Warm, fluffy, en soms nog een beetje klef van de extra vierge olijfolie. We doken in ons archief op zoek naar Italiaans brood, van lekker zacht brood waaraan restjes pastasaus kleven tot zoete maritozzo gevuld met lobbige room.
Met deze recepten voor Italiaans brood kun je je alvast voorbereiden op je volgende trip naar de laars. Want nog leuker dan thuis in je eigen keuken zo’n broodje bakken, is om samen, zij aan zij, deeg te kneden!
Bloem, water en zout, dat is de kracht van Italiaans brood
Het blijft bijzonder hoe je met dezelfde simpele ingrediënten als basis, toch hele andere broden kunt bakken. Want een Frans stokbrood smaakt toch echt anders dan een Italiaanse ciabatta, en een pizza anders dan een focaccia – terwijl ze allemaal bestaan uit bloem, water en zout.
Voor Italiaans brood wordt er nog wel eens grano duro gebruikt: bloem van harde tarwe, geliefd in pasta recepten. Of aardappelen en olijfolie, maar de meeste recepten rusten op de eenvoud van de heilige bakkers drie-eenheid.
Focaccia
De lieveling onder Italiaans brood. Alleen al het maken is een genot. Met je vingertoppen druk je kleine kuiltjes in het elastische deeg voor rijkelijk veel olijfolie. In zo’n deeg wil je toch elke dag wel je handen zetten?
Focaccia di Recco
De knisperende variant uit Recco, als je eens zin hebt in een ander Italiaans brood.
Sfincione
Ciabatta
Van oude ciabatta maak je de volgende dag lekkere bruschette voor bij de borrel.
Pizza
Crostini & bruschette
Grisini & broodstengels
Maritozzo
Italiaans brood op z’n Amerikaans
Panettone
Leergierig? Volg de cursus Italiaans deegwaar
Heb je zin om de fijne kneepjes van het broodvak te leren? En wil je écht goed Italiaans brood bakken? Volg dan de online cursus van delicious.academy! Expert Roberta Pagnier laat je zien hoe je een heerlijke Napolitaanse pizza bereidt en de beste focaccia, krokante grissini en gevulde tortano maakt. Daarnaast kun je in de cursus veel meer Italiaanse recepten vinden.