home made brood met spelt en havermout

Het plezier van zelfgebakken brood zit hem vooral in het kneden. Voel hoe het natte zich mengt met het droge. Beetje bij beetje wordt het een echt deeg en heb je een soepele kneedbare bal je handen. Tijdens het bakken geurt je keuken heel fijn naar zo’n Parijse boulangerie. Haal nu het speltmeel in huis, bak aan het einde van de middag en eet vanavond vers brood met een dikke laag zoute boter bij de soep. Of als aparte broodgang tussen voor- en hoofdgerecht in; helemaal hip.

Het brood heb je al gemaakt, nu de soep voor erbij nog!

spelt-havermoutbrood

bijgerecht (1 brood)

300 ml geitenmelk
4 el boter
4 el honing
400 g volkoren speltmeel
150 g havermout + 2 el havermout voor erop
1,5 zakje droge gist
2 eieren

Verwarm de geitenmelk met de boter zachtjes, totdat de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot handwarm. Voeg de honing en 1 tl zeezout toe. Meng het speltmeel en de havermout met de gist in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het lauwe melkmengsel en de eieren toe. Roer vanuit het midden naar buiten, zodat je telkens wat bloem meeneemt totdat het zwaar gaat. Kneed het dan verder met de hand in 5 min. tot een soepel deeg. Vorm er een bal van en laat het deeg 45 min. afgedekt rijzen op een warme plaats.

Kneed het deeg nog eens goed door en leg het in de ingevette vorm. Strooi er nog wat havermout over. Laat het brood zo afgedekt op een warm plaats nog eens 30 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het brood in het midden van de oven in 30 min. gaar. Lekker met gezouten boter.

Bereiden ± 25 min. / rijzen ± 1 uur en 15 min. / oven ±30 min.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN RECEPTEN EN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

speltbrood-haver-delicious