you heard it here first – dit ingrediënt ga je dit jaar veel vaker op je bord zien

Move over misopasta, paddenstoelen zijn dé smaakmaker voor in de keuken. Minder bekende paddenstoelen krijgen meer en meer voet aan de grond in de supermarkt en op de markt.

Lees ook even dit: zo weet je of champignons of paddenstoelen nog goed zijn

Wil je meer trends en bijbehorende recepten? In ons nieuwe nummer vind je er nog 23!

Welke soorten paddenstoelen zijn er?

Denk aan MAITAKE – ook wel eikhaas genoemd en een waanzinnig alternatief voor vlees –, ENOKI – favoriet in de Japanse keuken – en PIED DE MOUTON – het stevige broertje van de cantharel. Naast de verse variant zijn paddenstoelenpoeder van fijngemalen gedroogde paddo’s, en mushroom-garum – een plantaardige variant op vissaus – je-van-het om mee te koken.

Waarom paddenstoelen? Ze zijn een grote umami-bom en geven zo in één klap zowel hartige als zoete gerechten extra veel smaak en diepte. Ook lekker door een kop warme chocolademelk of cappuccino. Daarnaast hebben ze weinig grond of water nodig en groeien ze in razend tempo, wat ze ook nog eens milieuvriendelijk maakt.

Lees ook: de meest voorkomende soorten paddenstoelen + 6 heerlijke nieuwkomers

Waar koop je die minder bekende soorten?

Leuk, die minder bekende paddenstoelen, maar hoe krijg je ze op je bord? Want in de gewone supermarkt zijn ze lang niet altijd te vinden. Enoki kan je wel wat vaker vinden omdat deze ook populair is geworden door de opkomst van ramen.

Voor de andere soorten maak je meer kans bij een speciaalzaak. Bestel ze bijvoorbeeld bij Crisp of een online groentejuwelier, haal ze bij De Lindenhoff of ga naar de biologische markt.

Tip: bij Portabella vind je op de Noordermarkt in Amsterdam (maar ook in Haarlem en Zutphen) vind je iedere zaterdag een hele kraam vol speciale paddenstoelen.

Oké, maar wat kun je precies met die paddenstoelen?

Om deze paddenstoelen goed te leren kennen, is het sowieso leuk om ze eerst een keer simpel te bakken in wat boter of olie en zo simpel mogelijk te serveren. Zo leer je de unieke smaak en textuur van een specifieke paddenstoel goed kennen.

Ben je al bekend met deze (onbekendere) soorten? Dan kun je lekker gaan experimenteren of ze toevoegen aan recepten die je al kent.

hartige wentelteefjes met paddenstoelen en sherry
Receptschrijver Mike: 'Ik ben dol op matsutake met hun aardse smaak. Bak ze kort in een hete pan en laat ze karamelliseren.'
Matsutake zijn wereldwijd vaak de lievelingen van chefkoks. Het zijn prijzige paddenstoelen die bij regenachtig weer onder dennenbomen groeien in Scandinavië, Azië en Amerika. Ze hebben saffraangele steeltjes en hoeden met plaatjes van 5-25 cm Ø. Heerlijk om te roerbakken met peterselie, knoflook en room voor door de pappardelle.
Je kunt eventueel ook shiitakes gebruiken voor dit recept.
naar recept
hartige wentelteefjes met paddenstoelen en sherry
romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.
Van polenta kun je ook heerlijke frietjes of krokante balletjes met gorgonzola maken.
naar recept
romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious - recepten met paddenstoelen
witte bonen met prei en paddenstoelen 

Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes.
Begin de avond van tevoren en zet de gedroogde bonen in de week, of gebruik een snelkookpan als fijne shortcut!
Ook het wachten waard: onze feestelijke knol-au-vin.
naar recept
witte bonen prei paddenstoelen
sobanoedels met pikante kip en ingelegde eieren
Een lekker licht gerecht dat je eet als klein hoofdgerecht of lunch. De ingelegde eieren – kun je ook de avond van tevoren al maken – krijgen de rijke smaak van zout, zuur en umami en zijn ook super als losse snack.
naar recept
De vulling van khinkali verschilt per regio, van aardappel of (wilde) paddenstoelen tot – de meest populaire – met gehakt, specerijen, ui en koriander.