Er valt veel te vieren deze maand. De ontluikende lente, dagen vol licht, nieuwe seizoensgroenten en de paasdagen! Even stilstaan bij de belangrijke dingen des levens, met aandacht voor de mensen die je lief zijn. Verwen ze (en jezelf!) Door de keuken in te duiken voor onweerstaanbaar homemade zoet met Pasen.
De lente komt langzaamaan tot bloei en dat betekent dat het weer tijd is om te genieten van de traditionele zoete lekkernijen die bij Pasen horen. Of je nu houdt van chocolade-eitjes, paasbrood, banketstaven of duivekater, bij deze pastelkleurige feestdagen komt iedereen aan zij trekken!
Maar waarom zou je jezelf beperken tot de traditionele lekkernijen? Als fanatieke thuisbakker is dit juist het moment om te experimenteren met nieuwe smaken en ingrediënten! Denk bijvoorbeeld aan een paastaart met witte chocolade, boterkoek met lemoncurd of zalig Italiaans zoet in de vorm van bomboloni.
Met klassiek is ook niet mis: zo maak je paasbrood.
Zonnige seizoensproducten
Ook biedt de lente een overvloed aan seizoensproducten die perfect zijn om te verwerken in zoete lekkernijen. Wat dacht je van rabarber, aardbeien, frambozen of verse eieren? Deze ingrediënten geven niet alleen een heerlijke smaak, maar maken je baksels ook nog eens extra feestelijk.
Als kers op de taart moet je ook de gezelligheid niet vergeten die het bakken met zich meebrengt. De voorpret, het mengen van de ingrediënten en natuurlijk het proeven van het eindresultaat met vrienden en familie. Al die dingen maken Pasen extra leuk én lekker!
Het maakt niet uit of je voor een simpel paasbrood gaat of een extravagante feesttaart: als je het met liefde maakt smaakt alles beter. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in, laat je creativiteit de vrije loop en geniet van de zoete lekkernijen die Pasen te bieden heeft.
Vind je het lastig om te kiezen? Probeer de overheerlijke frisse citroen-maanzaadcake, de glutenvrije kersen-vlierbloesemtaart of klassieke hot cross buns!
paasbrood
Het begint met slechts 3 basisingrediënten: meel, water en gist. En ok…een snufje zout. That’s all. Niets houdt je dus tegen om dit paasbrood te maken! Nog meer broodideeën voor Pasen.
vlechtbrood met lemon curd en cranberry-vanilleboter
Zo mooi. Zo lekker. Dit vlechtbrood met zelfgemaakte lemon curd is een ware lust voor het oog én de mond. Perfect als onderdeel van een zondags ontbijt!Zelf de lekkerste lemon curd maken doe je zo…Voorbereiden van dit vlechtbrood kan 1 dag van tevoren. Zorg ervoor dat de karnemelk op kamertemperatuur is, anders mislukt het rijzen. Verwarm eventueel licht in een steelpannetje.
Deze kleine Italiaanse donuts gerold in suiker vul je met een flinke dot chocolade-hazelnootpasta. Deeg voor bomboloni is erg kleverig en kan dus lastig te kneden zijn. Gelukkig hebben wij daarvoor een aantal tips, je bekijkt ze hier!
De enige echte boerencake! Geen opsmuk, gewoon héle goede smaak. Of je de nieuwe buren wil verwelkomen of jezelf op een toetje wil trakteren, deze cake is het antwoord. De citroenrasp en de yoghurt in dit recept geven net even een frisse toon aan de cake en door de yoghurt wordt de cake niet te droog. Zet de cake meteen na het bakken voorzichtig op een rooster. Als je hem in het bakblik laat, plakt hij aan de cakevorm vast tijdens het afkoelen en krijg je hem er minder makkelijk uit.
De een houdt van zoet, de ander heeft liever iets hartigs voor ‘t ontbijt. Maar waar iedereen blij van wordt is versgebakken brioche mét roomboter en fruitige jam.
Heb je een paar croissants over? Denk no waste en maak er dit surprise-toetje van met romige kokosvulling, witte chocolade en kersen!De aantrekkingskracht van witte chocolade zit in de combi heel zoet en vol romig! Als je dat in taart, toet, cake of pudding stopt en zorgt voor bijzondere smaakcontrasten als kruidige nootmuskaat, frisse kersen, pittige gember of romige banaan zit je helemaal goed. Tip: top het af met een subtiel laagje poedersneeuw van witte choco.
Een knapperige en iets chewy bodem, een smeuïge laag notenspijs, frisse fruitroom en vers zomerfruit bovenop: deze slof heeft het allemaal. Met dit recept bak je twee sloffen. Je kunt de al gebakken bodem zonder topping ook heel goed invriezen!
Het lijkt op een spiegelei, maar dan zoet: tartelettes met frisse hangop, abrikozen en geurige rozemarijnsiroop. Als je de tartelettebodempjes en de hangop van tevoren maakt, ben je zó klaar.
Rozemarijn over? Maak rozemarijnzout voor over frieten van zoete aardappel!
Deze Engelse paasbroodjes kun je tot 1 maand van tevoren bakken en invriezen (na volledig afkoelen). Laat de hot cross buns ongeveer 1 uur ontdooien en warm ze vlak voor het serveren 5 min. op in een voorverwarmde oven (165°C) of snijd ze doormidden. Serveer ze geroosterd met boter.Ook heel lekker, deze krichlat (anijsbroodjes) uit Shoukran!
Zoete anijsbroodjes die verrukkelijk smaken naast een pot muntthee. Maak ze tijdens de ramadan om het vasten te breken. Bekijk ook de andere Marokkaanse recepten uit het nieuwe boek Shoukran.
Chef Giovanni Pilu is Australisch-Sardijns en kookt graag zijn moderne versie van de Sardijnse keuken. Perfect voor te bereiden, dus kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Het aantrekkelijke van deze authentieke taartjes? De mooie balans tussen zoet en hartig. Heel fijn als toetje na een lichte lunch met een sterke espresso ernaast! Of maak deze amarettisandwiches met espressocrème.
Delicious. culinair redacteur Dosia Brewer heeft haar eigen vegan bakboek geschreven. Eén van de heerlijke vegan baksels uit het boek is deze cranberry-frambozenkrans. Dosia: "Zo’n gedraaide krans oogt goed, vooral met rood fruit. Je kunt hem maken met alle fruitsoorten, jam of compôte maar ik kies graag het licht bittere zuurtje van cranberry’s." Meer vegan bakken? Probeer deze ananas-merenguetaart, ook een recept van Dosia.
Net zo plotseling als het er is, is rabarber ook weer verdwenen. De friszure rozerode rabarberstengels zijn dus een beetje mystiek en kort te koop, zo van april tot juni. Dus er is geen beter excuus om ze direct te gebruiken! Maak deze rabarber-custardtaart met vanille en steranijs en word op slag verliefd.
Je ziet ze nu overal: croissants gevuld met frangipane. Het is dé manier om croissants van een dag oud een nieuw leven te geven. In plaats van amandelen maken wij een grove frangipane van pistachenoten en abrikozenjam. Een luxe manier om aan de dag te beginnen!
De combinatie van knapperig deegkruimen en zo’n friszure vulling is onweerstaanbaar. Voor de perfecte crumble zijn er twee succesfactoren. Ten eerste moet de vulling niet te vochtig zijn en nog bite hebben, en ten tweede wil je een lekker knapperig kruimeldeeg. Mascarpone over? dit kun je ermee doen
Deze geknoopte zoete broodjes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. De meest traditionele babka-smaken zijn chocolade en kaneel, alleen wij kiezen voor een florale twist: chocolade met kardemom. Wist je dat kardemom uit dezelfde familie komt als gember? Vandaar die heerlijke frisse citrustoets!Het deeg van de babka’s is zo plakkerig dat je dit het best met een standmixer of krachtige mixer met deeghaken kunt maken. Tip: gebruik boter op kamertemperatuur, anders mengt het niet goed met het deeg.Rutger past dezelfde vouwtechniek toe bij deze Scandinavische kardemombullar.
torta dolce di riso (zoete rijstcake met limoncello)
De citrusrasp zorgt voor een frisse smaak en de rijstcake is erg lekker in blokjes die je aan cocktailprikkers bij de thee kunt serveren. Maak dit gerecht nooit met langkorrelige rijst, dat gaat absoluut niet lukken. Koop een goede kwaliteit risottorijst voor een volmaakt resultaat.
Let's go nuts! Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pistaches want je maakt er fantastische chewy repen mee. Deel ze uit of serveer zo'n zalige pistachereep naast een kop sterke koffie. Maak een zoet buffet en zet deze ma'amoul koekjes ernaast.
Luchtige wolken van eiwit en suiker worden deze heerlijke frambozenmeringues. Crispy aan de buitenkant en vanbinnen nog een beetje zacht en chewy. Voor deze meringues gebruiken we onze eigen jam.
ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello
Romig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt! Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
Met een laagje gesmolten chocolade met whisky en pruimen geef je deze briochetaart een totale make-over en een volwassen kick. Pas tevoorschijn halen als de kinderen al onder zeil zijn. Vast voor je volgende baksessie: chocolade cheesecake met karamel of pecan pie met chocolade en karamel.
Let's go nuts dit weekend met griesmeelkoekjes, ofwel: ma'amoul. Voor deze koekjes uit het Midden-Oosten moet je wel een spreekwoordelijke harde noot kraken. Dus handen uit de mouwen voor deze overheerlijke kleine bolletjes gevuld met cashewnoten.Tip: Begin 1 dag eerder met het deeg.Meer Midden-Oosterse recepten ontdekken? Het huidige nummer van delicious. staat helemaal in het teken van 'kook de wereld'. Je vindt het magazine in de winkel of shopt het hier online.
Rutger bakt voor delicious. een citroen-maanzaadcake met roomkaasglazuur. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Maanzaad geeft deze frisse citroencake een verrassend lekkere twist! Bij ons zie je maanzaad vooral op broodjes, niet in gebak. Maar in Duitsland, Polen en Hongarije krijgen ze er geen genoeg van. Daar wordt het ingezet als taartvulling, voor plaatkoeken, in strudels en om koekjes mee te vullen.’
chiffoncake met rode grapefruit, yoghurt en kardemom
Chiffoncake wordt extra luchtig doordat je de eiwitten voor het beslag eerst stijf klopt. De roze glazuur ziet er in één woord sen-sa-tio-neel uit! Perfect voor Pasen of een ander feest.Lees ook: waarom je mayonaise in je cake wil stoppen
Deze frisse cake met stukjes roze rabarber krijgt een heerlijke toplaag van krokante boterkruimels mét anijs. Geen fan van anijs? Vervang de zaadjes door versgemalen kardemom of kaneel, net zo lekker!Heb je een paar stengels rabarber over, maak dan deze klassieke rabarbercompôte.
Polenta en amandelmeel geven een volle smaak aan de mooie, hoge cake die je versiert met room en kersen. Een prachtige showstopper die ook nog eens binnen no time in de oven staat!
De frisse smaak van bergamot – het ingrediënt in earl grey – komt verrassend goed tot uiting in deze shortbread koekjes waar de fijne thee uit een zakje earl grey gewoon doorheen gaat.
De wereld van zoet reikt verder dan taart en koek alleen. Gelukkig maar, want zo is er genoeg variatie om nooit uitgekeken te raken op bakken! Cake en zoet brood zijn ideaal als weekendontbijt, bij de brunch of als je eens uit wil pakken voor vrienden of buren. Begin een dag van tevoren aan het basisdeeg. Ook lekker: ons favoriete bananenbrood recept!
Een frisse taart met een lekkere bite van de pistachenootjes. Deze taart heeft het allemaal. Perfect om te maken voor een feestelijk moment op een zonnige dag. Geniet ervan!
De Madeleine werd hoogstwaarschijnlijk voor het eerst gebakken door Madeleine Paulmier. Op Chateau Commercy in Lorraine in de 18e eeuw voor een diner van de vroegere Poolse koning Stanislas Leczinsky. Het cakeje was bedoeld als nieuw recept om de gasten te behagen: de koning was direct weg van het verfijnde cakeje met bergamotaroma. Nog steeds zijn Madeleines erg populair.Een kopje delicious earl grey thee erbij en het is overduidelijk waarom.
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
Bij een échte Engelse high tea horen scones. Het bereiden en bakken duurt helemaal niet lang dus je zet ze in een mum van tijd op tafel! Vers, warm, net uit de oven zijn ze het allerlekkerst!
Zoete broodjes bakken… daar houden we wel van. Als dat ook nog eens gecombineerd wordt met 1 van de lekkerste zoet-zure citrusvruchten ter wereld, limoen, en een sticky yoghurtglazuur, hoeven wij niet meer richting bakker.
Het fijne van de herfst die weer begonnen is? We nemen weer alle tijd om te bakken. Deze appelmuffins met ricotta en dukkah zijn precies zoet genoeg en tegelijkertijd heerlijk spicy.
Witte chocolade is zoet en romig, en daardoor in combinatie met iets fris ideaal. Deze witte-choco-custardtaart heeft het allemaal, inclusief een vleugje nootmuskaat voor nog meer smaak.
Dit niet-te-zoete gebak is perfect om te verdelen bij een lekker koffie- of theemoment met vrienden en familie. De lemon curd die je bij de boterkoek serveert is ook heerlijk bij allerlei andere soorten gebak, scones bijvoorbeeld. Maak bijvoorbeeld deze taart met bosbessen en lemon curd.Amandelspijs is het lekkerst als je het een paar dagen tot een week laat rijpen. Je kunt ook kant-en-klaar amandelspijs gebruiken, dit is vaak te koop bij notenwinkels. Roer dan door 300 g spijs nog de citroenrasp, gember, venkelzaad en ei.
Fluweelzachte scones? Neem slagroom in plaats van boter en doe melk in het deeg! Eet de scones vers uit de oven of pak ze in als (moederdag)cadeautje. Zelf jam maken doe je zo.