vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht |
kerst, weekend |
internationaal |
‘Zoete, goed gepofte groenten zijn ideaal bij gegrilde vis. Dit is een variatie op een heerlijk Mayagerecht van geblakerde zoete aardappels met een laagje honing. De gemalen, geroosterde pompoenpitten geven een contrasterende beet, terwijl de gedroogde kamille bloemige en kruidige tonen geeft. Heb je geen verse kamille die je zelf kunt drogen of kun je geen gedroogde op de boerenmarkt vinden, neem dan biologische kamillethee, die bestaat in feite uit gedroogde bloemen.’ Ook kastanjes kun je poffen. Hier lees je hoe!
kooktijd15 minutes minutes
Oven1 hour hour 30 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 45 minutes minutes
ingrediënten
- 1 bosje kamille gedroogd of de inhoud van 8-10 theezakjes biologische kamille
- 4 zoete aardappels middelgroot, schoongeboend, met oranje vruchtvlees
- 4 el boter in blokjes
- 125 ml honing
- 40 g pompoenpitten in een droge koekenpan lichtbruin geroosterd, dan grof gemalen
instructies
- Verwarm de oven voor tot 200°C.
- Verdeel de takjes kamille in een ovenschaal (bewaar een paar takjes of de inhoud van 2 theezakjes voor de garnering). Leg de
- zoete aardappels erop en vul de schaal voor eenderde met water. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 1 uur in de oven.
- Trek de folie voorzichtig weg en check een aardappel; laat de schaal als de aardappel niet zacht en gaar is nog zo’n 15 min. in de oven staan. Haal de schaal dan uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220°C. Zet een grote gietijzeren koekenpan in de oven.
- Halveer de aardappels overlangs. Haal de koekenpan uit de oven en leg de zoete aardappels erin. Voeg de boter toe, druppel de honing over de aardappels, bestrooi met grof zout en bak nog ± 5 min. Bedruppel de aardappels met de gesmolten boter en honing en bak ze nog ± 8-10 min. tot de buitenkant mooi krokant is. Haal ze uit de oven en bedruppel nogmaals.
- Schep de zoete aardappels op borden. Bedruppel nogmaals met het honing-botermengsel en evt. nog wat zout. Verkruimel de bewaarde kamille over de aardappels, strooi de pompoenpitten erover en serveer direct.
auteur: delicious.
Recepten & bereiding: Hartwood, Eric Werner, Mya Henry. Fotografie: Gentl & Hyers. Productie: Merijn Tol
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!