Of je nu zin hebt in een snelle doordeweekse maaltijd, een indrukwekkende brunch- of een lunchgerecht voor bij een feestje: met een goed quiche recept zit je altijd goed.
Met groenten en kaas tot varianten met vlees, vis of noten: de mogelijkheden met deze hartige taart zijn eindeloos.
Frans icoon met Duitse roots
Hoewel quiche tegenwoordig bekendstaat als een Franse klassieker, ligt de oorsprong van dit hartige taartje in Duitsland. In de middeleeuwen ontstond in het toenmalige Lothringen (Lothringen onder Duitse heerschappij, later het Franse Lorraine) een eenvoudige taart op basis van brooddeeg, spek, ei en room: de Speckkuchen. De naam ‘quiche’ is afgeleid van het Duitse Kuchen, wat taart betekent.
Pas later kreeg quiche haar iconische Franse allure, met romige vullingen, een knapperige korst en eindeloze variaties – van klassieke Lorraine tot quiche met geitenkaas, prei of zalm. Juist door die veelzijdigheid is dit gerecht perfect als lunch, bij de picknick of onderdeel van een feestelijke brunch.
Tip van ons: deze quiches zijn de ultieme gangmakers voor bij de paasbrunch!
Zelf aan de slag?
De basis is verrassend makkelijk. Je hebt een deegbodem nodig (bladerdeeg of zelfgemaakt quichedeeg), een romige vulling met eieren en room, en natuurlijk je favoriete ingrediënten. Nog handiger: je kunt quiche van tevoren maken en opwarmen, of koud serveren – ideaal dus voor drukke dagen.
Ben je op zoek naar inspiratie? Wij verzamelden 15 quiche recepten – van vegetarisch tot klassiek, van mini’s tot rijkgevuld met seizoensgroenten.
15x quiche recept!
quiche met rode uien en ricotta
Strooi tussen de gestapelde plakjes deeg verschillende verse kruiden en rol het deeg zo uit. Eenvoudig en héél lekker!
We geven je een basisrecept voor quichedeeg waar je volop mee kunt experimenteren. Dit recept is voor een quiche met portobello, nootmuskaat en smeuïge oude kaas. Extra fijn: de quiche is perfect om voor te bereiden.
Brique de chèvre is rauwmelkse geitenkaas met een rode korst. Deze kaas is zacht en smeuïg en heeft een volle, pittige smaak. De naam dankt de kaas aan z’n vorm: brique is het Franse woord voor steen. Het is een broertje van de koe-variant: brique du Forez.
Warm of koud: zo’n goed gevulde quiche smaakt altijd lekker. En wij vullen ‘m met snijbiet, die vanaf mei/juni te verkrijgen is. Helaas is snijbiet niet zo goed te bewaren en daarom niet makkelijk verkrijgbaar in de winkel. Maar, áls je het ziet liggen: neem het mee!
Een van onze favoriete recepten uit de rubriek familietijd, waarin Janneke Philippi makkelijke en verrassende weekmenu’s samenstelt. Dit canthareltaartje is een feestje om op te eten!De smaak te pakken? Maak dan ook deze hartige paddenstoelentaart met prei en kaas!
Nu de koudere dagen eindelijk lijken aan te breken, snakken we naar warme, romige gerechten. Maak de quiche met Italiaanse fontina. En mochten we verrast worden door een zonovergoten najaarsdag: maak er dan een heerlijke lauwwarme salade van het seizoen bij!
Een deeg met kwark geeft een andere structuur en een lekkere frisse smaak. Het wordt bovendien lichter verteerbaar. Tip: Bestrooi de deegbodem van tevoren met paneermeer. Kip verliest tijdens het bakken veel vocht en daardoor kan de bodem nat worden. Het paneermeel houdt dit vocht vast.
Janneke: 'Quiche lorraine is geliefd over de hele wereld. In de VS is 20 mei zelfs nationale quiche-lorrainedag. Officieel hoort er geen kaas in de vulling, maar ik voeg regelmatig een handje geraspte kaas toe voor een extra romig karakter. Pas dan wel op met extra zout toevoegen.'Extra inspiratie nodig? 5x quicherecepten die je moet proberen
Cook the cover! In haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
Wij zijn dol op de Mediterrane keuken. En de quiche blijft favoriet. Zo ook deze quiche met romanesco, chorizo en manchego. Zo lekker, je blijft er van eten!Ook lekker: quiche met rode ui, verse vijgen & ricotta.
Een zomerse quiche, gebakken in een prachtige langwerpige vorm – dat staat toch net iets chiquer. Geef er een lekkere salade bij, wellicht een verfrissende cocktail en je tuinfeest is compleet. 15x de allerlekkerste hartige plaattaarten
Dat het leven in Limburg goed is, weet Janneke Phillipi als geen ander: ‘Mijn opa Zef was een echte Limburgse vlaaienbakker. Als kind speelden we graag verstoppertje in de grote bakkerij. Zijn dikke stalen vlaaiplaten gebruik ik nog steeds voor mijn quiches en zoet gebak.’Meer hartige taart? Bekijk hier vijf heerlijke hartige taarten.
Bowl, huzarensalade, quiche… voor de een ’n feest van herkenning, voor de ander brandnew. Het eten van de jaren zeventig – incl. kleurige styling – hebben we bij delicious. vertaald naar nu. Met o.a. deze quiche (meer retro ga je ‘m niet krijgen) 3.0
Elke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks. Nog meer hartige taarten!