Warm, fluffy, en soms nog een beetje klef van de extra vierge olijfolie. We doken in ons archief op zoek naar Italiaans brood, van lekker zacht brood waaraan restjes pastasaus kleven tot zoete maritozzo gevuld met lobbige room.
Met deze recepten voor Italiaans brood kun je je alvast voorbereiden op je volgende trip naar de laars. Want nog leuker dan thuis in je eigen keuken zo’n broodje bakken, is om samen, zij aan zij, deeg te kneden!
Bloem, water en zout, dat is de kracht van Italiaans brood
Het blijft bijzonder hoe je met dezelfde simpele ingrediënten als basis, toch hele andere broden kunt bakken. Want een Frans stokbrood smaakt toch echt anders dan een Italiaanse ciabatta, en een pizza anders dan een focaccia – terwijl ze allemaal bestaan uit bloem, water en zout.
Voor Italiaans brood wordt er nog wel eens grano duro gebruikt: bloem van harde tarwe, geliefd in pasta recepten. Of aardappelen en olijfolie, maar de meeste recepten rusten op de eenvoud van de heilige bakkers drie-eenheid.
Focaccia
De lieveling onder Italiaans brood. Alleen al het maken is een genot. Met je vingertoppen druk je kleine kuiltjes in het elastische deeg voor rijkelijk veel olijfolie. In zo’n deeg wil je toch elke dag wel je handen zetten?
focaccia genovese
Er zijn Amsterdamse Genovesi die emotioneel worden als ze de smaak van thuis proeven. Want focaccia uit Genua is speciaal en extra lekker. Doe je schort om en waan je in Genua.
Focaccia, we krijgen er geen genoeg van! Dat de bereiding toch wel anders is dan die van wit brood, laat Eke je zien. Compleet met alle in’s en out’s, zodat je ook thuis kunt genieten van zelfgemaakte focaccia.
De knisperende variant uit Recco, als je eens zin hebt in een ander Italiaans brood.
focaccia di Recco
Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
Van oude ciabatta maak je de volgende dag lekkere bruschette voor bij de borrel.
tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta
Van deze goud-geel gekleurde soep word je instant vrolijk! De geroosterde paprika’s geven deze tomatensoep een extra rijke smaak. Kun je lastig aan gele tomaten komen? Je kan de soep uiteraard ook altijd met rode tomaten maken, neem dan ook rode paprika’s. Serveer ‘m met een knapperige knoflookciabatta.Of ga voor een compleet ander kleurtje en maak courgettesoep met chili-yoghurt en sesam!
Iedereen blijft eten van deze snelle pizza die je dankzij de 5 minuten-bodem rapido op tafel zet. Met pepperoni en burrata geef je er die echte Italiaanse smaak aan. Ook heel lekker: panpizza met pesto en parmaham.
crostini alla Toscana met boter, kappertjes-peterseliesalsa & ansjovis
In Toscane vind je net zoveel gerechten met brood als cipressen in het landschap. Van panzanella tot pappa al pomodoro en acquacotta, ‘gekookt water’ verrijkt met brood en olijfolie en meer ingrediënten.3x borrelhapjes voor bij de wijn, lekker bij de aperitivo!
Het ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook…
Variaties: laat de gorgonzola en parmezaan weg en vervang ze door twee el sesamzaad en maanzaad. Of probeer een variatie met oregano en chilivlokken. Drink bij de heerlijke grissini een glaasje sparkling shiraz of riesling. Heel lekker op deze borrelplank met rauwe ham, droge worst en kaas.
Warme broodstengels gedoopt in een romige dip met een flinke snuf pit; daar wil je de dag toch mee afsluiten? Als je niet zo van sinaasappel houdt, kun je de zest prima vervangen door citroenschil of ander citrusfruit. VEGA TIP: vervang de ‘nduja of chorizo door vega(n) chorizo.
Met warme vanillesaus als ontbijt of dessert, of een dikke plak bij de kerstthee. Het prachtig verpakte Milanese kerstbrood panettone met zijn koepelvormige bovenkant ken je vast. Door de lange rijstijd heeft het brood een luchtige, cakeachtige structuur en is de smaak fantastisch ontwikkeld. Reserveer een paar uur, want zelf bakken is absoluut de moeite waard!
Heb je zin om de fijne kneepjes van het broodvak te leren? En wil je écht goed Italiaans brood bakken? Volg dan de online cursus van delicious.academy! Expert Roberta Pagnier laat je zien hoe je een heerlijke Napolitaanse pizza bereidt en de beste focaccia, krokante grissini en gevulde tortano maakt. Daarnaast kun je in de cursus veel meer Italiaanse recepten vinden.