltmeel is iets nootachtiger dan van tarwe. Ideaal voor brood, cake en muffins, die er donkerder en steviger door worden. 
naar recept

Kamut

Kamut ofwel khorasan tarwe is ook zo’n oergraan, een oude tarwesoort met langere korrel. Rijker aan eiwitten, aminozuren, vitaminen en mineralen. Sommige mensen die slecht tegen tarwe kunnen, kunnen wel kamut eten.

Haver

Van haver alleen kun je geen brood maken, wel in combinatie met spelt of tarwe.

Teff

Deze graan heeft wel gluten, maar niet de ‘schadelijke’, waar sommige mensen niet tegen kunnen. Teff bevat langzaam verteerbare koolhydraten waardoor je lekker lang volzit van teffbrood.

teff-pannenkoekjes met thee-ahornsiroop
Lekkere en gezonde granen als alternatief voor tarwebloem en -meel zie je meer en meer. En met deze trend experimenteren wij graag. Zo maakten we bijvoorbeeld deze glutenvrije pannenkoekjes met teffmeel. Heerlijk!
naar recept
teff-pannenkoekjes-deliciousmagazine
gebakken bonen met flatbread (injera)
Brits ontbijtje krijgt een Noord-Afrikaanse make-over! We noemen het wel een flatbread, maar eigenlijk is dit een soort cheat-injera: een sponzig flatbread gemaakt van teff dat voornamelijk in Ethiopië wordt gegeten. Met bruiswater en een scheutje azijn krijg je dezelfde soort zurigheid. Maak je klaar voor vederlichte flatbreads.
Vega(n) tip: vervang het ontbijtspek en de feta voor vegan variaties.
Flatbread maken? Zo doe je dat stap voor stap
naar recept
gebakken bonen met flatbread (injera)

Rogge

Roggemeel is door de geringere hoeveelheid gluten wat lastiger om brood van te bakken, maar het kan wel en levert heerlijk brood op. Voor het maken van een zuurdesemstarter is roggebloem- of meel bij uitstek de graan waarmee je wil werken. Rogge is namelijk rijk aan nuttige micro-organismen die je nodig hebt voor een gezonde starter vol bacteriën en gisten. Wil je een luchtigere starter, gebruik dan roggebloem in plaats van meel.

bagels met rogge en knoflook
Dit ringvormige broodje komt oorspronkelijk uit de Joodse keuken. Bagels worden eerst gekookt en daarna pas gebakken. Zo krijgen ze hun unieke structuur.
naar recept
bagels met rogge

Emmer

Emmer is ook een oergraan met een lager glutengehalte. Met een langere rijstijd en zuurdesem bak je er heerlijk brood van.

Boekweit

Boekweit is een pseudograan zonder gluten. Brood bak je dus nooit van alleen boekweit, maar altijd van een combinatie.

boekweitbrownies
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar, maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft.
Ook lekker & glutenvrij: smeuïge citroen-passievruchtcake
naar recept

De beste kwaliteit granen koop je bij een zelfmalende molen. Zoals Molen de Zandhaas in Santpoort.

Bakdrift? Maak dan dit speltbrood met pompoen!

bakgranen