Gestoofde bloemkool

gestoofde bloemkool - delicious

glutenvrij, vegetarisch
aantal 6 | bijgerecht | kerst, weekend | australisch | glutenvrij, vegetarisch
Deze bloemkool stoof je in z'n geheel. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. Win-win situatie.
Nog zo'n heerlijk vegetarisch gerecht: deze gevulde pompoen met pesto-rijstvulling!
voorbereiding25 minutes
kooktijd20 minutes
intrekken12 hours
totale tijd45 minutes

ingrediënten

  • 40 g zoutvlokken + ½ tl extra
  • 1 l appelsap
  • 1 hele bloemkool bijgesneden + ½ bloemkool, in roosjes verdeeld
  • 200 g boter
  • 5 muntblaadjes fijngesneden
  • 1 bosje bieslook fijngesneden
  • ½ bosje bladpeterselie blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 3 el amandelschaafsel geroosterd
  • 1 groene appel granny smith, uitgeboord en fijngesneden
  • sap van ½ citroen
  • 2 tl extra vergine olijfolie
  • crème fraîche voor erbij
  • evt. bernagiebloempjes komkommerkruid, voor garnering

instructies

  • Klop in een grote kom de 40 g zoutvlokken en appelsap door elkaar. Leg de hele bloemkool erin en overgiet met koud water totdat de bloemkool onderstaat. Druk aan met een gewicht en laat 8-12 uur intrekken.
  • Neem de bloemkool uit het zoute sap en dep goed droog met keukenpapier. Bewaar het zoute sap.
  • Smelt de boter in een grote steelpan op matig vuur tot zich schuim vormt. Leg de bloemkool erin, voeg een snufje zout toe en bak hem in 10-12 min. rondom bruin. Leg hem met de stronk omlaag in een andere steelpan. Voeg 200 ml van het zoute sap toe (de rest heb je niet nodig). Stoof afgedekt in ± 30 min. gaar op matig tot laag vuur.
  • Hak intussen de extra bloemkoolroosjes fijn in een keukenmachine. Doe in een kom en schep om met de kruiden, het amandelschaafsel, de appel, het citroensap, de olie en ½ tl zoutvlokken.
  • Schep dit bloemkoolmengsel in een schaal en leg de gebruinde bloemkool erop. Besprenkel met wat stoofvocht, strooi de bloempjes erover en serveer met crème fraîche.
Voedingswaarde:
calorieën: 400kcal
|
eiwit: 4g
|
vet: 30g
|
koolhydraten: 27g
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Shannon Bennett. Fotografie: Mark Roper. Styling: Deborah Kaloper. Bewerking: Dosia Brewer.
 
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

gestoofde bloemkool - delicious