de Fransen ruziën over zout in hun stokbrood – dit is er aan de hand

Parijs, stad van de liefde en de haute cuisine. Maar sinds kort ook dé plek waar wordt gesteggeld over misschien wel Frankrijks grootste trots: de baguette. De Franse gezondheidsdienst heeft bakkers opgedragen om minder zout te gebruiken in hun stokbroden. Incroyable, mais oui!

De gezondheidsdienst heeft bakkers vorige maand opgedragen om de hoeveelheid zout in brood te verlagen van 1,5 gram per 100 gram brood naar 1,4 gram.

Het blijkt namelijk dat het stokbroodje in de ochtend goed is voor 18% van de dagelijkse zoutinname van de gemiddelde Franse volwassene. Op dit moment consumeert deze 7,7 gram zout, een stuk meer dan de aanbevolen 5 gram van de World Health Organisation. En oui, oui, dat stoot veel Fransozen tegen de borst.

Nu al minder zout in Frans stokbrood

Geef de bakkers eens ongelijk, zij vrezen dat de smaak van hun brood onder deze beslissing te lijden heeft. Al eerder, in 2015, moesten de bakkers het zoutgehalte verminderen met 20 procent.

Het past in de discussie die in veel landen speelt: we eten te veel zout dankzij bewerkt voedsel. Ook in Nederland. Hier krijgen we gemiddeld 7,8 gram zout per dag binnen, terwijl de Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te consumeren.

Toch kunnen we de Fransen wel begrijpen: never change a winning team. Of: ne change jamais une équipe qui gagne. Zo’n hemels stokbrood smaakt nergens lekkerder dan in Frankrijk. Het heeft de perfecte balans tussen zoet en zout, met grote gaten en een flaky korst.

Lees ook: Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk

stokbrood zout frankrijk
Unsplash