foodiefile: de beste bakgranen

Geen brood zonder granen… maar welke moet je nu hebben? Hieronder vind je een lijstje van zeven verschillende soorten en hun unieke eigenschappen.

Meer weten over brood en bakken? Koop hier het februarinummer boordevol baktips!

de beste bakgranen

Spelt is de nieuwe tarwe – een oude tarwesoort die weer helemaal terug is. Hoewel vermeende gezondheidsvoordelen ten opzichte van tarwe nog niet zijn bewezen, heeft spelt een ander soort gluten dan tarwe en is makkelijker te verteren.

Kamut ofwel khorasan tarwe is ook zo’n oergraan, een oude tarwesoort met langere korrel. Rijker aan eiwitten, aminozuren, vitaminen en mineralen. Sommige mensen die slecht tegen tarwe kunnen, kunnen wel kamut eten.

Van haver alleen kun je geen brood maken, wel in combinatie met spelt of tarwe.

Teff heeft wel gluten, maar niet de ‘schadelijke’, waar sommige mensen niet tegen kunnen. Teff bevat langzaam verteerbare koolhydraten, teffbrood vult langdurig.

Roggemeel is door de geringere hoeveelheid gluten wat lastiger om brood van te bakken, maar het kan wel en levert heerlijk brood op.

Emmer is ook een oergraan met een lager glutengehalte. Met een langere rijstijd en zuurdesem bak je er heerlijk brood van.

Boekweit is een pseudograan zonder gluten. Brood bak je dus nooit van alleen boekweit, maar altijd van een combinatie.

De beste kwaliteit granen koop je bij een zelfmalende molen. Zoals Molen de Zandhaas in Santpoort.

Bakdrift? Maak dan dit speltbrood met pompoen!

bakgranen