Lekker, gezond en snel doordeweeks koken + eten? Bestel onze special bomvol inspiratie: ELKE DAG.
Met bloemkool kook je al gauw op de automatische piloot. Gekookt en geserveerd met een kaassausje, gegrild in de oven of gewokt met andere groenten: we hebben allemaal onze eigen bloemkool go-to’s. Maar wat nou als we vertellen dat het écht een stuk feestelijker – en smakelijker – kan?
Deze kool is al eeuwen favoriet
Bloemkool wordt al eeuwen gegeten. De oorsprong van de bloemkool ligt in het oude Rome, waar het werd gekweekt als een soort kool voor de bladeren. De waardering voor de enorme witte ‘bloemknoppen’ die we nu eten, kwam pas later. In de 16e eeuw werd de bloemkool geintroduceerd in Europa, waaronder Nederland, door de Italiaanse tuinbouwers.
De bloemkool werd toen als delicatesse beschouwd en was alleen voor de rijken beschikbaar. Pas in de 19e eeuw begon men bloemkool op grotere schaal te telen en werd het beschikbaar voor een breder publiek. Sindsdien is bloemkool één van de meest gegeten groentesoorten in Nederland – en daarbuiten.
Internationale keukens vol bloemkool
Niet alleen in de Hollandse pot doet de witte groente het goed: ook in gerechten afkomstig uit warmere oorden steelt deze kool de show. Hij is lekker neutraal van smaak en je kunt hem zowel rauw als bereid eten. Dat maakt de groente breed inzetbaar: geen wonder dat we zó veel verrukkelijke recepten met bloemkool in ons repertoire hebben.
Dus hoe verkikkerd je ook bent op je gebruikelijke combinatie van bloemkool + kaas of bloemkool + room… There’s more where that came from! Wat dacht je van bloemkoollasagne met spinazie, een Thaise massaman curry met bloemkool of bloemkoolsoep met cashewnoten en kurkuma?
Één ding is zeker: met deze lijst wordt het een stuk makkelijker om aan je benodigde dagelijkse hoeveelheid groenten te halen. Kom maar door met die vitamine-high score.
Ook heel erg lekker: knolselderij! We geven je onze 22 beste recepten.
Bloemkool vers houden
Een verse bloemkool kan ongeveer 1 tot 2 weken vers blijven wanneer hij op de juiste manier bewaard wordt. Hier zijn wat handige tips om de houdbaarheid van bloemkool te verlengen:
- Bewaar bloemkool op een koele, donkere plek. Een koelkast is de beste optie, maar een koele kelder of garage kan ook werken.
- Plaats de bloemkool in een afgesloten plastic zak met een vochtig stuk keukenpapier, dit helpt om de groente vers te houden.
- Als de bladeren al van de bloemkool af zijn, kun je hem het beste meteen bereiden, of luchtdicht verpakken en in de koelkast bewaren. Zo blijft hij nog wel een paar dagen vers.
Als je ziet dat de bloemkool begint te verkleuren of een andere geur krijgt, is het tijd om hem weg te gooien. Maar zo ver laat je het niet komen, toch? Deze recepten zorgen ervoor dat je hem meteen wil gebruiken!
43x bloemkool recept
Soep verwarmt lijf en leden en is altijd welkom op tafel. Zeker als je deze stevig gevulde bloemkoolsoep met pancetta maakt. Boordevol groenten. Wat zuurdesembrood of stokbrood erbij en klaar is je maal.
naar receptJanneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en maakt daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op paddenstoelen en worstjes, visgoulash met rijst, pittige soto én traybakes met groenten! Deze traybake is vegetarisch en glutenvrij. Fijn voor velen dus! Laat de oven het meeste werk voor je doen terwijl jij de tafel (of bank) klaarmaakt om in no time te kunnen eten en ontspannen.
naar receptMet een goed bord risotto maak je bijna iedereen blij. Hoe dat komt? Simpel: zo’n kom vol met comfort food geeft je een goed gevoel. Deze bloemkoolrisotto met knapperige kaaskletskop van Beemster kaas is perfect om op de bank op te eten. Favoriete serie erbij, een zacht dekentje… Eh, mogen we nog een bord?
naar receptLekker puur vakantie-eten, maar dan gewoon in het comfort van eigen eetkamer of tuin. Janneke maakt het mogelijk en bracht dit heerlijke gerecht mee uit het zonnige Toscane. Deze vis konfijt je makkelijk op de BBQ en als je de salade een tijdje van tevoren maakt, krijgen alle smaken de kans om goed tot leven te komen. Wordt dit ook jouw nieuwe lievelingsgerecht?
naar receptLekker en makkelijk zomereten van Janneke. Begin op tijd en laat de yoghurt rustig uitlekken voor ultieme romigheid.Bekijk hier het hele bbq-menu van Janneke.
naar receptDeze keer bindt Janneke Philippi haar schort voor om voor Yvette van Boven te koken. Voor de gerechten gebruikt ze Yvettes lievelingsingrediënten en -combinaties. Maar op z’n Jannekes geeft ze er natuurlijk wel een heel eigen draai aan. 'Bloemkool was Yvettes lievelings-kindergroente, maar de mijne absoluut niet. Maar nu, en zeker in deze lasagne met spinazie en pittige kaas kan ik er geen genoeg van krijgen.'
naar receptMet de parmezaan-rozemarijnvinaigrette geef je de gevlinderde kip vleugels! Dit is een heerlijke traybake die je zowel in de oven kunt maken als op de barbecue.
naar receptMinta & Mae delen het allerliefste vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt.
naar receptWe love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
naar receptDeze kaastaart met bloemkool krijgt meer smeu door cheddar. Cheddar komt oorspronkelijk uit het Engelse dorpje Cheddar. De pittige smaak ontstaat door een soms twee jaar durend rijpproces.
naar receptDit is misschien wel de lekkerste risotto die je in tijden hebt gegeten! Carnarolirijst wordt met vialone nano als de beste soort risottorijst beschouwd. Ze behouden hun vorm en ‘beet’ en hebben een heerlijk romige textuur.
naar receptDeze couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing is echt een topper voor doordeweeks. Snel klaar, vol groenten en smaak! Tip: In het groentekoelvak van de supermarkt vind je ook kant-en-klare bloemkoolcouscous. Makkelijk, maar wel minder vers.Ook harissa kun je zelf maken, je vindt hier het recept.
naar receptNatuurlijk wil je méér groenten eten, maar ja… soms heb je gewoon ook zin in iets uit de frituurpan… Maak dan deze superlekkere vegan ‘fish & chips’ van bloemkool en sperziebonen. Snel klaar en iedereen vindt het fantastisch. Geef er sojasaus of extra chilisaus bij om te dippen. Of… haal verse vis en maak ook een keer the real thing.
naar receptAfhaaleten uit eigen keuken? Deze goreng maak je met een twist! In plaats van rijst gebruik je bloemkool, dat is nét iets zachter dan rijst. Extra fijn: je krijgt je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen zonder het te merken.Of ga eens voor lekker uitgebreid 'thuis uit eten': pekingeend met pannenkoekjes.
naar receptDe Aziatische keuken is vaak dé favoriet en wij begrijpen precies waarom. Deze keuken zit namelijk vol smaakvolle specerijen, denk aan kurkuma en gember. Probeer deze Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra maar en geniet!
naar receptDit romige pastagerecht tover je binnen een half uur op tafel en zit vól smaak. Supermakkelijk, superlekker én vegetarisch.
naar receptPrei is van zichzelf best pittig maar doordat je hem smoort wordt hij lekker zacht van smaak en structuur. Samen met de bloemkool en pittige Zwitserse kaas gruyère geef je het gerecht een goede samenhang en een flinke kick.Voor de prei liefhebber: prei-ricottalasagne met walnoten.
naar receptKipfilet, kippenbouillon, 1 bloemkool in roosjes en room. Meer heb je niet nodig om deze heerlijk romige bloemkool-kippensoep te maken. De finishing touch: een pikant strooisel van korianderzaad, jalapeñopeper en geroosterde cashewnoten én een pluk frisse groene cress.
Bloemkool is zó veelzijdig! Je kunt er zelfs nasi goreng van maken, eh… bloemkool goreng!
Deze bloemkool stoof je in z'n geheel. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. Win-win situatie.Nog zo'n heerlijk vegetarisch gerecht: deze gevulde pompoen met pesto-rijstvulling!
naar receptZijdezachte bloemkoolsoep kun je ook maken zónder dat daar een scheutje (plantaardige) room aan te pas komt. Voor dit recept gebruiken we namelijk cashewnoten, die we meekoken en daarna samen met de bloemkool pureren tot een verrassend romige soep. Maak de bloemkoolsoep een dag van tevoren zodat de smaken een nachtje kunnen intrekken. Tip: voeg een paar eetlepels edelgistvlokken toe. Deze unieke vlokken benaderen de smaak van kaas, waardoor je soep in een handomdraai extra ‘oomph’ krijgt!
naar receptBloemkool uit de oven is een geweldige manier om één van onze favoriete groenten op een simpele manier héél anders te bereiden. En de smaak die de bloemkool krijgt door het roosteren gaat heerlijk bij de nootmuskaat en tijmjus.
naar receptAls je deze groentepizza met pittig ‘gehakt’ hebt geproefd, wil je nooit meer pizza met vlees. Het pittige gehakt is gemaakt van bloemkool en echt heel erg lekker, daar mist niemand iets aan! Nog een variant op groentepizza’s? Probeer deze pizza met aubergine eens.
naar receptOok verzot op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Deze ‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt is een snelle versie van een eeuwenoude klassieker.
naar receptBloemkool is als een leeg schildersdoek waarop je de meest heerlijke creaties kunt maken. Maak er een gratin met kaas mee, een delicate puree of combineer het met specerijen in dit zoetzuur–recept.
naar receptMaak je taartbodem eens van bloemkool. Want bloemkool is goed voor je botten en weefsels en werkt ontstekingsremmend. Weetje: Het groene blad zit vol calcium en is gewoon eetbaar!
naar receptDeze pizza van naanbrood krijgt een topping van pittige Indiase ingrediënten en romige Italiaanse mozzarella.
naar receptAls er een gerecht echt Hollands is, dan is het wel stamppot. Je kunt er eindeloos mee variëren en experimenteren. Deze stamppot maak je met bloemkool. De boter, crème fraîche en Leidse kaas maken de stamppot lekker smeuïg en de Amsterdamse uitjes geven het geheel wat extra pit!Wil je verderin de Hollandse keuken duiken? Probeer dan eens deze uienstammpot met kwartel en tijmjus.
naar receptGooi de stronk en bladeren van bloemkool niet weg! Je maakt er namelijk deze heerlijke soep met mascarpone en rucola mee. Heb je wat mascarpone over? Ga dan voor een lekker romig toetje.Daar hebben we wel wat inspiratie voor natuurlijk! Zoals limoncellocrema met mascarpone (zie recept), deze bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone of een koffietrifle met marsala en mascarponeroom.
naar receptPittige fusilli pasta met bloemkool uit de oven. Het sap van de citroen maakt het lekker fris, en de hazelnoten zorgen voor een lekkere crunch. Écht verwen-eten voor de hele familie. Kaas en bloemkool vormen een perfect paar. Ook in deze hartige taart.
naar receptCouscous van bloemkool? Bloemkool die op couscous lijkt! Een prima manier om aan je groentetax te komen.
naar receptGebruik dit recept als basis voor al je hummus-avonturen: denk aan zoete-aardappelhummus, bietenhummus of pompoenhummus. Maar ook met een klassieke hummus van kikkererwten kom je een heel eind. Tip van de redactie: kies een écht goede tahini (het liefst die van Al Arz), want dat maakt een wereld van verschil. Deze is zacht en gelaagd in plaats van vlak en bitter en blijft heerlijk lang in je mond hangen. Voorbereiden: de bloemkoolhummus kun je één dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
naar receptWaarom zou je een hele batterij potten en pannen uit de kast trekken als je op één bakplaat of in één ovenschaal een compleet maal kunt bereiden? Deze snelle rosbief met pittige parmezaan en bloemkool is easy en lekker.
naar receptBroccoli, bloemkool, zilvervliesrijst en veel specerijen en verse kruiden. Een warme salade bomvol smaak en voedingsstoffen.
naar receptOp regenachtige doordeweekse dag als vandaag smaken deze koteletten met uiensaus en bloemkoolgratin nog lekkerder!
naar receptdelicious.friend Janneke Philippi schreef vorig jaar een nieuw kookboek, eentje waar wij heel gelukkig van worden, want het staat bomvol soepen. Precies waar we in deze tijd van het jaar naar hunkeren. ‘Bloemkool is een enorm veelzijdige groente. Gekookt in melk en room zijn de fluweelzachte roosjes een heerlijke basis voor deze soep. Geroosterd in de oven krijgt zo’n oer-Hollandse bloemkool ineens een hartige mediterrane smaak. De combinatie van beide bereidingswijzen vind ik leuk en vooral erg lekker. Ik maak de soep ook graag met paarse of groene bloemkool.’
naar receptOp zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht? Deze hele bloemkool uit de oven is gemarineerd in calvados, honing en tijm. Bomvol smaak, goed hartig en gewoonweg heel erg lekker. Ook super als hoofdgerecht tijdens kerst!
naar receptEngelsen zijn dol op pie. Ook bij Jamie Oliver staan ze regelmatig op tafel. Lekker, makkelijk te maken en zonder zorgen over de bodem die niet gaar wordt. Want een pie heeft geen bodem, alleen een dakje. Maak je pie van tevoren, dan hoeft-ie nog maar een half uur de oven in!
naar receptGrote groenten barbecueën op vuur is trendy. Van geblakerde preitjes en vlezige aubergines tot spitskool met mooie grillstrepen. We delen onder het recept nog een handige tip, dus scroll even naar beneden.
naar receptDe bloemkool krijgt een stevige marinade van vijfkruidenpoeder op basis van kassia (een warme, hartige kaneelsoort), steranijs, pittige szechuanpeper, venkelzaad en kruidnagel. Voor een bbq-achtig gevoel gaat er ook nog wat gerookt paprikapoeder bij en een plakkerige combinatie van basterdsuiker en sojasaus die de bloemkool lekker sticky maakt.
naar receptRestjes groenten, kruiden, vlees, vis en kaas geef je een lekkere eindbestemming in frittata. Heerlijk als lunch- of hoofdgerecht. Zuurdesembrood en een grote groene salade erbij en klaar ben je. En als de zon schijnt, is frittata ook perfect als picknick.
naar receptEen terugkerende salade want dit is comfortfood dat alles heeft: véél smaak, structuur én vitaminen. Bordje op schoot en koppie in de lentezon!
naar receptOp zoek naar de perfecte maaltijd voor een doorsnee avond? Met deze eenpanner vol goudbruine bloemkool zit je sowieso goed. Echt zo'n gerecht om helemaal 'op' te zijn (en hij gaat ook helemaal op, let maar… je snapt hem).
naar recept










































