Zin in een mascarpone toetje? Mascarpone stop je in verwengerechten: met z’n fluweelzachte textuur en volle smaak leg je iedereen die het proeft in de watten.
Een echte Italiaanse allemansvriend waar je desserts mee naar een hoger niveau tilt. Van citroentiramisu tot schuimtaart: we geven je 19x zoet met mascarpone.
Liever een hartig gerecht met mascarpone? Dit is ook verrukkelijk: bloemkool-rucolasoep met mascarpone en cannellinibonen.
Wat is mascarpone?
Mascarpone is een Italiaans zuivelproduct gemaakt van volvette room. Zijn oorsprong ligt in de Italiaanse Lombardije, waar kaasmakers het per toeval ontdekten. Mascarpone is technisch gezien geen kaas, aangezien er geen stremsel wordt toegevoegd en er geen wrongelvorming optreedt bij het maken.
Het proces omvat eerder een zachte verzuring door het gebruik van citroen- of wijnsteenzuur, waardoor mascarpone dichter bij een yoghurt of clotted cream in de buurt komt.
Zelf mascarpone maken
Je kunt het ook erg eenvoudig zelf maken door een piepklein beetje wijnsteenzuur, opgelost in 1 el water, toe te voegen aan warme room.
Verwarm al roerend door en het mengsel zal steeds dikker worden. Laat nu 8 uur rusten in een kom en vervolgens 12 uur uitlekken in een met theedoek beklede zeef. Prego!
Bekijk ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen
19x mascarpone toetje
Qui bien sûr, laat culinair redacteur en koekjesbakker Dosia Brewer maar los op klassieke Franse patisserie en ze bedenkt de ene lekkere twist na de andere. Neem deze millefeuille met friszure tamarinde en tropische passievruchten. Verrukkelijk en een plaatje voor het oog. Voor een supersnelle variant, maak je deze millefeuille van Janneke met witte chocolade.
naar receptToetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
naar receptZeg nu zelf: één keer opscheppen van zo’n Italiaanse toet met laagjes romige crème en boozy koekjes kan bijna niet. Houd dus een gaatje vrij na het eten!Bekijk ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen
naar receptChef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’ De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.
naar receptVersgebakken & gevuld zijn deze Italiaanse donuts onweerstaanbaar!
naar receptMascarpone ontstond bij toeval in Lombardije. Het is eigenlijk geen kaas, maar volvette room, zacht gezuurd met citroen- of wijnsteenzuur. Daarom komt mascarpone dichter bij yoghurt of clotted cream. Je kunt het eenvoudig zelf maken: 7x de allerlekkerste zoete recepten met mascarpone
naar receptDeze schuimtaart met pecannoten en peer is al een plaatje om naar te kijken en een traktatie om te eten. Deze taart is even een werkje om te maken, maar daardoor extra leuk voor de feestdagen. Ga jij de uitdaging aan? Extra leuk: dit jaar bestaat delicious. magazine 15 jaar. Deze taart is één van onze favorieten van de afgelopen jaren. Benieuwd naar de andere 14? Je vindt ze in ons extra dikke kerstnummer. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar receptWaarom kiezen als je het allebei kan doen? Met deze bellini-trifle heb je een cocktail en dessert in één. De perzik en mascarpone houden het gerecht fris & luchtig, terwijl de amaretti aanvult met een smaak van bitterkoekjes. Saluti!Nog meer cocktail desserts maken? Kijk dan naar deze 6 onweerstabare desserts!
naar receptRomig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt! Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
naar receptPak uit met deze feestelijke meringuetaart. Het schuim is heerlijk krokant en de mascarponecrème is lekker romig. Voeg als finishing touch stroperige sinaasappels en crunchy amandelen toe. Bekijk het basisrecept.
naar receptWe plaatsten dit recept eerder in delicious. en maakten hem toen met perziken. Kies nu voor rijpe zoete mango als topping. Een uitgelezen taart voor op tafel met Pasen, want je bakt in 1 keer voor veel familie of vrienden. In een ommezien gemaakt, want de basis is een rol kant-en-klaar bladerdeeg.
De telefoon staat hier roodgloeiend. Blijkbaar wil iedereen zijn lepel in de koffietrifle met marsala en mascarponeroom zetten. ‘Begin ruim van tevoren met dit toetje, dan kan de koffiesmaak zich extra goed ontwikkelen.’
naar receptRutger bakt voor delicious. soezen met rood fruit en mascarpone-limoenvulling, superfeestelijk en héél lekker! Rutger, de eerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Er zitten frambozen, bramen, blauwe bessen en aardbeien in… je proeft de zomer! Soezen maak je met kookdeeg dat een paar minuten goed moet garen in de pan. En de oven mag vooral niet te vroeg open.’
naar receptSensationeel: pure chocolade, olijfolie, likeur en hazelnoten met on top mascarpone en geroosterde aardbeien. Het magische ingrediënt waarmee je werkelijk álles meer diepte geeft? Of het nu deze choco-notentaart is, of een warme focaccia: goede olijfolie verbindt alle smaken perfect. 28x zomerse recepten met aardbeien
naar receptSurprise! Niets leuker dan iemand verrassen met homemade zoet. Deze showstopper zal niet snel vergeten worden. Zowel vanwege de looks als de smaak; de mascarpone maakt deze cheesecake verschrikkelijk decadent. Hmm niks mis mee!Weinig tijd? Maak deze citroencheesecake van Jamie Oliver, klaar in 1 uur!
naar receptDe combinatie van knapperig deegkruimen en zo’n friszure vulling is onweerstaanbaar. Voor de perfecte crumble zijn er twee succesfactoren. Ten eerste moet de vulling niet te vochtig zijn en nog bite hebben, en ten tweede wil je een lekker knapperig kruimeldeeg. Mascarpone over? dit kun je ermee doen
naar receptDe basis van deze feestelijke tiramisù-charlotte is mascarponecrème met bosvruchtenpuree. De vruchtenpuree maak je zelf, wanneer het fruit op z’n best is. Ook heerlijk: citroen-ricottacake met frambozenroom
Superromig en toch lekker fris: Italiaanse tiramisu met een flinke scheut limoncello en lemon curd. Voor liefhebbers van citroen! Een ideaal dessert voor als je kookt voor een grote groep.
naar receptDeze rol met zoete meringue, zelfgemaakte bramenjam en frisse room is om je vingers bij af te likken!Ook heel lekker: frambozenmeringues..
naar receptBekijk ook: 27 makkelijke desserts voor wie niet van desserts houdt
Toe aan meer zoete inspiratie? Bestel onze special ZOET met de 56 beste zoetrecepten van delicious. Van alledaagse verwennerij tot desserts en feesttaart. Lees meer!


















