glutenvrij, vegetarisch
aantal 6 |
bijgerecht |
kerst, weekend |
australisch |
glutenvrij, vegetarisch
Deze bloemkool stoof je in z'n geheel. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. Win-win situatie.Nog zo'n heerlijk vegetarisch gerecht: deze gevulde pompoen met pesto-rijstvulling!
voorbereiding25 minutes minutes
kooktijd20 minutes minutes
intrekken12 hours hours
totale tijd45 minutes minutes
ingrediënten
- 40 g zoutvlokken + ½ tl extra
- 1 l appelsap
- 1 hele bloemkool bijgesneden + ½ bloemkool, in roosjes verdeeld
- 200 g boter
- 5 muntblaadjes fijngesneden
- 1 bosje bieslook fijngesneden
- ½ bosje bladpeterselie blaadjes geplukt en fijngesneden
- 3 el amandelschaafsel geroosterd
- 1 groene appel granny smith, uitgeboord en fijngesneden
- sap van ½ citroen
- 2 tl extra vergine olijfolie
- crème fraîche voor erbij
- evt. bernagiebloempjes komkommerkruid, voor garnering
instructies
- Klop in een grote kom de 40 g zoutvlokken en appelsap door elkaar. Leg de hele bloemkool erin en overgiet met koud water totdat de bloemkool onderstaat. Druk aan met een gewicht en laat 8-12 uur intrekken.
- Neem de bloemkool uit het zoute sap en dep goed droog met keukenpapier. Bewaar het zoute sap.
- Smelt de boter in een grote steelpan op matig vuur tot zich schuim vormt. Leg de bloemkool erin, voeg een snufje zout toe en bak hem in 10-12 min. rondom bruin. Leg hem met de stronk omlaag in een andere steelpan. Voeg 200 ml van het zoute sap toe (de rest heb je niet nodig). Stoof afgedekt in ± 30 min. gaar op matig tot laag vuur.
- Hak intussen de extra bloemkoolroosjes fijn in een keukenmachine. Doe in een kom en schep om met de kruiden, het amandelschaafsel, de appel, het citroensap, de olie en ½ tl zoutvlokken.
- Schep dit bloemkoolmengsel in een schaal en leg de gebruinde bloemkool erop. Besprenkel met wat stoofvocht, strooi de bloempjes erover en serveer met crème fraîche.
calorieën: 400kcal
|
eiwit: 4g
|
vet: 30g
|
koolhydraten: 27g
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Shannon Bennett. Fotografie: Mark Roper. Styling: Deborah Kaloper. Bewerking: Dosia Brewer.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!