pizza al taglio

pizza al taglio

Mis het extra dikke maart-nummer van delicious. niet, want we duiken samen in de Italiaanse winterkeuken! Van de authenthieke recepten van Pasta Grannies tot de allerlekkerste zelfgebakken focaccia. En van Italiaans streetfood, zoals deze pizza al taglio, tot het verhaal áchter citrus. En natuurlijk nog veel meer inspiratie. Bestel ‘m hier.

aantal 6 | hapje | | italiaans |
Heimwee naar Rome? Deze iconische rechthoekige pizza, neemt je mee terug naar de stad van maritozzi, gelato om 11 uur 's ochtends en cacio e pepe.
kooktijd45 minuten
rijzen / oven1 dag 30 minuten
totale tijd1 dag 1 uur 15 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: mandoline, standmixer met deeghaak, twee zware bakplaten van 25×40 cm

ingrediënten

  • 5 el extra vergine olijfolie + extra om mee in te vetten
  • 1 takje rozemarijn, naaldjes fijngesneden + 1 el rozemarijntoefjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 125 ml passata
  • 1 kleine venkel, in flinterdunne plakjes geschaafd (bewaar het groen)
  • 100 g salami
  • 2 bollen buffelmozzarella, in stukjes gescheurd
  • 50 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 1 kruimige aardappel, schoongeboend, in flinterdunne schijfjes

pizzadeeg*

  • 700 g pizzabloem (type 00) + extra om mee te bestuiven
  • 10 g gedroogde gist (1 1⁄2 zakje)
  • fijn griesmeel, om mee te bestuiven

instructies

  • Meng voor het deeg de pizzabloem met de gist in de mengkom van de standmixer. Meng op matige snelheid geleidelijk 400 ml lauwwarm water erdoor en kneed met de deeghaak in ± 5 min. tot een soepel deeg. Voeg 1⁄2 tl zout toe en kneed nog 5 min. Voeg druppel voor druppel nog ± 60 ml water toe tot al het water is opgenomen en je een zacht, vochtig deeg hebt dat plakkerig aanvoelt maar goed loskomt van de wand van de kom. Kneed nog ± 1 min. Stort het deeg op een schoon werkvlak en rek het met vochtigde handen uit. Laat het 10 min. rusten en vorm een bal. Rek en vouw het deeg een paar keer op je werkvlak om er meer lucht in te krijgen. Leg het in een grote, licht ingevette kom en zet die afgedekt 24 uur in de koelkast.
  • Neem het deeg uit de koelkast en laat het 1 uur op kamertemperatuur komen. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en rek het op tot een grote rechthoek. Vouw het in drieën, klap het dubbel en druk met je vingers de randen dicht. Leg het deeg weer in de ingevette kom en laat het afgedekt bij kamertemperatuur in ± 3 uur uitrijzen tot het driedubbele volume.
  • Verwarm intussen de oven voor op 250 oC. Vet de bakplaten royaal in met olie.
  • Meng in een kleine kom de 5 el olie met de fijngesneden rozemarijn, de helft van de knoflook en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng in een andere kom de passata met de rest van de knoflook en breng op smaak met zout en peper.
  • Bestuif je werkvlak met wat bloem en strooi dan de fijne griesmeel erover. Leg het deeg erop en snijd het in tweeën. Bestuif een stuk deeg met bloem en rek het op tot een rechthoek. Druk met je vingertoppen kuiltjes in het deeg, en druk en rek het deeg verder op tot het bijna zo groot is als je bakplaat. Rek zo ook het andere stuk deeg op. Leg de pizzabodems op de bakplaten. Veeg het teveel aan gries- meel van de pizzabodems.
  • Bestrijk de ene pizzabodem met de passata en bak hem 10 min. voor in de oven. Verdeel de venkel, salami, de helft van de mozzarella en de helft van de Parmezaanse kaas erover. Bak de pizza 15-20 min. tot hij goudbruin en knapperig is.
  • Kwast intussen de andere pizzabodem in met een beetje rozemarijnolie. Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijs op de pizzabodem en verdeel hierover de rest van de mozzarella en Parmezaanse kaas. Besprenkel met nog een beetje rozemarijnolie. Bak de pizza 25-30 min. tot hij goudbruin en knapperig is en de vulling gloeiendheet.
  • Bestrooi vlak voor serveren de aardappelpizza met rozemarijn en de salamipizza met venkelgroen.
Voedingswaarde:
calorieën: 852kcal
|
eiwit: 34g
|
vet: 32g
|
koolhydraten: 105g
auteur: delicious.
*Ga je liever voor een snelle versie? Gebruik dan kant-en-klaar vers pizzadeeg. 
RECEPTEN: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
pizza al taglio