Als je in New York bent geweest rondom het Joodse feest Chanoeka, is de kans groot dat je latkes hebt geproefd: heerlijke krokante aardappelkoekjes die je zo eet, of belegt met zalm en crème fraîche. Yasmin Newman deelt in deze voorpublicatie van Eat NYC haar lievelingsrecept.
Yasmin Newman: ‘Latkes behoren tot de iconische Joodse gerechten van New York. De aardappelpannenkoekjes worden traditioneel gebakken tijdens Chanoeka, maar restaurants serveren ze ook de rest van het jaar voor de vele liefhebbers.’
‘De magie van de latkes zit in hun diep goudbruine, knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Dat krijg je door de geraspte aardappel en ui goed uit te knijpen om het overtollige vocht te verwijderen, en maar een klein beetje matzemeel of bloem toe te voegen om de aardappel te binden.’
Eat NYC is vanaf 1 juli te koop bij alle boekhandels & online. Reserveer hier alvast een exemplaar.

Latke platter – aardappelpannenkoekjes mix-and-match-schotel
Ingrediënten
- 500 g kruimige aardappels geschild
- ½ grote ui
- koolzaadolie, om te bakken
- 1 ei
- 2 el matzemeel of bloem
- 1 tl zeezoutvlokken plus extra om te bestrooien
- ½ tl versgemalen zwarte peper
Voor erbij
- appelmoes
- crème fraîche of zure room
- mierikswortelpuree of versgeraspte
- mierikswortel
- gerookte zalm
- fijngehakte bieslook
- citroenpartjes
Instructies
- Rasp de aardappels en ui grof. Wikkel de rasp in een schone theedoek en wring stevig uit om zo veel mogelijk vocht te verwijderen. Schenk een laag zonnebloemolie van 1 cm in een grote diepe koekenpan en verhit op halfhoog-hoog vuur tot de olie heet en glinsterend is.
- Klop het ei lichtjes in een grote kom. Voeg het aardappelmengsel, de bloem, het zout en de peper toe en roer tot alles goed gemengd is. Verdeel voor grote latkes het mengsel in zes gelijke porties en vorm elke portie tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik; druk aan om ze goed stevig te krijgen. Of gebruik een maatschep van ¼ cup (60 ml) om twaalf kleine ronde latkes te maken.
- Leg de latkes voorzichtig met een spatel in porties in de hete olie. Bak 4 minuten of tot de onderkant goudbruin is, draai ze dan om en bak nog 4 minuten tot ze ook aan de andere kant goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier en bestrooi met extra zout.
- Serveer de latkes warm, en zet bakjes appelmoes, crème fraîche, mierikswortel, gerookte zalm, bieslook en partjes citroen op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen.