13x Mexicaanse hapjes vol avocado, gehakt, jalapeño en meer

Viva Mexico! Mexicaanse hapjes zijn wat je wil: vol smaak, pit en plezier. Haal je sombrero van stal en laat je inspireren door onderstaande borrelhappen voor je volgende feestje.

In de Mexicaanse keuken draait het om het combineren van de juiste smaken. Ze balanceren zoet en hartig, pittig en mild, knapperig en romig.

Het ultieme voorbeeld van dat feit? Guacamole natuurlijk! Rijpe, romige avocado’s, frisse limoen, pittige knoflook en jalapeño. Ga je dus aan de Mexicaanse hapjes, dan mag een zelfgemaakte guacamole niet missen. We hebben twee basisrecepten voor je:

pittige guacamole
In Mexico maken ze guacamole door de salsa ingrediënten – tomatillo's, jalapeño's, limoen, koriander, beetje ui en knoflook – te blenden in een keukenmachine en vervolgens door de avacado's te prakken met wat zout. Heerlijk, maar wel veel afwas. Onze methode is net zo lekker en supersnel klaar!
Wat is het verschil tussen taco en tortilla? Yvette van Boven legt uit!
naar recept
pittige guacamole
guacamole
Natuurlijk onmisbaar in een guacamole is avocado. Boter uit het bos, zo werd de peervormige vrucht door de Spanjaarden genoemd toen ze de avocado ontdekten in Zuid-Amerika. Boterzacht is het vruchtvlees dan ook ten voeten uit. Geen andere vrucht bevat zoveel (goede) vetten, afhankelijk van de soort tot maar liefst 25%! 
naar recept

Psst… Meer hapjes? Onze magazines voor de feestdagen liggen nú in de winkel. Bestel ze hier! Of lees meer.

Nachos

Kies je kleuren en texturen en zorg ervoor dat elke hap een perfecte combinatie is! Nacho’s lenen zich daar natuurlijk perfect voor met gesmolten kaas, jalapeño-ringen en een royale klodder zure room.

vegan nachos met chipotle, zwarte bonen & snijbiet
Mooi meegenomen: er komt geen vlees of vis aan dit gerecht te pas en alleen maar plantaardige zuivel. Zet deze nachos lekker stoer in één schaal op tafel en opscheppen maar!
Meer vegan recepten vind je in het januarinummer van delicious. magazine. Koop het blad in de winkel, of neem een abonnement zodat je nooit meer een nummer mist.
naar recept
NACHO’S met chipotle-zwarte bonen & snijbiet
Mexicaanse nachos
Wie houdt er nu niet van Mexicaanse nachos? Lekker met mais, zwarte bonen, paprika, avocado en een flinke laag gesmolten cheddar. Als dat geen comfortfood is…
Op zoek naar een heet sausje voor erbij? Kijk hier!
naar recept
zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa
Als je aan zoete aardappel denkt, denk je al snel aan sweet-potato fries. Deze zoete-aardappelchips is nét zo lekker! Voeg daar frisse tomatensalsa, romige avocado, kruidig gehakt en verse padrón bij en je hebt een heerlijke variatie op nacho’s.
naar recept
zoete aardappelchips met kruidig gehakt | delicious

Mexicaanse hapjes: Quesadilla

Easy does it! Haal je grillpan of tosti-ijzer maar tevoorschijn. Twee tortilla’s, gevuld met gesmolten kaas en alles wat je lekker vindt. Denk aan gegrilde kip, champignons, tomaat of – daar hebben we ‘m weer – jalapeño-pepers. Snij de tortilla in punten en je hebt de perfecte cheesy borrelsnack te pakken.

quesadilla met restjes kaas
Wie graag kaas eet, is altijd op zoek naar nóg meer kaasrecepten. Want het blijft een lekker, makkelijk én veelzijdig ingrediënt voor lunch of brunch. Wat denk je van quesadilla’s voor het weekend?
naar recept
kipquesadillas met saus van gerookte peper en mangosalsa
Deze heerlijke kipquesadillas zijn gevuld met heel veel smeltende kaas. De saus van gerookte peper en mangosalsa maken het nog lekkerder en geven nét dat beetje extra pit. Op de barbecue gaat het snel, maar uit de grillpan is het nét zo lekker.
naar recept

Gevulde tostadas, tortilla’s

Tortilla’s kun je zien als een leeg schilderijdoek. Vul ze met geroosterd vlees, gekruid gehakt, bonen, of gegrilde groenten, en je hebt meteen een smakelijk hapje. De variaties zijn eindeloos, en dat maakt het zo inspirerend.

tortilla’s met chipotle-zalm en jalapeño-maïssalsa
Geen zin om uitgebreid te koken? Relax, deze lichte en makkelijke tortilla's zet je binnen 20 minuten op tafel en zijn ideaal om in de schaduw te eten met een karaf koele cider of lichte rosé erbij.
Tip: voor een glutenvrije versie gebruik je maistortilla's.
Ook lekker snel klaar: koolblad met zwarte bonen, aubergine en kip.
naar recept
tortilla's met gegrilde chipotle zalm
Mexicaanse panuchos & cochinita pibil
Iedereen die zich een weg door Mexico gegeten heeft, zal warme herinneringen hebben aan deze karakteristieke snack & stoof. Ben je nog nooit aan die kant van de wereld geweest? Dan boek je gewoon een vliegensvlug food-retourtje met dit recept. Typisch Mexicaans streetfood maak je namelijk net zo makkelijk zelf en de smaak zal er niet minder om zijn. Wedden dat je het niet snel meer uit je hoofd krijgt?
De smaak te pakken? Ga dan lekker los met Mexicaanse tamales of taco’s con carne guisada.
naar recept
panuchos cochinita pibil
tostadas met tonijn en jalapeño-guacamole
Simpel, maar doeltreffend. Dat zijn deze tostadas met tonijn en jalapeño-guacamole. Een perfect voorgerecht, want makkelijk om te maken en elke viseter is er gek op. Ook ideaal om te maken voor een grote groep.
naar recept
Tostada met tonijn en guacamole met jalapeno mexicaanse hapjes
tostada’s met fetayoghurt, gehakt en dille
Een tostada is een knapperig gebakken tortilla die je met allerlei toppings kunt beleggen. Je kunt ze ook in de koekenpan bakken of op de bbq grillen.
Eet je minder vlees? Vervang de helft van het gehakt door 250 g linzen uit blik.
naar recept
tortilla Tostada’s met fetayoghurt, gehakt en dille_preview
maïstortilla met carnita en ananassalsa
Velen associëren de Mexicaanse keuken met een instant-tacopakket. Wij laten je zien dat er achter deze culinaire kitsch een authentieke keuken verscholen zit.
Lees hier wat het verschil is tussen een taco en een tortilla!
naar recept
maistortilla carnita salsa

Overige Mexicaanse hapjes

Dit fluffy maisbrood doet het ook erg goed bij de borrel. Vergeet het stokbrood en ga voor dit brood met guacamole.

maisbrood met guacamole
Maisbrood is vaak iets voor erbij, maar met wat extra kruiden en een romige guacamole, kan het net zo goed een op zichzelf staand gerecht zijn. Ook een goed idee: serveer zo'n lekker stukje fluffy maisbrood tijdens een uitgebreide brunch!
Wat dacht je van een tomaten-paprikasoep met gebakken feta voor erbij?
naar recept
maisbrood met guacamole

Lees ook: 12 makkelijke hapjes voor veel mensen

Tostada met tonijn en guacamole met jalapeno mexicaanse hapjes