salade met gepocheerd ei

Met de brunch iets speciaals op tafel zetten? Maak dan deze salade met gepocheerd ei en hollandaise met dragon. delicious.friend Yvette: ‘Je kunt de saus en gepocheerde eieren van tevoren maken, maar natuurlijk ook à la minute. Pocheer de eieren dan in totaal 3 minuten, zodat de dooier zacht blijft, en bewaar ze op een warm bord, afgedekt met aluminiumfolie.’ Nou…appeltje eitje!

Meer variëren met gepocheerd ei?

salade met gepocheerd ei en hollandaise met dragon

brunchgerecht | 4 personen

scheutje azijn
4 superverse scharreleieren
1 afbakstokbroodje
binnenste geelgroene bladeren van
1 krop friseesla
40-50 g kervel, blaadjes geplukt (groenteboer of natuurwinkel)
25 g bieslook, in stukjes

hollandaisesaus
2 eierdooiers
2 el wittewijnazijn of citroensap
1 el groene kruidenmosterd
250 g goede boter, in kleine klontjes
2 el gehakte verse dragon (groente- of natuurwinkel)

Voorbereiden: kan avond van tevoren. Breng een lage wijde pan met water aan de kook en schenk de azijn erbij. Breek een ei in een zeefje en laat het overtollige eiwit eruit lopen. Schud het zeefje nog even zachtjes, zodat het dunne eiwit wegloopt. Houd het water tegen de kook aan en roer er met een lepel een ‘kolkje’ in. Laat het ei in het water glijden. Pocheer het ei 2 min. en neem het met een schuimspaan uit de pan. Pocheer zo alle eieren. Bewaar de gepocheerde eieren onder koud water met azijn (75 ml azijn op 1 l water) tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd het stokbrood heel schuin in de lengte in 4-8 zo dun mogelijke sneetjes voor de melba-toast. Bak ze voorzichtig op een bakplaat in 10-12 min. rondom goudbruin. Keer ze evt. halverwege. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar tot gebruik in een luchtdichte doos.

Voorbereiden: kan paar uur van tevoren. Maak de hollandaisesaus. Breng een laag water in een pan aan de kook. Klop de eierdooiers met 2 el water, de azijn en mosterd in een metalen kom boven de pan heet water, de kom mag het water niet raken (au bain-marie). Gebruik een garde of een handmixer. Stop nooit met kloppen, want dan gaat het ei op de bodem van de kom stollen en moet je opnieuw beginnen. Draai het vuur lager, zodat het water net zachtjes kookt.

Na 5-10 min. kloppen wordt het eimengsel al een vrij dik en stevig schuim. Voeg nu al kloppend de klontjes boter één voor één toe. Doe er steeds pas weer boter bij als het vorige klontje is opgenomen. Er moet een mayonaiseachtige saus ontstaan. Is hij te dik geworden, dan kun je hem verdunnen door er wat druppels heet water aan toe te voegen.

Roer op het laatst de fijngehakte dragon erdoor en breng evt. op smaak met een beetje zout. Neem dan de kom van de pan, doe er een deksel of bord op, óf schenk in een brandschone thermoskan tot gebruik. Dit kan makkelijk een paar uur van tevoren (of zelfs de avond ervoor) als je de saus in een thermoskan (of een gaspatroonsifon) bewaart. Serveer hollandaisesaus altijd lauwwarm, verwarm de saus nooit na het bereiden, hij zal gaan schiften en je zult opnieuw moeten beginnen.

Bereiden: breng een grote wijde pan met ruim water tegen de kook aan. Pocheer de eieren met 4 tegelijk max. 2 min. Verdeel de sla en kruiden over 4 borden en leg de gepocheerde eieren erop. Schenk de hollandaisesaus erover, leg er 1 of 2 mooie lange stukken toast bij en serveer direct.

Voorbereiden ± 1 uur en 15 min. / bereiden ± 15 min.

Salade gepocheerd ei-delicious