Of je nu een glutenintolerantie hebt of simpelweg wat minder gluten wilt eten, deze hapjes helpen je om die glutenvrije droom werkelijkheid te maken.
En wist je dat er zóveel meer bestaat dan toast met een smeersel? Van hartige borrelhapjes tot zoete snacks: de glutenvrije mogelijkheden zijn eindeloos! Daarom hebben we een mooie selectie voor je samengesteld met 30 recepten. Sommige vervangen de gluten-gevulde-granen door alternatieven zoals amandelmeel, terwijl andere juist laten zien dat je graan helemaal niet altijd nodig hebt: er blijft genoeg lekkers over!
Let wel op: bij sommige recepten moet je misschien één ingrediënt aanpassen of weg laten om ze volledig glutenvrij te maken. Lees dus altijd even of het recept wordt gecategoriseerd als glutenvrij of glutenvrij als voorkeur heeft.
Borrelhapjes
It’s the most wonderful time of the year! Dat vraagt om een hapje waar je je diner goed mee begint. Deze eenvoudige courgette-rolletjes hebben verder niks meer nodig dan wat romige ricotta en zoute bresaola. Misschien hooguit een feestelijke cocktail voor in je andere hand.
naar receptEen gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!
naar receptMoet je eens proeven: flinterdun gesneden spruitjes met amandel en citrus-korianderolie. Slechts zes ingrediënten die een verpletterende indruk achterlaten!
naar receptLekker en makkelijk zomereten van Janneke. Begin op tijd en laat de yoghurt rustig uitlekken voor ultieme romigheid.
naar receptOmdat gefrituurde kappertjes het aller-allerlekkerste zijn, bak je er natuurlijk een paar extra. Bewaar ze in een potje om over een romige salade te strooien die nog iets extra’s nodig heeft; ingemaakt zijn ze de perfecte vervanger van ansjovis voor planteneters en iedereen met een ansjovis-aversie. Ze verliezen door het bewaren wel hun knapperigheid.
naar receptDit is dus echt megalekker: kleine paprika's van de barbecue gevuld met een rijke knoflookyoghurt. Om het af te maken strooit Janneke er een krokant mengsel van pistache met korianderzaad overheen.
naar receptZo simpel & lekker! Met veel knoflook en chilipeper. Een hapje of voorgerecht waar iedereen gek op is.
naar receptZoete hapjes
Liefhebber van cocktails? Dit gaat perfect samen met een dessert. De bitterzoete smaak van de negroni in combinatie met het frisse passievruchtijs, vormen een echt power koppel.
naar receptZonnig comfortfood voor elk moment van de dag: Merijn Tol deelt het met je in haar nieuwste boek Café Mazahar! Verse groenten, kruiden en smaakmakers als oranjebloesem staan in de spotlights.
naar receptWarme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar, maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft.
naar receptLuchtige wolken van eiwit en suiker worden deze heerlijke frambozenmeringues. Crispy aan de buitenkant en vanbinnen nog een beetje zacht en chewy. Voor deze meringues gebruiken we onze eigen jam.
naar receptMister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met de lekkerste recepten. Voor de parfait van pindakaas gebruiken ze daar schapenmelk, maar met gewone melk kan het natuurlijk ook.
naar receptFlan karamel is een zijdezachte crème met karamelsaus die er na het storten langzaam overheen vloeit. Geen wonder dat flan in Zuid-Europa en Latijns-Amerika zo populair is. In Frankrijk heet dit geliefde dessert crème caramel.
naar receptDiana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.
naar receptDe ene lekkere laag na de ander. Wie houdt er nou niet van tiramisu? Zelfs als je geen gluten eet, kun je er nu van genieten. Dit recept voor glutenvrije tiramisu met amandelcake is hartstikke Italiaans, maar vooral heel erg lekker.
naar receptIle flottante: opgeklopte meringue die op een zachte crème anglaise drijft. Wij houden van deze Franse klassieker die de perfecte balans is tussen zoet en romig. Wat krokante amandelen erover voor een lekkere crunch en klaar ben je.
naar receptJuist nu wil je zoveel mogelijk buiten zijn, easy koken en ongecompliceerd lekker eten. Wij serveren je daarom deze onweerstaanbare amandeltaart met bessen. Relax, het wordt sowieso lekker.Luchtig, zoet en met een topping van gemarineerde bessen. Bonus: deze taart is glutenvrij!
naar receptAls er rond vier uur wat zoets uit onze testkeuken rolt, kunnen we ons geluk niet op. Helemaal lyrisch werden we van deze aardbeien-sinaasappelgalette met een bodem van havermout, gemalen amandelen en boekweitmeel. Ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken door de havermout te vervangen door glutenvrije havermout.
naar receptLet’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen!
naar receptDeze rol met zoete meringue, zelfgemaakte bramenjam en frisse room is om je vingers bij af te likken!
naar receptOok zo gek op citroen maanzaad cake? Van sappige sinaasappel tot frisse citroen, subtiele limoen en tikje bittere grapefruit: de unieke aromatische mix van zoet & zuur van citrus lijkt gemaakt voor frisse fruittoetjes en taart.
naar receptDeze heerlijk frisse cake met citroen & passievrucht is lekker smeuïg. Bovendien is hij glutenvrij en gezoet met kokosbloesemsuiker. Zéker het proberen waard.
naar receptHartige hapjes
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar receptHoe hoger hoe beter. Dat is de kunst als we het hebben over souffles. Deze wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan hebben het allemaal. Zoet, zout, kruidig en natuurlijk lekker luchtig. Perfect voor een kerst voorgerecht.
naar receptDe titel van het recept verklapt het al: dit gerechtje zit barstensvol kleur! Gele courgette, rode paprika, wat biet en winterwortel. Een feestelijk hapje voor de lunch of als starter van een kleurrijk diner. Wil je ook sushi met vis op tafel? Maak er dan sushiterrine met spicy zalm bij!
naar receptWaarom moeilijk doen, als het ook simpel én vol smaak kan?Nigel: 'Je kunt allerlei ingewikkelde kaassauzen maken, maar ik denk niet dat ze veel lekkerder worden dan als je gewoon zachte kaas in warme slagroom smelt.'
naar receptDe kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger.In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!
naar receptDeze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.
naar receptCoquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.
naar receptKies dit jaar een elegante kerstbrunch vol feestgerechten met een Midden-Oosters tintje. Deze radicchiosalade mag dan niet ontbreken!Houd het easy, kook samen of laat iedereen een zelfgemaakt gerecht meenemen. Verdeel de recepten, dek de tafel in stijl en start met een feestdrankje.
naar receptKijk ook eens: 22 snelle vegan recepten voor doordeweeks





























