speltsalade met spruitjes en gepocheerd ei

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Speltsalade met spruitjes uit de oven, een gepocheerd ei en groene kruiden. Helemaal vega en vol kleur, geur en smaak. Lekker én gezond als royale lunch, maar ook als licht hoofdgerecht. 

Van spelt kun je ook een pizza maken

speltsalade met spruitjes en gepocheerd ei

lunchgerecht of licht hoofdgerecht(4 personen) | v

200 g voorgekookte spelt* (of eenkoorn** of farro)
750 ml groentebouillon
1 blaadje laurier
2 teentjes knoflook, geperst
500 g spruitjes
2 el olijfolie
2 kleine rode uien
sap van een ½ citroen
4 eieren
handje basilicumblad (10 g)
handje kervel (10 g)
30 g zonnebloempitjes

Verwarm de oven voor op 200°C.

Kook voor de speltsalade met spruitjes eerst de spelt in ± 15 min. helemaal gaar in de groentebouillon met de laurier en knoflook.

Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en houd ze apart. Hussel de spruitjes met de olijfolie om in een kom en bestrooi met peper en zout. Spreid uit op een bakplaat en rooster de spruitjes 20-25 min. in het midden van de oven. Laat afkoelen en bewaar koel. Breng een ruime pan met water en 1 tl zout aan de kook en blancheer hierin het spruitjesblad in ± 2 min. beetgaar. Giet af en spoel koud.

Snijd de uien in ringen en hussel ze om in een kom met het citroensap. Vul een hoge koekenpan met 4 cm water. Breng tot net onder het kookpunt. Als er allemaal belletjes op de bodem van de pan zitten, is de temperatuur goed. Breek de eieren een voor een boven een soeplepel en laat ze voorzichtig in het hete water glijden.

Pocheer de eieren ± 4 min. in het hete water tot het eiwit is gestold maar de dooier nog zacht is.* Schep de eieren met een schuimspaan uit het water en laat ze afkoelen in koud water.

Schep de geroosterde spruitjes om met het spruitjesblad, spelt, de rode ui en helft van de kruiden. Verdeel over een schaal. Bak de zonnebloempitjes in een paar eetlepels olie in een koekenpan tot ze lichtbruin worden en bestrooi met wat zout. Strooi over je salade. Leg de gepocheerde eieren erop en bestrooi met de rest van de kruiden. Serveer met de romige dressing.

* Voorgekookte spelt koop je bij de biologische supermarkt. Of kook zelf spelt in groentebouillon met laurier en knoflook volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook dan niet nog 15 min. extra.

** Eenkoorn is een oergraan, de voorloper van emmer en de “moeder” van spelt

Hulp nodig bij het pocheren van eieren? Bekijk gauw onze video met slimme tips.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 25 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS 

speltsalade met spruitjes en gepocheerde ei-delicious