gestoofde andijvie met kikkererwten, jonge knoflook en zwarte olijven

delicious.friend Yolanda van der Jagt geeft andijvie een stoere bereiding: gestoofd in de oven, samen met kikkererwten, jonge knoflook en gedroogde zwarte olijven. Yolanda: ‘Een goed kwaliteit grote kikkererwten haal ik bij Turkse of Marokkaanse winkels. Daar haal ik ook zwarte gedroogde olijven. Die hebben een andere smaak dan olijven uit het water en een stevigere structuur. Aangewezen op de supermarkt? Neem dan Griekse kalamata-olijven, die zijn ook vol van smaak.’

andijvie met kikkererwten jonge knoflook en gedroogde olijven

hoofdgerecht | 4 personen v 

250 g grote gedroogde kikkererwten
1 grote krop andijvie (± 675 g)
gepelde teentjes van 1 bol (jonge) knoflook
100 g gedroogde zwarte olijven (Italiaanse delicatessenzaak of webshop) en/of groene olijven, pit verwijderd
2 el wittewijnazijn
75 ml olijfolie
½-1 tl chilivlokken
170 ml Griekse yoghurt
extra vierge olijfolie
evt. bulgur, couscous of geroosterd zuurdesembrood, voor erbij

Week de kikkererwten 24 uur in koud water.

Giet het weekwater af. Voeg royaal vers water toe en breng de kikkererwten aan de kook met zout. Draai het vuur laag en schep het schuim wat er op komt met een schuimspaan af. Kook de kikkererwten in ± 1 uur gaar. Laat ze in het vocht afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook. Snijd de andijvie in parten, was het zand eruit met ruim koud water. Doe de andijvie in het kokende water, breng het opnieuw aan de kook en kook de andijvie 1-2 min. Leg de andijvie met de kikkererwten in een grote ovenschaal. Verdeel de knoflook en olijven erover. Schenk de azijn en olijfolie erover en bestrooi met zout en chilivlokken naar smaak. Schep de andijvie om zodat de smaken goed intrekken. Leg de stukken andijvie naast elkaar en dek af met aluminiumfolie. Stoof de andijvie 1 uur in de oven.

Verdeel de andijvie over 4 grote borden, schep de olijven en knoflook erover. Geef de yoghurt met een scheutje extra vierge olijfolie erover erbij. Lekker met geroosterd zuurdesembrood, bulgur of couscous.

Bereiden ± 15 min. / weken ± 24 uur  / koken ± 1 uur / oven ± 1 uur. 

RECEPTEN EN BEREIDING YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

Dit recept komt uit delicious. april 2014

andijvie-delicious