brood met walnoten en vijgen

De vulling van walnoten en vijgen geeft het brood een heerlijke nootachtige en zoete smaak. Heel lekker als je ‘m toast en besmeert met delicious.jam.

Meer trek in vijgen? Maak dan ook deze vijgentaart.

brood gevuld met walnoten en vijgen
bijgerecht | 10 personen

40 g boter
130 ml melk
7 g gedroogde gist (1 zakje)
200 g bloem
100 g roggemeel
50 g donkerbruine basterdsuiker
7 g kaneel
50 g walnoten, grof gehakt
50 g gedroogde vijgen, in stukjes

Stap 1 (2 dagen van tevoren) Verwarm de boter met de melk en 60 ml water tot handwarm. Roer er van het vuur af de gist door, laat oplossen en wacht tot het bruist, dan is de gist actief.  Meng bloem, roggemeel, suiker, kaneel en  5 g zout in een kom. Meng het melkmengsel erdoor en mix met de deeghaken van de mixer tot een soepel deeg. Kneed het deeg op een werkvlak nog eens goed door en voeg dan de noten en vijgen toe. Kneed nogmaals goed door. Laat het deeg afgedekt 45 min. rijzen op een lauwwarme plaats of in de oven op de rijsstand van 35°C. Zet dan een bak lauw water onderin de oven.

Stap 2 (2 dagen van tevoren) Verwarm de oven voor op 160°C. Sla de lucht uit het deeg en kneed het nogmaals door. Laat het nogmaals, liefst op 35°C, afgedekt 35 min. rijzen. Vorm het deeg tot een rond brood en leg op een met bakpapier belegde bakplaat. Bak het brood in 40 min. gaar in het midden van de oven.

Bereiden ± 25 min. / rijzen ± 1 uur en  15 min. / oven ± 40 min.

PRODUCTIE, RECEPTEN EN TEKST MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS BEWERKING DOSIA BREWER, TRUDELIES SCHOUTEN  M.M.V. EDUARD VAN ADRICHEM, GEBROEDERS DE WOLF, JENS VISSER, PETER DERKS

brood