Staat het op jouw kerstmenu een heavy gebraad en een indrukwekkend dessert? Dan begrijpen we dat je het vooraf liever wat rustiger aanpakt met een lekker fris voorgerecht.
It’s all about the balance. Ook al het gaat om het samenstellen van een (kerst)menu. Het voorgerecht is de ideale plek waar je het simpel houdt. Je wil dat je gasten kunnen genieten van de eerste echte gang, zonder dat ze in hun hoofd denken: ‘oh help, en er komen nog twee of drie gangen!’.
Wat vinden wij lekker als we een fris voorgerecht zoeken? Vis doet het altijd goed, omdat je het doorgaans combineert met niet al te overheersende smaken. Denk bijvoorbeeld aan onze zoetzure knolselderij met gerookte forel. Of dungesneden heilbot met pistache-olie en limoen.
In diezelfde categorie vallen de schaal- en schelpdieren. Uiteraard mag de garnalencocktail niet ontbreken, net als tartaar van coquille met pata negra en citroenolie. Verder gaan we graag voor frisse kazen (hartige hangop, geitenkaaspoffertjes) en crispy groenten met smaakmakers als frisse cranberry.
Trek gekregen? Kijk dan even naar de bijbehorende recepten hieronder.
hartige hangop met sesam-amandelschotsen & ingelegde komkommer
Deze hartige hangop met sesam-amandelschotsen & ingelegde komkommer is een hartige variant van de populaire soft serve: yoghurt of labneh met veel contrast in smaak, zoet, zout, romig & zuur.
Voor je het weet is het feest al begonnen met deze makreelsalade hapjes.Je kunt zowel de citrusparels als de makreelsalade een dag eerder bereiden. Bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast.
zoetzure knolselderij met gerookte forel & groene kruiden
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij!Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.
Kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick. Alles over ceviche: vis bereiden in zuur
bresaolarolletjes met gerookte-knoflookcrème en pistache
Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing. Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.
Tartare nieuwe stijl, en dan op z’n Mexicaans: fris, pittig en kruidig. Of ga jij liever voor de andere kant van de wereld: steak tartare op z'n Aziatisch.
tartare van aardappel, kappertjeszout en cornichons
Tartare is een feest van structuur & smaak: je kunt er alles in doen! Er hoeft niet eens vlees of vis in te zetten. Neem deze heerlijke tartare van aardappel of probeer eens tartare van biet met appel en radicchio.
De klassieke steak tartare kent iedereen. Fijngesneden vlees met kruiden, augurkjes en een eidoor in het midden. Culinair redacteur Merijn tol gooit ’t over een heel andere boeg en bouwt deze heerlijke tartare van bietjes! Ook heel lekker: steak tartare tonnato met kruidenboter.
Simpel, maar doeltreffend. Dat zijn deze tostadas met tonijn en jalapeño-guacamole. Een perfect voorgerecht, want makkelijk om te maken en elke viseter is er gek op. Ook ideaal om te maken voor een grote groep.
Mager vlees en een romige saus op basis van tonijn is een topcombinatie. Deze klassieke surf & turf staat niet voor niets op de kaart van de meeste Italiaanse restaurants maar je maakt ’m ook heel easy zelf.
Mediterraan etentje op de planning? Ga van start met rauwkost en een lekkere dip. Het romige hart van burrata is ideaal om in te dippen: olijfolie, kappertjes, citroen en kruiden. Tip: Ook cherrytomaatjes, reepjes venkel en roosjes bloemkool zijn lekker als rauwkost erbij. En heb je geen burrata? Vervang deze dan door buffelmozzarella. Schep op de opengesneden buffelmozzarella een lepel crème fraîche.
geitenkaaspoffertjes met zalm, hangop en bieslookolie
Kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: poffertjes met geitenkaas en bieslookolie. Begin liefst al de avond ervoor, zodat de hangop tijd heeft om uit te lekken.
Super – of moeten we zeggen supper – van de grill. Wil je nog een geweldig voorgerecht met superzomerse ingrediuenten, ga dan voor onze ultralekkere sashimi met gegrilde paprika & pepers.
dungesneden heilbot met pistache, venkelgroen, pistache-olie en limoen
Strooisels geven vooral veel smaak of halen de smaak van een ingrediënt juist naar boven, voegen extra crunch of juist iets zachts toe aan gerechten. Deze heerlijke dungesneden heilbot heeft strooisels van pistache, venkelgroen en limoen.
waterkerssalade met krokante geitenkaasballetjes & notengranola
Heb je een date night op de planning staan, maar geen idee wat je moet maken? Janneke helpt je uit de brand met dit snelle recept voor twee personen. Kortom, perfect voor een date! Deze heerlijke salade staat zo op tafel, en de geitenkaasballetjes en notengranola geven een heerlijke, krokante bite aan het geheel.