Van een luchtige laagjestaart met schuim en slagroom tot een grote plaattaart vol seizoensfruit; welke verjaardagstaart je ook kiest, ze maken elk feest specialer. Nu alleen nog een paar kaarsjes en een diepe hap lucht want… ‘errrr is er een jarig, hoera hoera!’
Of je nu zelf een taart in de oven schuift voor je eigen verjaardag, of een verjaardagstaart bakt voor een vriend of familielid, het cadeau zit ‘m in het bakken en niet in het eindresultaat. Probeer dus vooral een recept uit te zoeken waar je instant een hebberigmakend gevoel van krijgt, of de taart wel pompeus, feestelijk of dramatisch genoeg is, kan niemand iets schelen. Het gaat om het gebaar én om de smaak.
Want met een paar kaarsjes kan álles een verjaardagstaart zijn, geloof je ons niet? Luister dan naar de podcast Smakelijk! waarin culinair recensent Hiske Versprille vertelt over haar zoontje die droomt van een augurkentaart op zijn verjaardag. Waarom ook niet?
20 verjaardagstaarten voor een instant feestgevoel
Ga je voor een verjaardagstaart met veel fruit en knapperig bladerdeeg, of juist voor een cake-achtige taart met noten en wellicht een scheutje drank. Word het een machtige, zoete na-één-stukje-ben-je-klaar verjaardagstaart of een vederlicht exemplaar met champagne en friszure frambozen? Voor elke jarige hebben we de juiste taart!
Zelf bladerdeeg maken is een heuse patisserietechniek. Hier leer je van patissier Hidde de Brabander de fijne kneepjes. Hij vult het bladerdeeg – op ons verzoek – met heerlijke room en gepocheerde pruimen.
naar receptDe Midden-Oosterse keuken is in, en daar hoort natuurlijk ook het fameuze betoverende zoet bij. Australisch Libanese chefs Greg & Lucy Malouf weten als geen ander klassiekers nieuw leven in te blazen. Denk aan muhallabeya (melkpudding) met nectarinekaramel, of ma’moul (koekjes met een vulling) met lemoncurd of mandarijnkardemoncake. Vol pistache, amandelen, rozenwater, oranjebloesem en specerijen. Spannend zoet voor geurende ovens!
naar receptDeze kwarktaart met ricotta is niet wat de meeste mensen van een kwarktaart verwachten – er is geen krokante bodem en hij wordt warm uit de oven geserveerd – maar in Italië, waar ze echt heel goed weten hoe ze ricotta moeten behandelen, zijn bijna alle kwarktaarten zoals deze: warme, smeuïge taart. Wij maken hiervan liefst eenpersoonstaartjes, in taartringen van 8 cm Ø. Je kunt ook een gewone muffinbakplaat gebruiken, of een grote taart maken in een springvorm van 23 cmØ. In het vind je instructies voor alle opties.’ Dank voor dit recept aan Laura Jane Stewart, patissier in de winkel op Ledbury.
naar receptVoor deze onweerstaanbare banaan-karameltaart grijpen we niet naar de glanzende witte suikerkristallen, maar gebruiken we kokosbloesemsuiker en banaan. De banaan prijkt niet alleen óp de taart, maar we kloppen ook banaan door het beslag. Niet minder calorierijk, maar dit zoet bevat wel meer voedingsstoffen. Bonus: de bijzondere, eigen smaak.
naar receptLeonardo Pacenti van restaurant Toscanini: ‘Deze torta di pere e mandorle is boerig lekker!’
naar receptWauw: deze absolute showstopper staat niet alleen prachtig op jouw kersttafel, maar smaakt ook nog eens fantastisch.Nog meer witte wondertaarten zoals een saffraanpavlova, witte chocotiramisù of vanillenoga-ijstaart vind je in dit lijstje.
Juist nu wil je zoveel mogelijk buiten zijn, easy koken en ongecompliceerd lekker eten. Wij serveren je daarom deze onweerstaanbare amandeltaart met bessen. Relax, het wordt sowieso lekker.Luchtig, zoet en met een topping van gemarineerde bessen. Bonus: deze taart is glutenvrij!
naar receptNoorse schuimtaart bestaat uit dunne laagjes cake gevuld met luchtig schuim & zoete banketbakkersroom.
naar receptWitte chocolade is zoet en romig, en daardoor in combinatie met iets fris ideaal. Deze witte-choco-custardtaart heeft het allemaal, inclusief een vleugje nootmuskaat voor nog meer smaak.
naar receptDeze walnotentaart met gegrild fruit van Yvette van Boven ziet er niet alleen spectaculair uit, zo smaakt hij ook! Het is even een werkje en je komt verschillende technieken tegen, maar met de duidelijke instructies van Yvette moet dat zeker weten goedkomen.
naar receptDeze goddelijke ananas-meringuetaart komt uit het vegan bakboek van onze eigen culi redacteur Dosia Brewer. Dosia: “Een variant op citroen-meringue met ananas! Het schuim is royaal dus je kunt er ook een klassieke meringuetaart met mooie pieken van maken.”
Ontdek hier alles over haar geweldige vegan bakboek: Dosia bakt vegan
Rutger bakt voor delicious. een frangipanetaartje met mango en blauwe bessen. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘In deze taart proef je veel verschillende structuren; knapperig amandeldeeg, zachte pistache-frangipane, romige banketbakkersroom, vers fruit en pistachenootjes om het af te maken. Geniet!’
naar receptItaliaans zoet is onovertroffen. Deze torta met witte chocolade en amandelen is waanzinnig lekker. Toch liever pure chocolade? Maak dan deze chocoladetaart met hazelnootdeeg.
naar receptVanavond stralen Rutger, Evert en Narcis in de finale van Heel Holland Bakt. Hun laatste taak: een feestelijke bruidstaart met trots presenteren. Wij doken in ons archief en vonden daar deze patisserieparel van Rudolph van Veen. Er gaat een hele fles champagne in deze royale taart: feest!
naar receptNet zo plotseling als het er is, is rabarber ook weer verdwenen. De friszure rozerode rabarberstengels zijn dus een beetje mystiek en kort te koop, zo van april tot juni. Dus er is geen beter excuus om ze direct te gebruiken! Maak deze rabarber-custardtaart met vanille en steranijs en word op slag verliefd.
naar receptDe bodem van deze taart krijgt een subtiele koffiesmaak door de gebruikte gemalen koffie. No waste dus!
naar receptWij vieren dit jaar ons jubileum en maakten een feesttafel vol showstoppers. Onze laagjestaart met kaneel laat ieder gezelschap stilvallen en verlangen naar meer. Zet de bordjes en vorkjes maar klaar, want hier blijft geen kruimel van over! Begin minstens 1 dag voor het feest aan dit recept.Helemaal de smaak van laagjes te pakken? Dan is deze chocoladepavlova met kruidige peren en butterscotchsaus ook echt wat voor jou.
naar receptDit jaar maken we kersentaart met hazelnoot. De reden? Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Maak deze taart eventueel een dag eerder. Bewaar hem in de koelkast, maar laat een uur voor serveren op kamertemperatuur komen.
naar receptRutger: 'De witte chocoladecrème voor de afwerking is op basis van banket- en bakkersroom. Ik doe er geen eidooiers in, om de crème zo licht mogelijk te houden. Vlak voor het afwerken van de taart 'marmer' ik de witte-chocolade-crème met frambozenjam.' Vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig; je vindt alle recepten in het feestnummer van delicious.
naar receptAlledaagse verwennerij ziet er zo uit! Een rustieke taart voor een koude herfstdag. Voor nog meer altijd-goed-zoet recepten bestel je de delicious. ZOET editie.
naar receptPlaattaarten
Bak je graag verjaardagstaarten voor anderen? Dan hebben we hier een leuk seizoenslijstje zodat je weet welk fruit er in ons land groeit als de jarige zijn dag viert.
Januari, februari, maart, april – citrus, peer of appel
Mei – rabarber of citrus
Juni – aardbeien, abrikozen, frambozen, kersen, kruisbessen, nectarines, perziken, rabarber, rode bessen, zwarte bessen
Juli – blauwe bessen en bramen
Augustus en september – druiven, meloen, vijgen en pruimen
Oktober – vijgen, kiwi’s, appels en peren
November en december – appels en citrus
Deze abrikozen-frangipanetaart maak je met knapperig bladerdeeg, zacht-romige amandelfrangipane en frisse abrikozen. Een supertaart voor tussendoor of als feestelijk dessert.Frangipane is verslavend lekker. Dus vooruit, ook nog de recepten van Marokkaanse m’hencha en een mango-bessentaartje met frangipane.Wil je een keer zelf bladerdeeg maken? Zo doe je dat!
naar receptKnapperig bladerdeeg met een dun laagje meegebakken amandelspijs, een romige topping en bovenop vers zomerfruit… Juist de verschillende texturen van deze zomerplaattaart maken ‘m waanzinnig lekker.Bekijk ook: 11 recepten van Rutger Bakt voor dit weekend
naar receptJe bent de koning te rijk met deze zomerse fruittaart en hij is heel, heel easy te maken. Door de vruchten in rijtjes op kleur te leggen, wordt het extra mooi. Het zijn net edelstenen! Ga je picknicken? Neem alles voor de taart apart mee. Leg de taartbodem op een grote broodplank en pak strak in folie, dan breekt hij niet. Extra handig: je hebt meteen een plateau om de taart op te serveren.
naar receptDeze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
naar receptVerjaardagstaarten met chocolade
Sensationeel: pure chocolade, olijfolie, likeur en hazelnoten met on top mascarpone en geroosterde aardbeien. Het magische ingrediënt waarmee je werkelijk álles meer diepte geeft? Of het nu deze choco-notentaart is, of een warme focaccia: goede olijfolie verbindt alle smaken perfect. 28x zomerse recepten met aardbeien
naar receptDeze kersen-chocoladecrèmetaart kost even wat moeite, maar je geduld wordt rijkelijk beloond. En je laat een diepe indruk achter bij vrienden en familie. De kersen-chocoladecrèmetaart smaakt niet alleen hemels, hij ziet er ook nog eens fantastisch uit. Een showstopper van formaat!
naar receptDit is de klassieke Italiaanse chocoladetaart van het eiland Capri: met royaal ricottacrème en chocoladesaus met een tic!Op zoek naar een vegan chocoladetaart? Deze taart is op basis van (kokos)olie.
naar receptAlison Roman in Zoet Genoeg: 'Los van het feit dat ik dit serieus een van de lekkerste en leukste nagerechten vind die ik ooit heb gemaakt, is de andere verrassing dat deze ijstaart eigenlijk helemaal niet zoveel werk kost, alleen tijd (om te bevriezen) en ruimte (in je diepvries).''De karamelbananenjam alleen al loont alle moeite. Dat is iets om een voorraadje van te bewaren, zodat je het over je ijs kunt doen. Er hoeft er dan niet eens een hele ijstaart omheen.'
naar receptWij als echte bakfanaten houden wel van een chocoladetaartje op z’n tijd. Combineer dat met hazelnoten en we zijn om. Hopelijk jij ook nadat je een punt geproefd hebt.
naar receptVoor chocolade kun je ons midden in de nacht wakker maken. Voeg daar noten aan toe en we zijn om. Een gevalletje 1 + 1 = 2. Heel fijn aan dit recept van chocolade-walnotentaart: je kunt ‘m ook no-bake maken! De bodem maak je dan van gemalen koekjes en boter.Ook zo lekker: chocolade-hazelnoottaart.
naar receptAls bakken een erkende topsport was, dan vielen er met deze gracieuze taart vele prijzen te winnen. Ons jubileum vieren we met een tafel vol taarten, waar deze chocoladetaart subtiel schittert. Hij is rijk & romig, perfect voor de wintermaanden – en de feestdagen in het bijzonder. Begin minstens 1½ dag van tevoren aan dit recept. De taart is goed voor 20 puntjes, dus je weet wat je te doen staat. Trek je bladgoud uit de kast, tijd om deze beauty te bakken!
naar receptAnna Jones is dol op taart; ‘Ik ben een ongekende zoetekauw, dus ik neem gebak heel serieus. Deze stevige, kleverige chocoladecake met kokosolie is even populair bij mijn zoontje als bij mijn veganistische broer. Ik heb het recept gekregen van een Amerikaanse vriendin, vandaar dat er olie in gaat en geen boter. En eenvoudig te maken, je hoeft niets romig te kloppen of te zeven. Gebruik een bakvorm die goed sluit, want het beslag is vrij dun en loopt makkelijk door kieren.’Dit en nog meer gerechten uit haar nieuwe kookboek lees je in de nieuwe delicious. Shop hem nu!
naar receptCitroentaarten voor de frisse jarige
In het nieuwe boek Zoet Genoeg van Alison Roman vind je geen citroenmeringuetaart, maar een citroenROOMtaart. Want waarom zou je rauw eiwit met suiker eten, als je ook voor room kunt kiezen? Alison Roman: 'Voor deze taart doe ik een moord. De citroen (fris, zuur) kan de meringue wel hebben, maar heeft de slagroom (vol, vettig) echt NODIG als tegenwicht, voor een uitgebalanceerd en compleet stuk taart.'We spraken met Alison Roman over toetjesmensen, haar succes en waarom imperfecties gezien mogen worden. Lees hier het volledige interview.
naar receptRomig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt! Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
naar receptBij het zien van deze meringuelaagjestaart krijg je spontaan trek. Een prachtige taart die doet denken aan een pavlova, met veel verschillende smaken waaronder limoncello en kokos. En het ziet er ook nog eens heel feestelijke uit. Perfect voor de kerstdagen!Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar receptDeze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
naar receptLekker fris en zoet, deze gin-tonictaart met gekonfijte citroen. Weer eens wat anders dan de klassieke citroen-meringuetaart!
naar receptDé klassieke verjaardagstaart: appeltaart!
Glutenvrije verjaardagstaarten
Let’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen! Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie. Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
naar receptDeze schuimtaart met pecannoten en peer is al een plaatje om naar te kijken en een traktatie om te eten. Deze taart is even een werkje om te maken, maar daardoor extra leuk voor de feestdagen. Ga jij de uitdaging aan? Extra leuk: dit jaar bestaat delicious. magazine 15 jaar. Deze taart is één van onze favorieten van de afgelopen jaren. Benieuwd naar de andere 14? Je vindt ze in ons extra dikke kerstnummer. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar receptPolenta en amandelmeel geven een volle smaak aan de mooie, hoge cake die je versiert met room en kersen. Een prachtige showstopper die ook nog eens binnen no time in de oven staat!
naar recept







































