Grootse smaken, kleine vaat: dat is de magie van traybake gerechten en éénpanners. Het vergt wat voorbereiding, maar heb je eenmaal alles aan de pan toegevoegd, of in de oven geschoven, dan is het enkel nog een kwestie van geduld.
En met een beetje wachttijd weten we wel raad. Wat dacht je van borrelen met je tafelgenoten of lekker loom luieren in de avondzon. Klinkt goed, toch? En nog beter nieuws: na het eten is de afwas zó gedaan.
Een traybake is de Engelse term voor ovenbakplaat en verwijst naar gerechten die je in zijn volledigheid bereid in de oven. Net als éénpansgerechten zijn traybake gerechten tijdbesparend, heb je er geen dure apparatuur voor nodig én – de reden waarom wij er zo dol op zijn – de keuken blijft een bende-vrije zone! Want laten we eerlijk zijn, de regel ‘wie kookt hoeft niet af te wassen’ hebben we vaker gehoord dan ervaren… De afwasmachine, dat ben jij gewoon zelf! Dus kom maar door met gerechten uit één pan, of van één bakplaat.
De opbouw van een traybake (of éénpansgerecht)
Zoals de meeste maaltijden bouw je een traybake op rondom een eiwitbron. Of je nu kiest voor een traybake met kip, rundvlees, varkensvlees, een hele zalm, of juist voor plantaardige proteïne in de vorm van tofu en kikkererwten: de juiste timing is belangrijk. Want een groot stuk vlees gaart bijvoorbeeld langzamer dan de groenten die je erbij bakt.
Houd daarom rekening met de grootte van je groenten: snijd je (knol)groenten in grovere stukken, dan kun je daarmee de garingstijd gelijk trekken met die van de eiwitbron. Bij bladgroenten is dat lastiger omdat die na 10 minuten vaak al gaar zijn. Voeg ze dan gewoon wat later toe aan je ovenschotel of pan.
Eiwitbron? Check. Groenten? Check. Nu komt het aan op smaak. Kruiden, specerijen, sauzen en vet (boter, olie, of zelfs ganzenvet of plakjes spek) dragen allemaal bij aan het karakter van het gerecht. Let erop dat niet alle kruiden en specerijen even goed tegen hoge temperaturen kunnen. Met verse kruiden kun je beter wachten tot op het laatst, terwijl stevige kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn en salie prima tegen een stootje kunnen. Gooi die er lekker in het begin bij.
Maak je traybake af met iets fris of juist iets pittigs. Denk aan een kneepje citroensap, zelfgemaakte pickles, zoetzure watermeloen en radijs, wat verse geitenkaas of feta, chutneys, chilipasta en salsa’s. Ga voor ingrediënten met lef! Daar wordt je gerecht smaakvoller en spannender van.
Traybake tips
• Time matters. Dat betekent dat je de ingrediënten die het langst nodig hebben als eerste in de oven of in de pan gaan, en dan stapje voor stapje gaan de rest van de ingrediënten erbij. Waarbij je eindigt met wat het snelst kookt.
• Let op de grootte van ingrediënten. Hoe kleiner een ingrediënt wordt gesneden, hoe sneller het gaar is. Dit geldt overigens wel alleen voor gelijksoortige ingrediënten (knollen en wortels garen nog steeds langer dan tomaten en paddenstoelen).
• Gooi niet alles zomaar op een bakplaat. Besteed aandacht aan de plaatsing van zowel de bakplaat zelf, als de positie van de ingrediënten. Hoe dichter de bakplaat bij de warmtebron staat, hoe knapperiger en bruiner alles wordt. Dito voor ingrediënten aan de randen van de pan, die garen sneller dan wanneer ze in het midden liggen.
En misschien is dit gesneden koek, maar we noemen het nog maar eens: hoe beter ingrediënten verspreid liggen op de bakplaat, des te meer lucht er tussen de ingrediënten zal stromen, waardoor ze sneller garen. Voor een gelijkmatige garing kun je dus het beste grotere stukken aan de randen plaatsen en kleinere stukken in het midden. En draai de bakplaat halverwege om!
• Een graadje meer of minder. Let op de temperatuur van je oven. Hoewel we iedere recept testen bij delicious. (vaak 2x) kan de temperatuur van je eigen oven afwijken. Ezelsbruggetje: kies een hogere temperatuur voor een diepere kleur en een sappige binnenkant, en een lagere temperatuur voor een langzame, gelijkmatige garing.
Traybake met kip
kip & bloemkool traybake met parmezaanvinaigrette
Met de parmezaan-rozemarijnvinaigrette geef je de gevlinderde kip vleugels! Dit is een heerlijke traybake die je zowel in de oven kunt maken als op de barbecue.
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus.
Deze kip wil je. Dus maak een uitstapje naar de Turkse supermarkt en sla flink Midden-Oosterse smaakmakers en verse kruiden in. Za’atar geeft een heerlijk comfort food-gevoel en citroen zorgt voor een frisse kick. Vergeet ook de dip niet!
Stuk voor stuk hebben ze een heerlijk goudbruin knapperig korstje, waar je gelijk je tanden in wilt zetten. En het hele huis ruikt verrukkelijk… ovengerechten. Meestal kost het bereiden ervan nog geen half uur. Daarna gaan ze de oven in. Dus alle tijd voor een spelletje met de kinderen of om de krant te lezen… Kies bijvoorbeeld voor een hele kip met zoete aardappel en citroen. En dat is niks om voor terug te schrikken…deze maak je zó.
Ontdek de charme van nieuwe smaken met deze pittige sojakip met maïs-zwartebonensalsa. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor. De cajunkruiden geven het gerecht een sterke, pittige en licht gerookte smaak.
Snel, makkelijk én lekker koken? Voor ons geen uitdaging! Deze gepofte aardappels met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt staan in nog geen 30 minuten op tafel. Wij serveren er karbonades bij, maar zalmfilet kan bijvoorbeeld ook.
Ben je een fan van zoete aardappels? Je kunt er ook waanzinnig lekkere soep van maken!
Met één bakplaat of in één ovenschaal kun je al een complete maaltijd maken, zoals deze overheerlijke zoete aardappels gevuld met chorizo, ui, paprika en peterselie.
Easy, snel en bomvol smaak, dat zijn deze hasselback -zoete-aardappels met zadenpesto. Niet alleen zalig, dit gerecht zit ook vol heerlijke voedingsstoffen. Keukenmachine en ingrediënten in de aanslag en mixen maar! Maak je dit gerecht in de zomer? Aarzel dan niet om je barbecue te gebruiken: de subtiele smaak van houtskool geeft alles extra karakter!
Deze pittige Mexicaanse eieren met krokante aardappels en gehakt kun je in het weekend als stevig brunchgerecht maken. Een recept met een hoog kleine-moeite-groot-effect, ook wel eens fijn toch?Vanavond nog iets lekker pittigs met ei?
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen. Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
Deze pittige curry met witte bonen, shiitake en ei is echt iets voor doordeweeks. Want dan moet het niet alleen lekker zijn, maar liefst ook snel klaar! Deze curry staat in 20 min. op tafel, dus dat zit wel goed.Meer weten over curry? Ontdek het in ons curry dossier!
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
Wie houdt er nu niet van Mexicaanse nachos? Lekker met mais, zwarte bonen, paprika, avocado en een flinke laag gesmolten cheddar. Als dat geen comfortfood is…Op zoek naar een heet sausje voor erbij? Kijk hier!
Tomatengratin met parmezaan, gekaramelliseerde knoflook & salsa verde
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite. Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
De ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
asperge-traybake met krieltjes, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing
Wanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.
traybake met bloemkool, avocado, halloumi & tahini-limoensaus
Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en maakt daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op paddenstoelen en worstjes, visgoulash met rijst, pittige soto én traybakes met groenten! Deze traybake is vegetarisch en glutenvrij. Fijn voor velen dus! Laat de oven het meeste werk voor je doen terwijl jij de tafel (of bank) klaarmaakt om in no time te kunnen eten en ontspannen. Dit recept komt uit het nieuwe nummer van delicious. magazine! Meer lekkere recepten van Janneke in huis halen? Schaf dan nú het nieuwe nummer aan.
Kook de rijst voor deze nasi liefst een paar uur of een dag eerder. Afgekoelde rijst plakt minder en bakt mooi los en luchtig. Maak wat extra tomatensambal en bewaar in een gesteriliseerd potje in de koelkast.
Risoni met zalm en asperges is lekker snel klaar. Risoni is pasta die op rijstkorrels lijkt, zeg maar risotto voor mensen zonder geduld! Wil je hem romiger, roer er dan op het laatst een gulle schep mascarpone door.
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
Een risotto is altijd goed. Deze versie met radicchio, spek en gorgonzola krijgt een bijzondere twist door de radicchio en gorgonzola. Bonuspunten: hij staat met een halfuur op tafel! Voor als je geen genoeg kunt krijgen van risotto: de allerlekkerste risottorecepten die iedereen kan maken!
Niks lekkerder dan een bordje smeuïge risotto met walnotenboter en romige kaas. Taleggio is zachte roodschimmelkaas uit Italië, heerlijk als smeltkaas over deze risotto. Te koop bij alle kaaswinkels en sommige supermarkten. Comfortfood pur sang!Risotto + taleggio + boerenkool: nóg zo’n topcombi!
Roeren, roeren, roeren… Dat is de essentie van risotto! De hete bouillon, verse groenten en parmezaan geven smaak!Op zoek naar meer inspiratie voor risotto? Hier vind je een fijne lijst met heel veel risottorecepten!
Met tomaten uit blik, rozemarijn als smaakmaker en extra groente is deze tomaten-broodsoep onze winterversie van pappa al pomodoro, de goddelijke Toscaanse tomaten-broodsoep. Kies een stevige broodsoort als desem, ook bruin desembrood is lekker voor deze soep uit de cocina povera. Nog zo’n lekker Italiaanse recept voor stevige soep?
Hoewel vaak gedacht wordt dat chili een Mexicaans of Chileens gerecht is, komt het oorspronkelijk uit de zuidelijke staten van de USA. Een goedgevulde kruising tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse keuken dus. Wij maken chili sin carne met linzen in plaats van gehakt. Zo eet je minder vlees, maar lever je niet in op eiwitten. En ook niet op smaak, proef zelf maar!
paella met garnalen, mosselen, zeevruchten en konijn
Paella is zó lekker, zó zomers en zó makkelijk voor veel mensen te maken. Een ideaal veel-vrienden-gerecht. Het fijne aan paella is alle ingrediënten kunnen vervangen worden door iets gelijkwaardigs: konijn door kip, zeefruit door verse vis van de markt en voeg gerust doperwten of broccoli toe. Dus trommel je vrienden op en eet, lach en feest samen!Tafel vol met mensen? Hier vind je de lekkerste paella's!
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
Groot fan van stoven, maar weinig geduld? Zoek niet verder! Deze gumbo met kip is binnen 30 minuten klaar. Gumbo is een kruidig stoofgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Snel klaar en ontzettend lekker!Op zoek naar nog meer stoof inspiratie? Kijk dan naar deze vegetarische pastinaakstoof!
Matt Preston: culinair journalist, restaurantcriticus én kookboekauteur! In het septembernummer van delicious. geven we je een preview van zijn eerste kookboek: Matt Preston’s 100 beste recepten. Het recept voor gesmoord lam met walnoten en ananas móesten we echt proeven van Matt. Het recept komt van zijn schoonmoeder en is verrassen lekker én makkelijk te maken. Let’s try…
Zin in een gezond gerecht boordevol groente? Dan zit je met dit fusion gerecht helemaal goed! De groente zorgen voor de nodige vitamine, waarbij het flatbread een extra bodem legt.
In deze bonenschotel gaat een flinke dosis verrukkelijke bonen, maar wat zijn de verschillen hiertussen? Limabonen, ook wel olifants- of boterbonen zijn grote witte bonen. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben een romige smaak. Kidneybonen komen uit Midden-Amerika en smaken licht zoet.
Lekker klassiek: kapucijners in tomatensaus, maar dan met pancetta! Tip: als je dit een dag eerder maakt, trekken de smaken nog beter in. Nog zo'n tijdloze topper: minestrone met cannellinibonen.
Te lekker, weinig voorbereiden én met veel verse kruiden en seizoensgroenten. Boerenkool, broccoli en kruidige ras el hanout. Proef het voorjaar in deze verrukkelijke eenpanner met forel! Nog meer lekkers met forel: scones als borrelhapje met zalmforelLiever vega(n)? Vervang de vis door in sojasaus gebakken paddenstoelen en blokjes gerookte tofoe. Vervang de yoghurt door plantaardige yoghurt voor de veganistische optie.
Het leven is te kort om gezond eten saai te laten smaken. Deze heerlijke eenpanner geeft het goede voorbeeld! Lekker veel groenten, low carb én je krijgt meteen een goede portie eiwitten binnen. In plaats van garnalen kun je ook stukken zalm of witvis gebruiken: doe vooral waar jij zin in hebt! Binnen een half uur kun je aan tafel, beter kan bijna niet. Ook snel klaar en bomvol smaak: vega goulashsoep met miso en kikkererwten.