19x Italiaans brood om je heimwee naar de laars te stillen

19x Italiaans brood om je heimwee naar de laars te stillen
STUDIO PHILIPPI

Warm, fluffy, en soms nog een beetje klef van de extra vierge olijfolie. We doken in ons archief op zoek naar Italiaans brood, van lekker zacht brood waaraan restjes pastasaus kleven tot zoete maritozzo gevuld met lobbige room.

Met deze recepten voor Italiaans brood kun je je alvast voorbereiden op je volgende trip naar de laars. Want nog leuker dan thuis in je eigen keuken zo’n broodje bakken, is om samen, zij aan zij, deeg te kneden!

Bloem, water en zout, dat is de kracht van Italiaans brood

Het blijft bijzonder hoe je met dezelfde simpele ingrediënten als basis, toch hele andere broden kunt bakken. Want een Frans stokbrood smaakt toch echt anders dan een Italiaanse ciabatta, en een pizza anders dan een focaccia – terwijl ze allemaal bestaan uit bloem, water en zout.

Voor Italiaans brood wordt er nog wel eens grano duro gebruikt: bloem van harde tarwe, geliefd in pasta recepten. Of aardappelen en olijfolie, maar de meeste recepten rusten op de eenvoud van de heilige bakkers drie-eenheid.

Focaccia

De lieveling onder Italiaans brood. Alleen al het maken is een genot. Met je vingertoppen druk je kleine kuiltjes in het elastische deeg voor rijkelijk veel olijfolie. In zo’n deeg wil je toch elke dag wel je handen zetten?

focaccia genovese
Er zijn Amsterdamse Genovesi die emotioneel worden als ze de smaak van thuis proeven. Want focaccia uit Genua is speciaal en extra lekker. Doe je schort om en waan je in Genua.
naar recept
focaccia genovese
zoete & hartige panfocaccia
Heerlijk voor bij de lunch, salade of het onbijt: deze panfocaccia’s. Je kunt naar eigen smaak ingrediënten toevoegen of weglaten.
naar recept
panfocaccia
focaccia met aardappelschijfjes en rozemarijn
Als ontbijt, lunch, snack of bijgerecht… niks zo onweerstaanbaar als focaccia. Pure verwennerij, makkelijk en snel te maken en ook nog eens vega.
naar recept
focaccia met aardappel
mini-foccacia met tijm
Deze mini-foccacia met tijm is het ideale bijgerecht. Heerlijk bij bijvoorbeeld salade, soep of een smeuïge kaasfondue!
naar recept
foccacia met tijm-delicious
focaccia
Focaccia, we krijgen er geen genoeg van! Dat de bereiding toch wel anders is dan die van wit brood, laat Eke je zien. Compleet met alle in’s en out’s, zodat je ook thuis kunt genieten van zelfgemaakte focaccia.
naar recept
focaccia basis maken | delicious

Focaccia di Recco

De knisperende variant uit Recco, als je eens zin hebt in een ander Italiaans brood.

focaccia di Recco
Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
naar recept

Sfincione

sfincione met spinazie, spek en pecorino
Sfincione is een Siciliaanse pizza met een focaccia-achtige bodem. Je maakt ‘m in een bakvorm en belegt hem met plenty spinazie en Italiaans spek.
naar recept
sfincione-delicious

Ciabatta

Van oude ciabatta maak je de volgende dag lekkere bruschette voor bij de borrel.

tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta
Van deze goud-geel gekleurde soep word je instant vrolijk! De geroosterde paprika’s geven deze tomatensoep een extra rijke smaak. Kun je lastig aan gele tomaten komen?
Je kan de soep uiteraard ook altijd met rode tomaten maken, neem dan ook rode paprika’s. Serveer ‘m met een knapperige knoflookciabatta.
Of ga voor een compleet ander kleurtje en maak courgettesoep met chili-yoghurt en sesam!
naar recept
tomatensoep

Pizza

pizza met taleggio, ui, aardappel en rozemarijn
Het leven is beter met kaas. Vooral smeltende taleggio op zelfgemaakt pizzadeeg, dat is hartverwarmend eten pur sang.
naar recept
taleggio pizza
zuurdesempizza bianca met groene groenten
Deeg met desem smaakt zoveel intenser dan deeg met gist. Met een lange rijstijd voor nóg meer smaak.
naar recept
zuurdesempizza bianca met groene groenten
snelle pizza met pepperoni en burrata
Iedereen blijft eten van deze snelle pizza die je dankzij de 5 minuten-bodem rapido op tafel zet. Met pepperoni en burrata geef je er die echte Italiaanse smaak aan.
Ook heel lekker: panpizza met pesto en parmaham.
naar recept
snelle pizza met pepperoni en burrata-delicious
pizza al taglio
Heimwee naar Rome? Deze iconische rechthoekige pizza, neemt je mee terug naar de stad van maritozzi, gelato om 11 uur 's ochtends en cacio e pepe.
naar recept
pizza al taglio
Pizza calzone met kool, pancetta & walnoten
Janneke: 'In plaats van koelverse bollen pizzadeeg, vries ik ook vaak homemade pizzadeeg in. Wel goed en langzaam laten ontdooien!
naar recept
pizza Calzone met kool, pancetta en walnoten_preview

Crostini & bruschette

crostini alla Toscana met boter, kappertjes-peterseliesalsa & ansjovis
In Toscane vind je net zoveel gerechten met brood als cipressen in het landschap. Van panzanella tot pappa al pomodoro en acquacotta, ‘gekookt water’ verrijkt met brood en olijfolie en meer ingrediënten.
3x borrelhapjes voor bij de wijn, lekker bij de aperitivo!
naar recept
bruschette met tomatenconfit en ricotta
Het ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook…
naar recept
tomatenbruschette - delicious

Grisini & broodstengels

grissini met blauwe kaas
Variaties: laat de gorgonzola en parmezaan weg en vervang ze door twee el sesamzaad en maanzaad. Of probeer een variatie met oregano en chilivlokken. Drink bij de heerlijke grissini een glaasje sparkling shiraz of riesling.
Heel lekker op deze borrelplank met rauwe ham, droge worst en kaas.
naar recept
broodstengels met ‘nduja-sinaasappel-burratadip
Warme broodstengels gedoopt in een romige dip met een flinke snuf pit; daar wil je de dag toch mee afsluiten? Als je niet zo van sinaasappel houdt, kun je de zest prima vervangen door citroenschil of ander citrusfruit.
VEGA TIP: vervang de ‘nduja of chorizo door vega(n) chorizo.
naar recept
broodstengels met ’nduja- sinaasappel-burratadip

Maritozzo


Italiaans brood op z’n Amerikaans

breekbrood met sobrasada, scamorza en gegrilde bosuitjes
Met sobrasada (smeerbare chorizo) en scamorza (gerookte mozzarella) krijgt het brood een rijke, rokerige smaak.
bloemkoolsoep: 5 superromige recepten voor elke dag
naar recept
breekbrood met sobrasada chorizo

Panettone

panettone
Met warme vanillesaus als ontbijt of dessert, of een dikke plak bij de kerstthee. Het prachtig verpakte Milanese kerstbrood panettone met zijn koepelvormige bovenkant ken je vast. Door de lange rijstijd heeft het brood een luchtige, cakeachtige structuur en is de smaak fantastisch ontwikkeld. Reserveer een paar uur, want zelf bakken is absoluut de moeite waard! 
naar recept
panettone-delicious

Leergierig? Volg de cursus Italiaans deegwaar

Heb je zin om de fijne kneepjes van het broodvak te leren? En wil je écht goed Italiaans brood bakken? Volg dan de online cursus van delicious.academy! Expert Roberta Pagnier laat je zien hoe je een heerlijke Napolitaanse pizza bereidt en de beste focaccia, krokante grissini en gevulde tortano maakt. Daarnaast kun je in de cursus veel meer Italiaanse recepten vinden.

Lees er hier meer over!