perentaart met ahornsiroop

perentaart met ahornsiroop

Begin minstens 4 uur van tevoren aan dit recept.

aantal 8 | taart, zoet | herfst, kerst | |
Alledaagse verwennerij ziet er zo uit! Een rustieke taart voor een koude herfstdag.
Voor nog meer altijd-goed-zoet recepten bestel je de delicious. ZOET editie.
voorbereiding1 hour
kooktijd30 minutes
oven1 hour 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: keukenmachine of hakmolentje, ronde bakvorm met ribbelrand en losse bodem van 23 cm Ø, steunvulling

ingrediënten

deeg

  • 150 g volkorenmeel + extra voor het bestuiven van het werkvlak
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 55 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eidooiers

vulling

  • 2 eieren
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 30 g lichtbruine basterdsuiker
  • 30 g bloem
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
  • rasp en sap van 1⁄2 biocitroen
  • 125 g zure room
  • 25 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 peer, in plakjes van 2 mm dik geschaafd op een mandoline
  • 1 el poedersuiker
  • 60 ml ± 4 el ahornsiroop

instructies

  • Doe het meel met de boter, basterdsuiker en een snufje zeezoutvlokken in de keukenmachine en mix tot een fijn kruimelmengsel. Voeg de eidooiers toe en meng ze met de pulseerknop erdoor, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Leg het deeg op je werkblad en vorm tot een platte bal. Omwikkel met plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg op een licht met meel bestoven werkvlak uit tot een lap van 3 mm dik en bekleed hiermee de ronde bakvorm. Laat het deeg een beetje over de rand hangen en zet 30 min. in de koelkast.
  • Leg een velletje bakpapier op de deegbodem en strooi hierop de steunvulling*. Bak de deegbodem ± 15 min. tot de rand lichtbruin kleurt. Verwijder het papier en de steunvulling en bak nog 10-12 min. tot het deeg goudbruin en droog is. Snijd de randjes netjes bij zodra de vorm uit de oven komt, als de taart is afgekoeld dan zal het afbreken. Laat daarna volledig afkoelen. Schakel de oventemperatuur terug tot 160°C.
  • Klop in een kom de eieren met de kristalsuiker, basterdsuiker, bloem, het vanillemerg, de citroenrasp en het -sap tot een glad mengsel. Klop de zure room, 80 ml (± 5 el) water en de gesmolten boter erdoor; je krijgt nu een dun mengsel. Schenk de vulling in de deegbodem. Leg de perenplakjes er dakpansgewijs op. Bestrooi met poedersuiker en bak 40-45 min. tot de vulling gestold is, maar in het midden nog een beetje wiebelig is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet in de koelkast en laat koud worden.
  • Verwarm de ahornsiroop in een steelpannetje op hoog vuur en laat ± 2 min. inkoken. Schenk over de perentaart. Laat afkoelen en serveer in punten.
Voedingswaarde:
calorieën: 334kcal
|
eiwit: 5g
|
vet: 17g
|
koolhydraten: 43g
auteur: delicious.
* Meer weten over blindbakken? Kijk hier voor tips.
RECEPT: EMMA MCCASKILL | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
perentaart met ahornsiroop