Van een verdwaalde koelkastparmezaan, een stukje blauwe kaas – te klein voor op de kaasplank – of een uitgedroogd blok belegen kaas; je kunt er meer mee dan je denkt. Dus zet je creatieve keukenbril op en ontdek de volle potentie van oude kaasrestjes. We helpen je op weg.
Of je nu een kaasrestje hebt vanwege een kaasplank die niet opkwam, een pasta waar bíj́na het hele blok parmezaanse kaas in verdween – maar toch net niet – of omdat je een stuk oude kaas hebt gekocht die nu uit elkaar brokkelt en zich niet meer in perfecte plakjes laat schaven voor op brood: restjes kaas zijn vaste gasten in de koelkast.
En omdat kaas zo’n luxeproduct is, met bovendien een grote impact op het milieu (veel melk, veel koeien, veel weiland, veel mest), is het zonde om kaasrestjes weg te gooien. Dat hoeft ook echt niet, want zelfs een klein kaasrestje kun je goed gebruiken in een gerecht – het voegt hartigheid toe, umami en een bepaalde volheid, die moeilijk te evenaren is met andere ingrediënten.
Zo haal je alles uit je oude kaasrestjes
Laten we nieuwe bestemmingen vinden voor de meest gekochte en verspilde kaassoorten. Onthoud dat kaas een flexibel ingrediënt is. Dat wil zeggen dat je zachte kazen meestal onderling kunt vervangen, net als harde kazen. En soms kun je harde en zachte kaas ook onderling verwisselen (ricotta in plaats van parmezaan bij pasta werkt prima).
Een restje blauwe kaas?
Je hebt geluk, want zelfs de kleinste kruimel blauwe kaas geeft eindeloos veel hartigheid aan een gerecht. Verkruimel wat over een bloemkool, maak een salade met bitter blaadjes zoals witlof of radicchio en doe er zoet fruit bij als contrast zoals peer, geroosterde druiven of perzik – net wat er in het seizoen is – en maak het af met het restje kaas. Ook een topper: doe wat blauwe kaas door het deeg van broodstengels (grissini) voor een lekkere snack bij de borrel.
grissini met blauwe kaas
Variaties: laat de gorgonzola en parmezaan weg en vervang ze door twee el sesamzaad en maanzaad. Of probeer een variatie met oregano en chilivlokken. Drink bij de heerlijke grissini een glaasje sparkling shiraz of riesling. Heel lekker op deze borrelplank met rauwe ham, droge worst en kaas.
Zuurkool is dé wintergroente bij uitstek. Ideaal voor stamppot, maar ook fantastisch als (zondagse) lunch! Gebruik het liefst Hollandse blauwe kaas, i.v.m. de zachte blauwschimmelsmaak die het heeft.
plaattaartjes met biet, yoghurt, rucola & shropshire blue
Shropshire blue is een pittige blauwaderkaas uit Schotland. Vervang eventueel door stilton of kaas met een mildere smaak zoals brie. Dankzij de rol kant-en-klare bladerdeeg staan deze taartjes in een mum van tijd op tafel.
Voor een blauwekaasdressing kun je dit recept volgen:
krokante cobb salad
Jamie Oliver husselt ei, tomaat, kip, avocado, spek en sla in zijn versie van cobb salad. Hij geeft ‘m pit met een heerlijke fris-romige dressing van blauwe kaas.
Verwerk restjes zachte romige camembert en brie in een aardappelschotel, maak kleine bladerdeegsnacks door een stuk bladerdeeg te vullen met brie, spekjes en gekaramelliseerde uien, en roer zeker wat van de romige kaas door een risotto. Je kunt kleine beetjes brie en camembert ook heel goed presenteren op gegrilde vijgen of steenfruit zoals abrikozen en perziken. Sowieso is het heerlijk in een salade of smelt de restjes kaas in room voor een kaassaus bij pasta (mac ’n cheese!)
camembertschnitzel met Provençaalse tomaten
Met minder dan 10 ingrediënten en in een half uur tijd staat deze klassieker met een twist op tafel! De camembert smelt iets uit het vlees. Dat mag, want zo geeft de kaas smaak aan het braadvocht. Wil je liever alle camembert in het vlees houden, gebruik dan meer prikkers om het vlees goed af te sluiten.
De tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze winterse maaltijd maak je met kaas, aardappels, spek en witte wijn. Nog meer zin in aardappel? Maak dan deze aardappelgratin met bleekselderij.
Belegen harde kaasrestjes, zoals cheddar en alpenkaas
Gebruik als parmezaankorst in soep of bouillon. Meng door aardappelpuree en gebruik als topping voor ovenschotels. Bak er snelle kaaskoekjes van door de kaas te raspen. Voeg wat toe aan een omelet, maak een easy quesadilla en roer ook zeker wat kaasrestjes door warme polenta.
geitenkaasstrudel met belegen geitenkaas, flinterdunne courgette & sjalotchutney
De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Melk met een heel eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen. De belegen geitenkaas in deze strudel geeft ‘m een volle, romige smaak die heel lekker samen gaat met de subtiele sjalotchutney.Maak ook eens deze heerlijke herfstsalade van pompoen, oude geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot.
Proef de lente met deze frisse groene salade! Royaal gevuld met groene appel, groene asperges, geroosterde amandelen en Beemster Oud 30+! Lekkerder wordt 't niet.
tosti deluxe met belegen kaas, gekaramelliseerde ui, walnoten en tijm
Ook tussen de middag wil je natuurlijk lekker eten. Heel makkelijk zijn dan de plakken Old Amsterdam Belegen. Daarmee maak je in no time zo’n melted sandwich.Old Amsterdam, nu ook in Belegen. Superhandig, en dan die smaak… Met de pittige, zilte, licht zoete smaak waar Old Amsterdam beroemd om is, maar dan een tikje milder. Kaas met karakter dus!Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Old Amsterdam. Kans maken op een jaarabonnement op delicious.? Laat hier je gegevens achter en doe mee!
Hollandser kan niet; zuurkool met spek en puree. Deze zuurkoolschotel is simpel om te maken en staat binnen 35 min. op tafel. Wat wil je nog meer? Bekijk deze andere heerlijke Hollandse klassieker!
Vers afgebakken brood bestrooid met groene kruiden, pompoenpitten en Beemster Oude kaas. Daar wil je toch je tanden inzetten? De hazelnoot-paprikadip maakt het helemaal af.Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Gebruik restjes hüttenkäse om alles net iets romiger te maken, denk aan een dip met verse kruiden, of smeer een laagje onder een boterham met avocado. Verdun met melk en gebruik in pannenkoekenbeslag of maak er een pastasaus van met tomaat.
Een restje roomkaas kun je prima gebruiken om mee te bakken, voor het bestrijken van een worteltaart bijvoorbeeld, maar roer ook eens wat roomkaas door browniebeslag of koekjesdeeg.
aardappelchips met kaastopping & dille
delicious. aardappelchips (100 g) zijn extra dik gesneden, heel licht gezouten en gemaakt van 3 aardappelsoorten: gele agria, paarse vitelotte en rode lady rosetta. Perfect voor een borrelhapje met kaastopping & dille.
Deze vegan bruschetta met paddenstoelen is hét perfecte hapje voor elke gelegenheid. Of je nu borrelt met vrienden of een doordeweekse maaltijd net dat beetje extra wilt geven, dit recept staat in 20 minuten op tafel.
Rutger vertelt het zelf: "Knapperig bladerdeeg, romige vulling van roomkaas en zacht fris fruit! Juist de combi van al die structuren maakt deze gebakjes onweerstaanbaar!" Maak nu zijn lekkere bladerdeegtaartjes helemaal zelf met dit recept. Alles weten over het maken van het perfecte bladerdeeg? Op 22 maart vertelt Rutger alles over bladerdeeg in zijn live masterclass van onze delicious.academy. Stap voor stap maakt hij samen met jou bladerdeeg en geeft daarbij de handigste tips & tricks. Schrijf je nu in via de website. Hier vind je nog meer recepten met bladerdeeg die je zeker een keer moet proberen.
Maak ook eens tartaarsaus van room- of hüttenkäse met kappertjes, dille, bieslook, citroensap en peper. Of volg dit recept.
Wat maak je met een feta kaasrestje?
Dankzij de combinatie van zuur en zout past feta bijna overal bij. Verkruimel een restje fetakaas door gehaktballetjes of (courgette)fritters, met met olijfolie en dukkah tot dip voor op brood, en strooi over linzensoep. Feta past ook verschrikkelijk goed in salades met peulvruchten of in een wrap met falafel.
gestoofde eieren met courgette, feta en citroen
In the mood for Ottolenghi? Maak dan dit heerlijke lunchgerecht voor gestoofde eieren. Dat valt sowieso bij iedereen in de smaak.
gemengde bonensalade met olijven, cavolo nero & feta
Deze gemengde bonensalade met olijven, cavolo nero & feta staat in een handomdraai op tafel! De romige feta, hartige olijven en stevige cavolo nero zorgen samen met de bonen voor een heerlijke, voedzame maaltijd. Perfect als lunch, bijgerecht of lichte avondmaaltijd.
Oh, die heerlijke smeltkaas! Restjes mozzarella wil je vooral gebruiken in recepten waar de oven een rol speelt. Denk aan een knoflookbrood gevuld met geraspte mozzarella en parmezaanse kaas, geroosterde aubergine met tomatensaus en een dakje van mozzarella of draderige quasadilla’s!