spruitjes 4x lekker

spruitjes spruitenWie heeft er vroeger als kind geen vies gezicht getrokken, als je moeder weer eens met een pan vol kleine geurende kooltjes uit de keuken kwam lopen? Volgens Kirsten van Gartine kun je met de eigenwijze smaak van spruiten juist lekker experimenteren. Met iets zoets of zouts of iets fris, zuurs of romigs erbij, ontstaat telkens een nieuwe, verrassende smaak (waarmee je misschien – heel misschien – zelfs de haters verleidt)…

 

In het maartnummer van delicious. vind je 3 recepten van de hand van Kirsten. Op deliciousmagazine.nl 4 extra recepten. Van hartige taart tot stamppot en salade.

SpruitjestaartSpruitjestaart met nagelkaas
Wil je iets stoers, stevigs én vegetarisch vanavond? Maak dan deze spruitjestaart met komijnekaas van Kirsten Eckhart (Gartine). Kirsten zet graag iets nieuws op het menu en dat is zeker gelukt met deze hartige taart.

Winterstoemp - stamppot met spruitjes en worstjesstoemp van spruitjes met worstjes
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze.

spruitjes met mornaysausspruitjes met mornaysaus
Spruitjes zijn ideaal om de avond of ochtend voor het diner voor te bereiden, zeker wanneer je ze van ‘sauce mornay’ voorziet en gratineert, heb je er haast geen omkijken meer naar.

salade met spruitjes, aardappel en kastanjedressing

voorgerechtje | 4 personen

8 (lange) plakjes pancetta of ontbijtspek
150 g schoongemaakte spruiten
100 g aardappel, in blokjes
± 50 g mesclun (gemengde sla)

dressing
40 ml frambozenazijn
50 g puree de marrons* (blikje)
6 g suiker
80 ml notenolie + extra voor de aardappel-spruitjes

Verwarm de oven voor op 150ºC.

Leg de plakjes spek** op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak het spek in de oven in ± 25 min. goudbruin en knapperig en laat afkoelen op keukenpapier.

Blancheer intussen de spruitjes in kokend water met wat zout 8-10 min., ze moeten niet te hard zijn, dat is niet lekker in de salade. Spoel ze onder koud water.

Blancheer de aardappelblokjes ± 6 min., deze mogen beetgaar zijn. Laat op een theedoek uitstomen in plaats van ze koud te spoelen en laat goed afkoelen. Zet tot gebruik koel weg.

Meng de spruitjes en aardappel voorzichtig door elkaar, breng op smaak met zout en peper en wat notenolie.

Meng voor de dressing de azijn, kastanjepuree en suiker goed met een staafmixer. Voeg dan in een dun straaltje de olie toe. Blijf mengen tot je een gladde dressing hebt. Proef en voeg evt. zout en peper toe.

Doe de mesclunsla in een kom, voeg een paar el dressing toe en meng goed maar voorzichtig door elkaar.

Leg op elk bord een beetje sla, schep er wat aardappel-spruitjes op en garneer met het spek.

* Kastanjepuree, te koop bij delicatessenwinkels. Je kunt het moeilijk vervangen door een alternatief, dus als je het niet kunt krijgen, laat het dan weg.

** Wil je de repen spek kaarsrecht houden, bak ze dan in de oven tussen 2 siliconenmatjes.

Voorbereiden ± 35 min. / bereiden ± 10 min.

PRODUCTIE ELLEN VAN MOL RECEPTEN EN BEREIDING COOK&NY FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA STYLING CYN FERDINANDUS 

* Dit recept verscheen eerder in delicious. – kerst 2009

spruitjes - delicious