foodiefile: onze favoriete bakkers

Bakken is een ambacht. Zoveel is duidelijk. Een goed brood wordt met liefde, passie en respect voor ingrediënten gemaakt. Wij delen graag enkele van onze favoriete adressen. Pas op, het brood bij deze bakkers is gevaarlijk lekker!

De beste tips om zelf te bakken vind je in het februarinummer dat je hier kunt bestellen.

Het Bakkerscafé
Groningen
De bakkerij van de familie Borgesius is een begrip in Groningen. Hier koop je brood van vergeten granen, snijd je je op de broodtafel en geniet van al het heerlijks in het café. Brood wordt gebakken volgens het ‘bake-it easy’ concept, dat inhoudt dat het deeg eerst de tijd krijgt om rustig in de oven te rijzen, voor het wordt afgebakken.

De Bisschopsmolen
Maastricht
De allereerste 100% speltbakkerij van Nederland. Hier zie je het ambacht en hoe mooi de eenvoud van brood kan zijn. De ingrediënten zijn allemaal natuurlijk en komen zoveel mogelijk uit de buurt. Uiteraard kun je in dit Limburgse broodpaleis ook terecht voor verrukkelijke vlaai!

Oscar
IJmuiden
Oscar bakt broden van eigen desem. Dit maakt zijn broden extra luchtig en geeft het deeg meer smaak. Het desem krijgt 24 uur de tijd om te rusten voordat het in het deeg wordt verwerkt. Nadat het deeg nog een nacht heeft liggen rusten worden er ’s ochtends brood van gebakken. Oscar geeft ook masterclasses waarin je leert deeg te draaien, desem maakt en brood leert opmaken.

Nobelsbrood
Dordrecht
Voor Franse landbroden moet je in Dordrecht bij Nobelsbrood zijn. Sander en Willemijn bakken met veel liefde broden in de stijl van hun geliefde Frankrijk. Ook kun je achterin de zaak rustig zitten en genieten van een snee brood met boerenboter en biologische kaas uit te regio. En er wordt de hele dag gebakken, dus kun je bijna altijd een warm brood mee naar huis nemen.

Broodnodig
Utrecht
Sinds 2004 vind je Broodnodig in Utrecht. Geniet in een van de drie vestigingen van Scandinavische brood en lekkernijen die, waar mogelijk, met biologische ingrediënten worden bereid. Niet alleen voor brood ben je hier aan het juiste adres, want bij broodnodig serveren ze ook steengoede koffie!

Vlaamsch Broodhuys
Amsterdam, Den Bosch, Nijmegen, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Utrecht, Hilversum en Alkmaar 
Hoewel het Vlaamsch Broodhuys inmiddels in het hele land is vertegenwoordigd, werken de bakkers nog steeds volgens dezelfde principes als in het prille begin. Hier werken alleen échte bakkers, die met passie en wilskracht hun vak uitoefenen. De broden worden met de hand gemaakt en krijgen de tijd om op natuurlijke wijze te rijzen. Als enige smaakmaker wordt Keltisch zeezout toegevoegd. Neem vooral zuurdesembrood mee, daar staan ze om bekend!

The Bakery
Zaandam
In deze bijzondere bakkerij in de oude chocoladefabriek van Verkade wordt brood gebakken door gepassioneerde bakkersleerlingen. Zij worden hier opgeleid tot specialisten in verschillende bakdisciplines . Misbaksels zul je hier niet vinden want het niveau is hoog! Koop hier ook bakbenodigdheden voor thuis en ontdek de andere kwaliteitswinkels aan de VersKade.

Le Fournil
Amsterdam, Hilversum, Amstelveen
Meer dan tien jaar lang runde de Franse bakker Sébastien Roturier samen met zijn vrouw Susan een bakkerij in Frankrijk. In 2007 verhuisden ze met huis en haard naar Amsterdam en verrijken nu de hoofdstad met hun passie voor brood en patisserie. Inmiddels staan mensen bij drie verschillende locaties in de rij voor het  ambachtelijke brood en croissants die altijd zonder toevoegingen, met de hand worden gemaakt. 

 

TEKST ROOS VOLKERS FOTOGRAFIE MARISKA DE GROOT

Bakkers