RECEPTEN MARIA PASQUALE FOTOGRAFIE SMITH STREET BOOKS / MARK ROPER STYLING DEBORAH KALOPER
FOODSTYLING CAROLINE GRIFFITHS, JANE O’SHANNESSY, CLAIRE PIETERSEN
Mozzarella is een van die ingrediënten die vele gerecht naar een hoger niveau tilt. Of het nu smeltend op een pizza ligt, in een frisse salade of als snack wordt geserveerd, deze zachte kaas is een favoriet in keukens wereldwijd.
Van romige burrata tot de subtielere fior di latte (gemaakt van koemelk): mozzarella kent inmiddels talloze vormen. Elke variant heeft z’n eigen structuur, smaak en toepassing – en dat maakt mozzarella zo veelzijdig in de keuken.
Italiaanse trots
Mozzarella vindt zijn oorsprong in Zuid-Italië, met name in de regio Campanië. Traditioneel werd het gemaakt van de melk van waterbuffels, wat resulteerde in de beroemde mozzarella di bufala. De naam ‘mozzarella’ komt van het Italiaanse woord mozzare, wat ‘afsnijden’ betekent, verwijzend naar de manier waarop de kaas met de hand wordt gevormd. Mozzarella di bufala heeft een beschermde oorsprongsbenaming (DOP) en mag alleen in bepaalde delen van Italië worden geproduceerd.
Zelf mozzarella maken: eenvoudiger dan je denkt
Zelf mozzarella maken is eenvoudiger dan je denkt. Met slechts volle melk, citroenzuur of azijn, stremsel en wat zout kom je al een heel eind. Door de melk en het zuur al roerend te verwarmen (tot 32 graden) en vervolgens stremsel aan toe te voegen, scheidt de melk zich in wrongel en wei. De wrongel – de vaste, witte massa – vormt de basis voor je kaas, terwijl de lichtgele vloeistof die overblijft, de wei, wordt weggegoten. Warme het na 25 minuten de wrongel en de wei weer op naar 42 graden. Even kneden, vormen, afkoelen… en voilà: zelfgemaakte mozzarella!
10x mozzarella inspiratie
mozzarella in carrozza
Letterlijk betekent dit 'mozzarella in een koets'. Het is een kruising tussen een kaastosti en wentelteefje, maar dan knapperig gefrituurd. Eet ze warm en trek draden van de kaas, precies zoals in Rome.
Lange tijd waren fruitsalades een no go. Hoogste tijd om ze van dat imago te verlossen. Perzik, meloen, druiven, ananas en vijgen zijn juist de bom in royale zomersalades. Geef deze meloensalade bij de bbq, als voorgerecht of serveer 'm op warme dagen als lunch.
artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella
Dit is een voorgerecht voor 4-6 personen of een appetizer voor 6-8. De artisjok is een prachtige groente met een uitzonderlijke smaak. Het is dan ook jammer dat veel mensen zich geïntimideerd voelen bij het idee om artisjokken te bereiden. Ik kan je echter verzekeren dat dat uitdagend lijkt, maar eenvoudiger is dan je denkt. Ik serveer deze artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella. Zo heb je een soort appetizer plate voor jezelf en je gasten om van te genieten. De rijke smaken van de ham vullen de aardse smaak van de artisjok prachtig aan en de kaas zorgt voor een romige toevoeging.
Door de biefstuk dicht te schroeien zonder vet, kleurt het vlees mooi bruin en wordt extra lekker. Erbij maak je een fris-romige salade met pittige radijs en mozzarella. En dan heb je heel snel een heerlijk maal op tafel met weinig calorieën en weinig koolhydraten. Maar waar het natuurlijk om gaat: met héél veel smaak! En dan morgen lekker iets met gegrilde vis.
8 ingrediënten en 20 minuten: meer heb je niet nodig! Deze pastasoort heet maltagliati en betekent letterlijk ‘slecht gesneden’. Vaak gemaakt van restjes verse pasta maar ook heel leuk om snel te maken van koelverse lasagnebladen. Wil je makkelijk meer groente eten? Neem dan lasagnebladen van bijvoorbeeld pompoen. Als je dol bent op pasta moet je deze snelle carbonara met paddenstoelen eens proberen!
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella?
Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
pizzettes met citroen, buffelmozzarella en maanzaad
Janneke: ‘Het liefst maak ik vers pizzadeeg met gist of zuurdesemstarter. Bij weinig tijd is een pak pizzamix uit het bakschap ideaal. De bloem bevat rijsmiddel waardoor geen rijstijd nodig is.’ Een goede biologische citroen, flinterdun gesneden, is het geheim van deze heerlijke mini-pizza’s. Perfect als weekendsnack, feestelijk borrelhapje of bescheiden krachtpatser op een bont buffet! Ook lekker: pittige mini-pizza's met garnalen, makkelijke pizzaspiraaltjes of deze mini-pita pizza's met za'atar.
RECEPTEN MARIA PASQUALE FOTOGRAFIE SMITH STREET BOOKS / MARK ROPER STYLING DEBORAH KALOPER
FOODSTYLING CAROLINE GRIFFITHS, JANE O’SHANNESSY, CLAIRE PIETERSEN