zo weet je of champignons of paddenstoelen nog goed zijn

De liefde voor paddenstoelen gaat diep. Ons hart breekt dan ook wanneer we achterin de koelkast nog een verloren blauw doosje aantreffen. Hoe weet je of champignons nog goed zijn? Zijn ze nog te redden van de vuilnisbak?

Het korte antwoord: champignons zijn natuurlijk schimmels en kun je best even bewaren. De smaak wordt vooral minder na een tijdje. Wil je toch graag een concreet antwoord? Paddenstoelen kun je ongeveer één tot twee weken goedhouden in de koelkast. Heb je gesneden champignons gekocht, dan zou je ze idealiter binnen een week moeten opeten.

Maar kijk, ruik en proef vooral ook even. Waar moet je in dat geval op letten?

1. Hoe zien de champignons of paddenstoelen eruit?

Eten beoordelen begint bij kijken. Bij een verse champignon zijn de sporen (de schijfjes verstopt onder de hoed van de champignon) nog een beetje knapperig. Als je hem breekt, breken de sporen ook gemakkelijk af. Als de paddenstoel al wat minder begint te worden, zijn de sporen wat week en niet zo makkelijk te breken.

Na verloop van tijd verkleurt een champignon: hij wordt donkerder. Toch is dat niet direct reden tot paniek. Je kunt deze nog prima in een soep of saus gebruiken: de smaak is waarschijnlijk alleen maar sterker geworden. Het oog wil ook wat, dus op een andere manier zouden wij hem niet meer gebruiken.

Ga met je vingers over de hoed. Verschrompeld het velletje en laat het wellicht zelfs los, zoals bij een oude tomaat? Dan kun je de paddenstoel het beste weggooien. Je wordt misschien niet direct ziek, maar lekker is anders.

Lees ook: de meest voorkomende soorten paddenstoelen + 6 heerlijke nieuwkomers

2. Voelen ze slijmerig?

Error, error. Dat is géén goed teken. Het maakt niet uit wat voor paddenstoel je in de koelkast hebt liggen, als ze slijmerig aanvoelen moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. In de prullenbak ermee.

3. Hoe ruiken ze?

Champignons hebben een redelijk neutrale geur en ruiken wellicht een beetje naar aarde. Hebben jouw paddenstoelen een ondefinieerbare geur? Dan kun je ze beter niet meer eten.

Zijn je champignons nog goed? Onze favoriete recepten met paddenstoelen:

pastinaakstoof met kastanjechampignons & walnoten
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.
Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
naar recept
pastinaakstoof met kastanje- champignons en walnoten - delicious
kip met champignonroomsaus en selderij-dauphinois
Voeg de mosterd pas vlak voor serveren toe aan de champignonsaus, dan blijft het mosterdaroma het beste behouden. Ook lekker door de saus is een beetje dragon. 
naar recept
kip met champignonsaus
paddenstoelenrisotto met eend en rucola
Chique én comfortabel dineren? Easy! Deze risotto heeft alles wat je nodig hebt, zeker op dagen dat het weer niet fantastisch is.
Romige paddenstoelenrisotto, perfect gebakken eend en rucola voor de pit. Allemaal binnen 30 minuten klaar! Voor een lekker frisse noot kan je nog wat sinaasappelschil over de risotto raspen.
Ook heel lekker met eend: eendenkroketjes met heerlijke mayonaise.
naar recept
paddenstoelenrisotto met eend en rucola - delicious
Noorse stoofpot met paddenstoelen, bacon & hazelnoten

Het is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend.
In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes. Maak extra, want hier wil je meer van!
Dit recept komt uit de nieuwste delicious.. Het tijdschrift staat helemaal in het teken van recepten uit de hele wereld. Koop hem hier!
naar recept
recepten met paddenstoelen Noorse stoofpot
tartaar van paddenstoelen met hazelnootboter en gefrituurde selderij
Hollands koken met een twist? Culi-redacteur Minta: 'In het weekend pakken we flink uit met tartaar van Hollandse paddenstoelen met geurige hazelnootboter.'
Vier ook de herfst! Het recept vind je hieronder.
naar recept
tartaar van paddenstoelen
Zijn je champignons nog goed?