biryani met geroosterde bloemkool

biryani met geroosterde bloemkool
Recepten: Tom Walton, Fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins
glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij, vegan, veganistisch
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | weekend | internationaal | glutenvrij, lactosevrij, vegan, veganistisch
Biryani met geroosterde bloemkool en uien is een lekkere én makkelijke eenpanner voor doordeweeks. Mooi meegenomen: er komt geen vlees of vis aan te pas en alleen maar plantaardige zuivel. Zet dit comfortgerecht lekker stoer in één pan op tafel en opscheppen maar!
Voorbereiding20 minutes
oven1 hour 30 minutes
Totale tijd1 hour 50 minutes

Kookgerei

  • stuk bakpapier, op maat geknipt

Ingrediënten

  • ± 20 saffraandraadjes
  • 1 grote bloemkool
  • 7-8 el extra vergine olijfolie
  • 2 uien in dikke parten
  • 400 g basmatirijst
  • 2 laurierblaadjes verse
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 4 kardemompeulen
  • 55 g amandelen geroosterd
  • 1 el mild kerriepoeder
  • flinke hand korianderblad fijngesneden
  • pappadums en limoenpickles* voor erbij

raita

  • 1 komkommer geraspt, vocht er goed uitgeknepen
  • 250 ml plantaardige dikke yoghurt
  • handvol munt of koriander fijngesneden
  • 1 teen knoflook geperst
  • sap van 1 citroen
  • ½ tl gemalen komijn
  • evt. ½ groene chilipeper zonder zaadjes, fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Verkruimel de saffraan in een kom en laat tot gebruik in 165 ml water weken.
  • Snijd de bloemkool in 6 parten. Bestrijk ze met ± 5 el van de olie en bestrooi met zout en peper. Leg ze in een diepe (braad)pan met dikke bodem. Schep de uienpartjes in een kom om met ± 3 el olie en wat zout en peper en verdeel ze rond de bloemkool. Rooster de groenten 55-60 min. in de oven tot ze gaar zijn en lichte schroeiplekjes krijgen.
  • Breng in een middelgrote pan water en zout aan de kook. Kook hierin de rijst met de laurierblaadjes, het kaneelstokje, de kruidnagels en kardemompeulen 5 min. voor. Giet de rijst en specerijen af.
  • Meng de amandelen, het kerriepoeder en de helft van de koriander door het rijstmengsel. Schep dit in de braadpan, rond en over de bloemkool en uienpartjes. Sprenkel het saffraanwater erover. Leg er een cirkel bakpapier op en sluit de pan. Bak de biryani 25-30 min. in de oven.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de raita in een kom. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Strooi vlak voor serveren de rest van de koriander over de biryani. Geef hierbij de raita, pappadums en pickles.

Voedingswaarde

calorieën: 591kcal
eiwit: 18g
vet: 12g
koolhydraten: 99g
auteur: delicious.
* Limoenpickles koop je bij de Aziatische supermarkt of toko.
Recepten: Tom Walton, Fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: 3x biryani recepten om India in huis te halen | delicious.magazine