60 gemakkelijke kerstrecepten – voor wie geen zin heeft in gedoe

60 gemakkelijke kerstrecepten – voor wie geen zin heeft in gedoe

Voel jij vooral stress als het op de feestdagen aankomt? Kijk dan even hieronder, want waarom zou je ingewikkelde fratsen uithalen als er ook gemakkelijke kerstrecepten zijn? Een gerecht hoeft geen lange bereidingstijd te hebben om er mooi en feestelijk uit te zien.

Neem bijvoorbeeld de zalmmoot met champagne-kokossaus. Niemand gelooft dat je deze luxe zalmmoot met champagnekokossaus binnen 30 min. op tafel zet. Of de tiramisu affogato, die zelfs binnen 15 minuten klaar is.

Je mengt de mascarpone met de slagroom, verdeelt het mengsel over de glazen samen met de lange vingers en je topt het af met cacao en een koffiemengsel. Met deze drie makkelijke stappen heb je zo een heerlijk, feestelijk dessert op tafel staan, waar iedereen van staat te kijken.

20x gemakkelijke voorgerechten

zoetzure knolselderij met gerookte forel en groene kruiden
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij! Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.
naar recept
kerst voorgerecht forel - fris voorgerecht
groene-aspergesalade met cranberry’s
Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing.
naar recept
groene-aspergesalade met cranberry's - delicious
tartare van biet, karwij, appel en radicchio
De klassieke steak tartare kent iedereen. Fijngesneden vlees met kruiden, augurkjes en een eidoor in het midden. Culinair redacteur Merijn tol gooit ’t over een heel andere boeg en bouwt deze heerlijke tartare van bietjes!
naar recept
Kruidige geitenkaasbollen
Bij de borrel mogen deze bollen niet ontbreken. Bedek ze met verschillende soorten noten en vruchten voor een extra luxe effect!
naar recept
geitenkaasbollen
hert met druiven-walnootdressing en bietensalade
De volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
naar recept
hert met druiven delicious.
Heldere tomatensoep
Zintuigen kunnen je bedriegen… je ruikt en proeft tomatensoep, maar wat je in je bord ziet, is helemaal helder. Deze heldere tomatensoep – consommée is de chique naam – kun je heel makkelijk 1 dag van tevoren maken en later langzaam verwarmen. De soep is vegan, maar ook heel lekker met in elk bord een kort gegrilde coquille.
naar recept
heldere tomatensoep - delicious
geroosterde pijlinktvis met chili-limoenolie
De perfecte opening voor een feestelijk diner is dit gerecht met geroosterde pijlinktvis. Serveer het met frisse chili-limoenolie.
naar recept
pijlinktvis met chili-limoenolie | delicious
burrata caprese met aubergine en tomatenzaadjes
Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar recept
Bietensalade met haring
Maak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon.
naar recept
bietensalade-delicious
Hapjes op een lepel
Geef je een feestje met kerst of oud & nieuw? Dan zijn kleine hapjes een perfecte starter voor een feestelijke avond! Wij geven suggesties voor een aantal simpele hapjes op een lepel. Makkelijk om te maken en makkelijk om op te eten!
naar recept
hapjes op een lepel - delicious
Wortelsoep en dragonknoflookcroutons
Warm, koud of regen: soep kan altijd! En deze wortelsoep tjokvol groenten en dragonknoflookcroutons is écht genieten. De croutons zorgen voor een delicate smaakexplosie.
naar recept
wortelsoep en dragonknoflookcroutons | delicious
Geroosterde eendenborst en radicchiosalade met walnoot
Het is weer tijd voor het wildseizoen! De mannen van Mr Kitchen gingen weer op jacht, met als resultaat deze geroosterde eendenborst met radicchiosalade en walnoot.
naar recept
eendenborst-delicious
wilde-paddenstoelenbruschetta
Volle wind tegen, dalende temperaturen en overal liggen gouden blaadjes; de herfst is in full swing! Vier de pracht van de herfst met deze Italiaanse wilde-paddenstoelenbruschetta. Simpel en snel, maar oh zo lekker!
naar recept
paddenstoelenbruchetta-delicious
Pompoensalade met garnalen
Beetje experimenteren met ingrediënten levert de allerlekkerste combinaties op. Pompoen krijgt de hoofdrol in deze salade, erbij gegrilde garnalen, knapperige bleekselderij, rode ui en taggiasche olijven. Mogen we nog een bordje…
naar recept
pompoensalade garnalen-delicious
gevulde paddenstoelen met geitenkaas
Deze gevulde paddenstoelen met geitenkaas staan snel op tafel en zien er heel mooi uit. De combinatie van geitenkaas, spinazie en citroen is om je vingers bij af te likken. Lekker als voorgerechtje tijdens een feestelijk diner. Eetsmakelijk!
naar recept
gevulde-paddenstoelen-delicious
salade van witlof met schapenkaas & peer
Dat tikje bittere van lof, de pittige kaas, zoete peer plus de bite van pompoenpitcrunch… deze salade is een smaakexplosie!
naar recept
witlofsalade delicious.
tartare van krab en maïs met mole en koriander
Tartare nieuwe stijl, en dan op z’n Mexicaans: fris, pittig en kruidig. Of ga jij liever voor de andere kant van de wereld: steak tartare op z'n Aziatisch.
naar recept
tartare van krab en mais met mole & koriander - delicious
bloody mary garnalencocktail-sliders
Van Jamie mogen ze in geen keukenkastje ontbreken: smaakmakers! Jamie: ‘Een briljante manier om snel veel smaak toe te voegen. Ik gebruik zelf graag mosterd, mangochutney, BBQ- of hoisinsaus. Er zijn zo ontzettend veel lekkere smaken in de wereld, dus gooi die keukenkastjes maar vol!’ Die van Yvette van Boven zijn dat natuurlijk al lang. Zij zet smaakmakers in voor de lekkerste Bloody Mary garnalen!
naar recept
bloody mary garnalencocktail-sliders
garnalencocktail met avocado en gefrituurde basilicum
De garnalencocktail mag dan een echte klassieker zijn. Met romige romige avocado(saus) en gefrituurde basilicum geef je er een spannende twist aan.
naar recept
garnalencocktail met avocado en gefrituurde basilicum
vegetarische carpaccio van wintergroente
Een feestelijke carpaccio hoeft echt niet van vlees te zijn. Deze vegetarische carpaccio van gekleurde flinterdunne plakjes wintergroente is de ster van het kerstmenu.
naar recept
vegetarische carpaccio van wintergroente

20x gemakkelijke hoofdgerechten

orecchiette met paddenstoelenragout
Wist je dat het gemiddeld zo’n 30 minuten duurt voordat een afhaalmaaltijd bij je thuis belandt? Kookboekauteur Manon Van Aerschot bedacht dat je in diezelfde tijd beter gewoon iets lekker vers kunt koken. Doeltreffend eenvoudig en… lekker simpel! Deze orecchiette met paddenstoelenragout staat binnen 20 minuten op tafel.
naar recept
orecchiette met paddenstoelenragout
Zalmmoot met champagnekokossaus
Niemand gelooft dat je deze luxe zalmmoot met champagnekokossaus binnen 30 min. op tafel zet. De zalm is mals en sappig en de champagnekokossaus maakt het heerlijk romig en vol. Ook lekker: zalm met geroosterde wintergroenten.
naar recept
Zalmmoot met champagne-kokossaus - delicious
Pastinaakpuree met sesam & karbonades
Met pastinaakpuree zet je net even iets anders op tafel dan gewone aardappelpuree. Pastinaak is familie van de wortel en heeft een zoete, anijsachtige smaak. Daarom passen de karbonades er zo goed bij.
naar recept
Hert met pistache-pangrattato en peterselie-knoflookolie
Probeer deze onweerstaanbare favoriet met hertenbiefstuk en peterselie knoflookolie. Perfect als je iets te vieren hebt maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken. 
naar recept
Zeebaars met aardappel en olijven
Eters op bezoek? Dan is deze zeebaars perfect om te maken. Deze mediterrane vis oogt chique, maar staat al binnen 45 minuten op tafel. Zo gedaan dus!
naar recept
zeebaars met aardappel en olijven - delicious
Knolselderijstamppot met vadouvan en kalkoen
Wie houdt er niet van een gerecht dat in een mum van tijd op tafel staat? Deze stamppot van knolselderij met kalkoen klinkt chique, maar staat in slechts 30 minuten op tafel. Door de vadouvan krijgt het gerecht hinten van ui, mosterzaad, komijn en fenegriek. Ben je vegetarisch? Maar wel op zoek naar een recept met knolselderij? Bekijk dan deze knolselderijsoep met paddenstoelen.
naar recept
knolselderijstamppot en kalkoenbacon - delicious
hert bourguignon met spruitjespuree
Ook zo gek op wild en spruitjes? Speciaal voor delicious. maakte Janneke Philippi deze hert bourguignon met spruitjespuree. Een heerlijk winters stoofgerecht dat niet misstaat tijdens een feestelijke avond zoals Sinterklaas of kerst.
Tip: maak je het gerecht tijdens Sint en eten de kinderen ook mee? Vervang eventueel het hertenstoofvlees door sukade en voeg 2 tl speculaaskruiden toe.
hert bourguignon met spruitjespuree
hertenbiefstuk met bessensaus & gepofte biet met mierikswortelcrème
Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.
naar recept
hertenbiefstuk
romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.
naar recept
romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious - recepten met paddenstoelen
geroosterde pastinaak met linzen en dille-hollandaise
Janneke Philippi is al helemaal in de stemming om extra feestelijk en toch makkelijk te koken. Ze doet dat graag met seizoensgroenten, zoals pastinaak. En, zoals we van haar gewend zijn met een originele twist.
Waterkers smaakt pittig, vervang het eventueel door veldsla voor een zachtere smaak.
naar recept
geroosterde pastinaak recept
pappardelle met portobello en parmezaan
Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.
Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
naar recept
pappardelle met portobello-parmezaanragù
knolselderijsoep met aardappel, mosselen en venkelzaad
Weinig tijd? Maak de soep alvast en bewaar in de koelkast. Kook de mosselen pas tijdens het opwarmen van de soep. Zo blijven ze mals en sappig!
naar recept
aardappel-knolselderijsoep met mosselen
haricots verts gratin met spek, krieltjes & olijvenmayonaise
Meestal is haricots verts in spek gerold een bijgerecht. Bij deze haricots verts gratin zitten de krieltjes in dezelfde schaal en is het ook heerlijk als hoofdgerecht.
Janneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: met een verrassende twist, méér smaak en een originele presentatie of combinatie.
naar recept
Haricots verts gratin met spek, krieltjes en olijvenmayonaise
knolselderij steak met peperroomsaus
Knolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk!
naar recept
recepten gebakken knolselderij met peperroomsaus
snelle gyoza’s met zoetzure venkel
Maak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
naar recept
Snelle dumplings - delicious
crispy ravioli met citroen-artisjokkensaus & stracciatella
Crispy ravioli zijn naast een hoofdgerecht óók een steengoede borrelhap, prikkers erin en happen maar. Pssst… Met een glas wijn erbij per favore Grazie!
Serveer je deze ravioli als borrelhap? Geef de artisjokkensaus en stracciatella dan apart erbij als dip.
naar recept
crispy ravioli met artisjokkendip
ossenhaas met bietenkruidenstamppot
Met mooie verse ingrediënten hoef je niet veel te doen om een feestelijk gerecht te maken. Neem deze heerlijke ossenhaaspuntjes met kruidige stamppot. Simpel, maar oh zó lekker!
naar recept
ossenhaaspuntjes met bieten-kruidenstamppot - delicious
kabeljauwtournedos met garnaal-waterkerssalsa & bimi
Van zo'n dik kabeljauwhaasje maak je heel eenvoudig een luxe vistournedos. Extra lekker met frispittige salsa van garnalen, waterkers, kappertjes en citroen.
naar recept
kabeljauwtournedos met garnaal-waterkerssalsa & bimi
Varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
Een extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
naar recept
varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel

20x gemakkelijke nagerechten

Kaastaart met brillat savarin,vruchten en balsamico
Niet zo’n zoetekauw? Sluit het kerstdiner af met een hartige kaastaart van brillat savarin. Garneer met abrikozen, walnoten, peer en stroperige oude balsamico. Ook lekker op een kaasplankje: dit prachtige perentaartje met notenhoning!
naar recept
kaastaart-delicious
Eton mess
In onze keukens blijft het tijdens het koken vaak netjes, maar met 1 gerecht móet het wel een zooitje worden: Eton Mess. Maar dan wel een zinderend zooitje met scharlakenrode frambozen, adellijke aardbeien & knapperige verkruimelde vanille meringues.
naar recept
eton mess-delicious
Ricottabolletjes met peer in honingrozemarijnsiroop
De romige ricotta en het zachte perenvruchtvlees smelten op je tong met de honingrozemarijnsiroop. Wegspoelen is haast niet nodig maar als je dan toch een flesje opentrekt kies dan voor een zoete Riesling. Maar welke?
naar recept
Sabayon met frambozen
Riz brulée, parfait au vanille, tarte Normande en gateau aux chocolat. Het Franse leven is zoet. Oók met minder tijd en een handvol ingrediënten zet je een fraai Frans dessert op tafel. Probeer deze luchtige sabayon met frambozen. Een echte klassieker die je niet alleen met frambozen maar met van alles kunt combineren. Fluweelzacht, een echte guilty pleasure. En een reden om je au bain marie skills even te testen. Irrésistible!
naar recept
Lambrusco-zabaglione met kardemom en blauw fruit
Binnen een kwartier zet je iets op tafel om je vingers bij af te likken. Extra lekker: schep nog een bol notenroomijs of vanilleroomijs bij de zabaglione.
naar recept
lambrusco-zablagione met kardemom en blauw fruit - delicious
Pure-chocolade-ijs
Niets gaat boven zelfgedraaid ijs! Met goede basisingrediënten maak je verrukkelijk chocolade-ijs. Wij delen twee variaties met chocolade-ijs: een met koffie en de andere met chocolate chip cookies. Een ijskoud kunstje!
naar recept
Chocoladetaart met peer en hazelnoten
Deze heerlijke taart vol noten en chocolade is afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zó lekker als Italiaanse desserts. Extra fijn: de taart is glutenvrij!
naar recept
Meringue-semifreddo
Hemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
naar recept
Bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone
Waarom kiezen als je het allebei kan doen? Met deze bellini-trifle heb je een cocktail en dessert in één. De perzik en mascarpone houden het gerecht fris & luchtig, terwijl de amaretti aanvult met een smaak van bitterkoekjes. Saluti!
naar recept
Bellini trifle met amaretti en citroenmascarpone - delicious
Driedubbel chocoladekoekjes met frambozenijs
Dol op chocolade? Dan kun je je hart ophalen bij onze driedubbel chocoladekoekjes! Serveer ze met een flinke dot fris frambozenijs! 
naar recept
driedubbel chocoladekoekjes
makkelijk toetje: tiramisu affogato
Tiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep.
naar recept
tiramisu affogato
citroen-mascarponemousse met amaretticrunch
Toetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
naar recept
instagram recepten april
chocoladetaart met appel en zeezout
Een echte herfstige taart bakken? Deze rijke chocoladetaart is lekker machtig, maar ook fris door de appel. Mét een originele twist door het zeezout.
naar recept
Chocoladetaart met appel en zeezout
tiramisu met ricotta, rum en nootmuskaat
Geef klassieke tiramisu een upgrade met romige ricotta, krachtige rum en kruidige nootmuskaat. Dat is een nagerecht vol smaak om indruk mee te maken voor kerst. Deze ricotta-tiramisu met rum en nootmuskaat is een echt feestnummer.
naar recept
ricotta-tiramisu met rum & nootmuskaat
tiramisu met specerijen en frangelico
Tiramisu staat voor delen, voor lang blijven zitten en praten over de avond en het leven. Alles wat lekker is, gaat erin. De stukjes chocolade zorgen voor wat bite. Deze tiramisu met specerijen en frangelico heeft het allemaal.
naar recept
tiramisu met specerijen en frangelico
crème brûlée met koffie
De smaken van koffie en nootmuskaat versterken elkaar in deze fantastische crème brûlée. Het klassieke dessert zoals je ‘m gewend bent, maar dan tien keer lekkerder!
naar recept
chocolade lava cake: moelleux au chocolat
Smeltende, zijdezachte chocoladecake met een romige kern die gaat lopen zodra je in de cake snijdt. Krijg je al trek? Begrijpen we, want wie is het niet gek op lava cake: ook bekend als moelleux au chocolat. Ons recept voor dit chocoladegebak kan niet mislukken!
In dit artikel delen we alles wat je moet weten om zelf een perfecte lava cake te maken.
naar recept
Chocolate Lava Cake moelleux chocolat
ricotta-ijs met pijnboompit-amandelhoning
Dit ricotta-ijs met pijnbooompit-amandelhoning komt uit Lazio. Lazio heeft een keuken waar de recepten van familie op familie worden doorgegeven. Het is een streek waar ze van simpele ingrediënten iets verrukkelijks maken. Deze ricotta gelata is daar een goedvoorbeeld van. En ook de vele beroemde pasta’s die uit Lazio komen als all’amatriciana etc.
Psst… Dit toetje wordt fenomenaal als je de allerlekkerste verse ricotta scoort bij een Italiaanse delicatessenwinkel. Buonissima!
naar recept
makkelijke toetjes in een glas ricotta gelata met pijnboompit-amandelhoning
warme chocoladepudding met kersen
Deze warme chocoladepudding met kersen komt uit het laatste weekendmenu van Janneke. Wil je ook de rest van dit warme wintermenu op tafel zetten? Je vindt alle gerechten in ons nieuwste nummer. Bestel ‘m hier:
naar recept
warme chocoladepudding met kersen
ricotta-anijsroom met port-honingdruiven, kletskop, hazelnoot
Minta en Mae – moeder en dochter – maakten samen dit recept. Of je met de kerst nu kookt voor jong of oud, beiden vinden dit lekker!
Wil je dit recept voorbereiden? Maak de ricotta-anijsroom 1 dag eerder en bewaar koel. Rooster ook de hazelnoten 1 dag eerder. Maak de rest af op het laatste moment.
naar recept
ricotta anijsroom familie kerstdiner

Heb je wel zin om een iets uitgebreider kerstmenu te maken? culinair kerstmenu | delicious.magazine