nr.1 foodmagazine

mexicaanse chili met chocolade

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Of chili nu uit Mexico of  meer uit het grensgebied met/in Texas komt…de smaak doet er niet voor onder. Wil je smaak nog eens extra naar boven halen, inclusief een gratis dosis romigheid? Voeg dan wat pure chocolade toe!

Mexicaanse zwarte-bonenchili met chocolade

hoofdgerecht | 4 personen

4 el olie
3 uien, fijngesneden
5 tenen knoflook, fijngesneden
1 rode paprika, in blokjes
400 g rundergehakt
3 tl gemalen komijn (jinten)
2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
4 tomaten, in stukjes
1 el paprikapoeder
300 g witte en wilde rijst*
1 groentebouillontablet
2 blikken zwarte bonen* (à 400 g), uitgelekt en afgespoeld
40 g pure chocolade, fijngehakt
korianderyoghurt**, voor erbij

Verhit in een braadpan 2 el olie. Bak 2 uien met de helft van de knoflook. Bak de paprika 2 min. mee. Voeg het gehakt toe en bak rul. Schep de helft van de komijn erdoor. Schenk de inhoud van de blikken tomaat met het vocht in de pan. Druk de tomaten met de spatel klein. Stoof de chili 15-20 min.

Verhit in een hapjespan de laatste 2 el olie. Bak de laatste ui met de rest van de knoflook. Bak de verse tomaten 2 min. mee. Voeg het paprikapoeder en rest van de komijn toe. Schep de rijst erdoor en bak 1 min. Meet de hoeveelheid kokend water af die je volgens de verpakking aan de rijst moet toevoegen en los er het bouillontablet in op. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt in 10 min. gaar.

Schep de bonen door de chili en verwarm nog 5 min. Roer de chocolade erdoor en laat in de warme chili smelten. Serveer de chili met de Mexicaanse rijst. Lekker met korianderyoghurt.

* Een mengsel van witte en wilde rijst en zwarte bonen in blik zijn bij de supermarkt te koop.

** Frisse korianderyoghurt is zo gemaakt: meng 1 bosje grofgesneden koriander en naar smaak (1 teentje) fijngesneden knoflook door 150 ml volvette Turkse of Griekse yoghurt.

Bereiden ± 30 min.

alles-in-huis
Laat je niet weerhouden door de iets langere ingrediëntenlijst. Veel heb je vast al in huis. Zo niet, dan kun je de chili en ook de rijst vast maken met specerijen of groenten die je wel in huis hebt. Vervang het paprikapoeder door een snufje chilipoeder en komijn door korianderpoeder of wat gember. In plaats van tomaat kun je de rijst ook maken met stukjes wortel, bleekselderij of paprika. Geen paprika voor de chili? Laat ‘m gewoon weg! De chocolade is wel een must, het verdiept de chili met een extra volle en romige smaak.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING BART STUART

DIT RECEPT VERSCHEEN EERDER IN DELICIOUS. OKTOBER 2013

 

chili con carne