Het maakt niet uit of je je schoenen uitschopt na een stevige sportsessie, een rood-wit geblokt kleedje uitrolt in het park of gewoon snakt naar iets makkelijks na een dag vol mails en meetings. Wat de vraag ook is, maaltijdsalades zijn het antwoord!
De salad days zijn begonnen, en dus delen we vijf gloednieuwe salades met kip, aubergine, komkommer, rijst en meer in het nieuwe nummer van delicious. Je bent welkom in onze saladetuin waar je heel easy topideeën voor maaltijdsalades en de lekkerste dressings opdoet. Want: een salade als een maal, is goed tegen elke kwaal!
De beste maaltijdsalades bevatten van alles wat en zijn goed in balans. Wanneer je dineert of luncht met een salade moet ‘ie niet alleen ontzettend lekker zijn; je gaat ook voor een goede dosis voedingsstoffen en voldoende energie!
Door een goede balans van groenten, eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten, smaakmakers en toppings te creëren, kun je praktisch het hele jaar door maaltijdsalades op je menu zetten.
Je blijft on topof your salad game wanneer je continu varieert met ingrediënten. Zo krijg je altijd een breed scala aan voedingsstoffen binnen en houd je het leuk voor je smaakpapillen en de rest van je lijf.
Met deze onderdelen bouw je keer op keer zo’n solide salade:
Basisgroenten – een verscheidenheid aan verse, knapperige groenten vormt de basis van. Denk aan bladgroenten zoals sla, spinazie of rucola, en andere groenten zoals komkommer, tomaat, wortelen, paprika en radijs. Deze groenten bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Je kunt ze rauw verwerken maar ook garen voordat je ze toevoegt aan je salade.
Eiwitten – zijn essentieel voor een voedzame maaltijdsalade. Ze helpen je langer verzadigd te blijven en dragen bij aan de opbouw en het herstel van spieren. Goede eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld gegrilde kip, tonijn, zalm, tofu, bonen, linzen, eieren of kaas. Plantaardig of juist met zuivel of vlees: jij bepaalt!
Koolhydraten – deze bouwstenen zorgen voor energie en de broodnodige vezels. Denk aan volkoren granen zoals quinoa, bruine rijst, bulgur of couscous. Ze voegen smaak en textuur toe aan de salade en leveren energie waar je weer even op vooruit kunt.
Gezonde vetten – zijn belangrijk voor een evenwichtige maaltijdsalade, zeker wanneer het aankomt op smaak. Denk aan vetten in de vorm van avocado, kaas, noten, zaden of olijfolie. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel.
Smaakmakers – zijn van cruciaal belang om de maaltijdsalade lekker en interessant te maken. Denk aan verse kruiden zoals basilicum, koriander, peterselie of munt. Ook dressings op basis van bijvoorbeeld olijfolie, azijn, yoghurt of citroensap kunnen de salade mooi bij elkaar houden. Of ga eens voor een zelfgemaakte specerijenmix zoals dukkah!
Extra groenten en toppings – die verrijken de salade met voedingsstoffen en textuur. Denk aan geroosterde groenten, gegrilde maïs, geblancheerde broccoli of ingemaakte ui. Ook toppings zoals geroosterde noten, zaden, gedroogd fruit of kaas kunnen de salade extra smaak en crunch geven!
Liever een setje kant-en-klare recepten die je allemaal meteen wilt opnemen in je recepten repertoire? Hebben we voor je!
In Italië komt bijna geen gerecht op tafel zonder verse, groene kruiden, liefst van eigen grond. Deze salade valt helemaal in die categorie. Vega-tip: vervang de salami door gebakken kersttomaatjes!
In plaats van zalm kun je ook gerookte makreel of forel in deze salade doen. Zelfs met een blikje tonijn is deze aardappelsalade verrukkelijk. Tip: Wil je dit gerecht als hoofdgerecht eten? Gebruik dan 1 tot 1,2 kg krieltjes en 400-500 g warmgerookte zalmfilet.
wortel-kikkererwtensalade met karwijzaaddressing en labne
Ja, we zijn gek op hummus (en dan zijn we nog bescheiden), maar er is nog zóveel meer te maken met kikkererwten. In deze salade krijgen ze een aromatische dressing met geroosterde karwijzaadjes en fris, romige labne.
Stracciatella di bufala wordt gebruikt om burrata van te maken. De binnenkant van een bol burrata is stracciatella vermengd met room. Kun je geen stracciatella vinden? Gebruik dan een bol burrata en prak hem met een vork.
groene groente-linzenrijst met avocado, zeekraal en limoen
Laat voor de salade de groente-linzenrijst afkoelen en serveer 'm dan op kamertemperatuur. Deze deli-topper is ook de volgende dag lekker als (meeneem)lunch. Tip: Houd je van een knapperig accent? Bestrooi de rijst dan met geroosterde pompoenpitten.
Met hun knalgele bloemen kun je er niet omheen, paardenbloemen zijn overal! Pluk de jonge blaadjes als je gek bent op bittere slasoorten zoals witlof, radicchio, of friseesla: dit is een zalig alternatief. Tip: Versier de salade met gele paardenbloemblaadjes, die kun je ook gewoon eten!
Wat een verrassing: gevulde pasta frituren kán gewoon, en het is ook nog eens onwijs lekker! Waar de deegkussentjes normaal lekker zacht zijn, kun je uit de frituur rekenen op een goede crunch – een soort superluxe croutons!
Eet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak. Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
Proef de lente met deze frisse groene salade! Royaal gevuld met groene appel, groene asperges, geroosterde amandelen en Beemster Oud 30+! Lekkerder wordt 't niet. Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
freekehsalade met biefstuk, haricots verts en geitenkaas
Vork in de aanslag voor een gul gevulde kom freekeh-salade met biefstuk, geitenkaas en haricots verts. Zo’n supergezonde salade is snel klaar, dus perfect om te maken op een drukke dag.
Waarom zou je voor doodgewone pasta in een pastasalade kiezen, als je ook voor zalige, gevulde pastakussentjes kunt gaan? We zijn Janneke Philippi eindeloos dankbaar voor deze slimme twist, want met ravioli blaas je zo'n beetje iedere salade heerlijk nieuw leven in. Deze kruising tussen een niçoise en een pastasalade staat deze zomer dus bij ons op repeat. Bij jou ook?
Vanmiddag gaan we voor een lekkere maaltijdsalade. Mét gerookte kip. En tuinbonen. En rauwe ham. En rucola. En kerstomaatjes. Kortom: een lekkere en gezonde salade!
De zon schijnt en deze kleurrijke maaltijdsalade past daar érg goed bij. Puntpaprika´s zijn net even wat zoeter dan gewone paprika’s. Samen met de dadels krijgt je salade een zomers-zoete smaak.
aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
Een maaltijdsalade met vrolijke kleuren. Zachte kip, krokant brood, zilte spekjes en frisse peterselie. Deze wortelsalade heeft het allemaal! Ook perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner.Dit vind je waarschijnlijk ook lekker: knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel.
salade met freekeh, koriander en merguez
Freekeh is een graansoort met een heerlijke bite die jong en groen wordt geoogst en vervolgens wordt geroosterd. Wij gebruiken ‘m het liefst in een salade met koriander en merguezworstjes.
De dressing met chorizo geeft deze courgettesalade extra smaak. Lekker als lunch maar ook fijn bij kip of vis van de bbq. Fijne inspiratie bovendien, voor alle gelukkige moestuinders die niet meer weten wat ze met hun courgette overschot aanmoeten.Rabarber bewaren? Zo doe je dat als het seizoen ten einde loopt
peterselie-quinoasalade met avocado & ceviche-zalm
Een gezond en lekker ‘power’ recept van onze delicious. friend Janneke Philippi. Een fijne lichte maaltijd met al het goede van ceviche-zalm, quinoa en avocado! Ook lekker: zalm met bieten en mieriksworteldressing!
salade van speltcouscous, kikkererwten, feta & kruiden
Een frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag!
Als lunch maakt Yvette van Boven vaak wat Oof schepslaatjes noemt: goedgevulde sla met groenten, peulvruchten of wat dan ook. Lauwwarm, met aardappel en kikkererwten kan zo'n schepslaatje ook 's avonds.
Volkoren graanproducten zitten tjokvol voedingsstoffen. Heerlijk als basis voor frisse salades met groenten van het seizoen of in feestelijke gerechten voor zomerse diners.Maak ook deze freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
Orzo of riso is een pasta die op rijstkorreltjes lijkt. Orzo betekent in het Italiaans gerst, riso is rijst. Deze pasta soort leent zich ideaal voor risotto! Wij serveren hem met romanesco en huisgemaakte pesto van radijs.
Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmfilet… Simpele (oosterse) ingrediënten tovert Jamie in no time om tot een verrukkelijke, lauwwarme salade. Eén en al smaak!In september is Jamie Oliver gasthoofdredacteur van delicious. magazine. Je leest een exclusief interview met the man himself en krijgt een exclusieve preview uit zijn nieuwe kookboek EEN. Ook deel hij een paar van z’n lievelingsrecepten en geeft Jamie alle aandacht aan restaurants en mensen uit de culi-wereld die hij op dit moment helemaal te gek vindt.Bestel het nieuwe nummer direct via deze pagina.Jamie heeft ook heerlijke zoetigheid gemaakt: Amalfi-citroentaart!
garnalen-komkommersalade met boontjes & chili-limoendressing
Verfrissend is deze koude noedelsalade zeker! Een stralend gerecht bomvol verse kruiden, een chili-limoendressing en verse mango voor de zoetzure balans. Maak 'm vegan door de gamba’s te vervangen door plakjes tempé en de vissaus door sojasaus. Marineer de tempé 30 min. met 1 el chili-limoendressing en bak daarna krokant in een koekenpan.Zin in nog meer noedels? Ga voor een van deze recepten!
Spaanse wittebonensalade met artisjok & tomaat-ansjovisdressing
Culinair redacteur Merijn Tol duikt in de bonen. En wel bij 'bonengek' Henk Zuidema, die het Friese Woudboontje en meer lekkere Hollandse bonen teelt in Friesland. Natuurlijk maakt ze er heerlijke recepten mee, zoals deze Spaanse bonensalade met een zilte ansjovisdressing en geroosterde tomaat. Bekijk ook: peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten
aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power! Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris. Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
Zo nu en dan houden we van écht powerfood. Daarom kiezen we ingrediënten die ons lijf net dat beetje extra kunnen geven, bijvoorbeeld walnootolie. Dat bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en ook omega-3 olie, de olie die ook in vette vis zit en die we bijna allemaal te weinig eten. Gezonde vetten dus! Onze volkorenpastasalade bevat naast de walnootolie ook sproutmix: een mix van jonge, net ontkiemde zaadjes die boordevol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen zitten.
Forel, spruitjes, zuurkool, gepocheerde eieren en avocado leveren samen deze spannende salade op. Maak er een romige dressing bij van eidooier, mosterd en citroensap en serveer de salade lauwwarm. Ook deze speltsalade maak je met gepocheerd ei & spruitjes & lekker veel groene kruiden!
Het is bijna onmogelijk om het beste recept óóit te kiezen. Maar in veel favorieten speelt pasta ongetwijfeld een hoofdrol. Vandaag een pastasalade gevuld met kaas met knapperige pancetta en een bittertje van de radicchio.
Szechuan is een unieke peper; lekker peperig maar ook weer niet té heet. De perfecte dosis prikkel op je tong! Gebruik 'm in een marinade voor de biefstukreepjes voor wat pit. Spice it up! Geef pit aan je gerechten met deze 9 hete pepers.
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas.
Eén vast recept van salade niçoise is eigenlijk niet te geven, er zijn véél variaties. Maar tonijn, groene slablaadjes, tomaat, olijven en een gekookt ei zit er altijd in. Salade niçoise staat in Frankrijk vaak op de lunchkaart, maar met op zout gepofte aardappeltjes maak je er heel makkelijk een prima hoofdgerecht van!Nóg zo'n Franse saladeklassieker?
Een goed gevulde kom met onder meer quinoa, olijfolie, amandelen, koftaballetjes, oertomaten en plakjes feta. Ook handig: alles zit in één kom, dus neem deze amandel-koftaballetjes met oertomatensalade gerust mee het zonnetje in.
spaanse bonensalade met garnalen en chorizo
Proef de mediterrane zomer met deze Spaanse bonensalade vol garnalen en chorizo. Gerookt paprikapoeder geeft dit gerecht nét iets meer pit. Stop restjes in een bakje, zo heb je volgende dag een geweldige lunch.