Italiaanse desserts voor la dolce vita

Italiaanse desserts voor la dolce vita

Na de risotto en pasta zet je deze Italiaanse desserts op tafel voor het zoetste moment van de maaltijd. Zet je lepel in de panna cotta, neem nog een hap van de ricottataart en zorg dat er plek overblijft voor een kwiek bolletje sorbetijs.

Dolci classici: Tiramisu! Onze 10 lekkerste, feestelijkste recepten

Spaghettislierten draaiend om onze vork: we worden er gelukkig van, maar het zijn de Italiaanse desserts die blijven hangen, die ons op een andere manier raken. De zoete mascarpone in de tiramisu en de gelato die, als we niet snel likken, over onze vingers druipt. Puur genot.

Bij delicious. zijn we er net als de Italianen van overtuigd dat desserts ons leven specialer maken. Het is een stukje luxe, een verwennerij, en zoveel meer dan noodzakelijke brandstof.

Dolci zijn een viering van plezier, kleur, suiker en sensualiteit

Gezond is het niet, en dat hoeft ook niet, een dessert moet je prikkelen. Het mag zelfs een vleugje sensueel zijn, en nergens anders is die sensualiteit zo uitgesproken als in Italië. Of het nu tot uiting komt in een fluweelzachte, lichtgroene pistache-panna cotta of een sprankelende lambrusco-zabaglione om je vingers bij af te likken.

Zeg nu zelf: aardappelen happen toch een stuk minder spannend dan een bloedrode aardbeiencrostata. Er zijn uitzonderingen, zeker, zoals deze waanzinnige krokante aardappels waar zelfs de minst romantische kok het warm van krijgt. Maar voor al die andere keren, kiezen wij voor de Italiaanse desserts.

Wereldwijd zijn Italiaanse desserts minder bekend dan hun hartige tegenhangers, hoe zit dat?

Volgens Letitia Clark, die een boek schreef over Italiaanse desserts La Vita e Dolce, zijn de risotto, pasta, polenta, gnocchi enzovoorts, beroemd geworden vanwege hun eenvoud en gebrek aan tierlantijnen. Terwijl Italiaanse desserts en taarten juist neigen naar theatrale kunstwerken, versierd met alle denkbare decoraties mogelijk. De een nog glanzender dan de ander, bedekt met lagen room en custard, en bekroond met meringue, glanzende aardbeien of fluorescerende kersen. Over de top komt niet voor in het Italiaanse dessert-vocabulaire.

Dit komt volgens Clark omdat, in tegenstelling tot de meeste hartige gerechten, de focus niet ligt op het teruggrijpen naar tijden van armoede en ‘la cucina povera‘ (armeluiskeuken), maar op de viering van de komst van suiker in Italië. Geïntroduceerd door de Arabieren, werd suiker al vanaf de 9e eeuw verbouwd op Sicilië. Vandaar dat je juist op dit eiland zoveel zoete lekkernijen tegenkomt: gelato, cannoli en cassata Siciliana. Hmm!

De beste Italiaanse desserts om een diner mee af te sluiten

cannoli met witte chocolade en campari
In de romige vulling van deze cannoli gaat een scheut campari en sinaasappelrasp en sap. Je kunt ook zuidvruchten of noten toevoegen. Cannoli-rolletjes zijn ook kant-en-klaar te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels of online, dan hoef je ze alleen nog maar te vullen.

Cocktail bij deze cannoli? Probeer deze heerlijke negroni.
naar recept
cannoli delicious.
lambrusco-zabaglione met kardemom en blauw fruit
Binnen een kwartier zet je iets op tafel om je vingers bij af te likken. Extra lekker: schep nog een bol notenroomijs of vanilleroomijs bij de zabaglione.
naar recept
lambrusco-zablagione met kardemom en blauw fruit - delicious
tiramisu met chocolade-hazelnootpasta
Een Italiaanse klassieker mag je niet veranderen, behalve als je er chocoladepasta in kunt doen! Ben je op zoek naar een écht spektakelstuk? Maak dan tiramisutaart!
naar recept
chocolade-hazelnotentiramisu - delicious
Italiaanse ricottataart
Zo Italiaans: romige ricottavulling, omsloten door bros deeg. Italiaanse desserts zijn onovertroffen.
Ook zo lekker: ricotta-perentorta.
naar recept
italiaanse ricottataart - delicious
meringue-semifreddo
Hemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
naar recept
gemarineerde aardbeien met earl grey-crème fraîche & pistachebiscotti
Zongerijpt zijn aardbeien natuurlijk op hun allerbest. Kies dus Hollandse zomeraardbeien en laat die onrijpe exemplaren lekker links liggen. TIP: ga ook eens naar een pluktuin voor zo’n bakje perfect rijp zomerfruit.
Je proeft de zomer écht door biscotti te beleggen met crème fraîche en gemarineerde aardbeien. Pronto: een zoete bruschette!
naar recept
gemarineerde aardbeien earl grey
rijstpudding met marsalakersen
Half rijst, half pudding: de rijst zakt, zodat je een laagje rijstebrij en daarop een laagje pudding krijgt. Zowel lauwwarm als koud heel lekker. Maak de pudding het liefst een dag van tevoren en zet hem een nacht in de koelkast.
En voor de afwisseling: rijst-roompudding met kokos.
naar recept
rijstpudding met marsalakersen - delicious
aardbeien-macadamiacrostata
Bestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt.
SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
naar recept
aardbeien macadamia
crostatine al limone
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
naar recept
yoghurt-panna cotta met nectarines
Yoghurt frist dit superromige toetje met gekaramelliseerde nectarines lekker op. Let op dat gelatine van botten is gemaakt en dit dessert dus technisch gezien niet vegetarisch is. Agar agar is daarentegen van zeewier gemaakt en houdt de boel net zo goed bij elkaar als gelatine. Reken voor 6 blaadjes gelatine op 7 gram agar agar vlokken, dat is ongeveer 1 zakje.
Liever een ander toetje? Bekijk dan ook eens deze lijst met 52x Italiaanse zoete lekkernijen
naar recept
zomertoetjes panna cotta met nectarines
passievruchtijs met negronisaus
Liefhebber van cocktails? Dit gaat perfect samen met een dessert. De bitterzoete smaak van de negroni in combinatie met het frisse passievruchtijs, vormen een echt power koppel.
Ook een bellini gaat fantastisch in deze trifle met amaretti.
naar recept
Passievrucht-ijs met negronisaus - delicious
panna cotta met aardbeiengranita
Een scheut maraschino geeft de zijdezachte panna cotta nét dat lekkere bittertje.
naar recept
panna cotta met aardbeiengranita
citroensorbet
Op de Italiaanse eilanden barst het van de zoetekauwen: ze maken er al generaties lang de allerlekkerste sorbetto, granita en gelato. Wat je misschien nog niet wist is dat veel van de ijssmaken zijn beïnvloed door de Arabieren, zoals jasmijn, kaneel, saffraan en amandel. Reis je naar Sicilië, dan is er eigenlijk maar één smaak die er toe doet: citroen! 
naar recept
citroensorbet
koffietrifle met marsala en mascarponeroom
De telefoon staat hier roodgloeiend. Blijkbaar wil iedereen zijn lepel in de koffietrifle met marsala en mascarponeroom zetten.  ‘Begin ruim van tevoren met dit toetje, dan kan de koffiesmaak zich extra goed ontwikkelen.’
naar recept
koffietriffle met mascarponeroom | delicious
tiramisu met sinaasappelcurd & mascarponemousse
Zeg nu zelf: één keer opscheppen van zo’n Italiaanse toet met laagjes romige crème en boozy koekjes kan bijna niet. Houd dus een gaatje vrij na het eten!
Bekijk ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen
naar recept
tiramisu met sinaasappelcurd & mascarponemousse taart met lange vingers
tiramisu met specerijen & frangelico
Tiramisu staat voor delen, voor lang blijven zitten en praten over de avond en het leven. Alles wat lekker is, gaat erin. De stukjes chocolade zorgen voor wat bite. Deze tiramisu met specerijen en frangelico heeft het allemaal.
De tiramisu kun je 1 dag van tevoren maken.
naar recept
tiramisu met specerijen en frangelico
Napolitaanse soesjeskrans met ijsvulling
Bak de soesjes 1 dag eerder en bewaar ze in afgesloten in de koelkast. Zijn ze wat zacht geworden, bak ze de volgende dag dan even op in de oven. Vul de soesjes niet langer dan 3 uur van tevoren met ijs en bewaar ze in de diepvries.
Op deliciousmagazine.nl/soesjesmaken vind je een handige uitleg.
naar recept
Napolitaanse soesjeskrans met ijs
ricotta-tiramisu met rum en nootmuskaat
Begin 4 uur eerder aan dit recept.
naar recept
ricotta-tiramisu met rum & nootmuskaat
glutenvrije tiramisu met amandelcake
De Italianen noemen 'm tiramisu alla mandorla pugliese. Maar wij zeggen: supernotige tiramisu met gekaramelliseerde amandelen en amandelcake. Ook fijn: helemaal glutenvrij!
naar recept
glutenvrije tiramisu met amandelcake
Meringue met kardemom en cranberrycurd
Estland stond nog niet op de culinaire radar van Mister Kitchen. Maar nu er volgens kenners een culinaire revolutie gaande is én Michelin er is neergestreken, werden de Misters nieuwsgierig. Ze bedachten er dit recept voor kardemom-meringue met cranberrycurd.
naar recept
meringue met kardemom cranberry curd
hazelnoot tiramisu
Klassiek maar toch nét anders: voor deze verrassende tiramisu-variatie wil je wel een gaatje vrijhouden.
naar recept
hazelnoot tiramisu

Bekijk ook: tiramisu! Onze 10 lekkerste, feestelijkste recepten