Elk gerecht heeft baat bij een vleugje citroen, een halve, of drie citroenen als je een Perzische smaak hebt. Citroensap geeft eten energie. Zodra je ergens een gele citrusvrucht over uitknijpt (en het sap alle kanten op vliegt, dat doet het graag) druk je op de aan-knop van je eten. Plots smaakt het zout zouter, het zoet zoeter en wordt alles net iets feller.
Dus ontbreekt er iets in je gerecht, pak er dan eerst een citroen bij. Citroen is bijna altijd het antwoord. We geven je 35 hartige recepten met citroen, om de liefde voor de vrucht te beklijven.
Toch liever zoet? Kijk dan eens naar dit lijstje met zoete recepten met citroen.
Voorgerechten en borrelhapjes met citroen
limabonen met dragonolie en citroen
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel. En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
naar recept
wortels met harissa-citroenyoghurtdip
Yvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: 'Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!'Nog meer koken van Yvette? Maak deze salade met perzik, avocado en crushed komkommer!
naar recept
tartaar van coquilles met pata negra & citroenolie
Sint-jakobsschelpen = zoet, pata negra = zout, citroenolie = fris, lavas = kruidig… en dat allemaal in een handomdraai op tafel!Meer weten over schaal- en schelpdieren? Ontdek hier meer over de verschillende soorten in Nederland!
naar recept
tartare van witvis met citroenolie, hazelnoot en sumak
Rauwe witvis is een ideale basis voor tartare: voeg je eigen smaken en een lekkere crunch toe. Superlekker en zo klaar! Probeer ook eens tartare van rauwe rivierkreeft.
naar recept
gefrituurde citroenspiering met saffraanmayonaise
Spiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak. Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!
naar recept
GAMBERI GRATINATI – gegratineerde gamba’s met citroen en peterselie
‘Ik ben geen chef-kok en heb zelfs geen kookopleiding gevolgd, maar gewoon een Italiaanse die mensen kennis wil laten maken met de manier waarop wij thuis koken.’ – Silvia Colloca
naar recept
doperwtentoast met buffelmozzarella, citroen & basilicum
Feesthapje vooraf? Deze toastjes met mozzarella, doperwten, oude kaas en basilicum smaken naar meer! Ook fijn: deze heerlijke toastjes staan binnen 15 minuten op tafel. Genoeg tijd voor je gasten dus!Nog zo'n heerlijk feesthapje: gevulde eitjes met avocadocrème.
naar recept
gerookte heilbot met basilicumcrème en citroen
Easy en ultrasnel: deze uitnodigende hapjes waarmee je direct de toon zet voor je kerstdiner. Gerookte heilbot met frisse basilicumcrème en een beetje citroen. Goed voor te bereiden, maar als je dat vergeet kun je dit hapje ook in 20 min. in elkaar draaien.
naar recept
Hoofdgerechten met een vleugje citroen
salade van geroosterde groene asperges met pistache en citroen-tijmdressing
Een frisse salade met gegrilde groene asperges en een dressing van citroen en tijm. Afgemaakt met pistachenoten en een zachtgekookt eitje. Serveer als lunch-, bij- of voorgerecht.
naar recept
caesarsalade met citroenkip
Caesarsalade met citroenkip is een topgerecht. Een simpele toevoeging van citroen en sesamzaadjes geeft de gebakken kip een heerlijke oppepper. Tip: serveer de salade met lekker veel dressing en versgeraspte parmezaan – en een glas gekoelde witte wijn. Je kunt ook caesarsalade maken met geroosterde boerenkool!
naar recept
kip-pastasalade met tuinbonen en citroendressing
Als (buiten)lunch is pastasalade met kip ideaal. Met eenvoudige ingrediënten en een frisse citroendressing wordt je kip-pastasalade perfect.
naar recept
pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter
8 ingrediënten en 20 minuten: meer heb je niet nodig! Deze pastasoort heet maltagliati en betekent letterlijk ‘slecht gesneden’. Vaak gemaakt van restjes verse pasta maar ook heel leuk om snel te maken van koelverse lasagnebladen. Wil je makkelijk meer groente eten? Neem dan lasagnebladen van bijvoorbeeld pompoen. Als je dol bent op pasta moet je deze snelle carbonara met paddenstoelen eens proberen!
naar recept
broccoli uit de oven met pittige pasta en citroenkruim
Broccoli uit de oven behoudt zijn lekkere smaak en het ziet er mooi uit. Lekker met pittige pasta en citroenkruim. Alleen nog royaal bestrooien met parmezaanse kaas, en klaar ben je! Ook lekker uit de oven: een hele bloemkool
naar recept
speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen
Maak deze speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen als lunch of op een zomerse avond als bijgerecht. Rijk aan vitamine B3! Volkoren graanproducten zitten tjokvol voedingstoffen. Spelt is hard op weg om heel populair te worden.
Je kunt speltspaghetti kant-en-klaar kopen, maar als je spelt zelf kookt, kun je er ook een salade van maken. Dus nog zo’n lekker recept op z’n Italiaans, met tomaatjes, mozzarella en basilicum. Gewoon een keer proberen!
naar recept
Je kunt speltspaghetti kant-en-klaar kopen, maar als je spelt zelf kookt, kun je er ook een salade van maken. Dus nog zo’n lekker recept op z’n Italiaans, met tomaatjes, mozzarella en basilicum. Gewoon een keer proberen!
pasta met pompoen, pecorino en citroentijmkruim
Echt comfortfood deze pasta met milde pompoensaus en lekker veel pecorino. Heb jij ook zo'n zin in pompoen met druilerig weer? Hier zijn onze 10 lekkerste recepten.
naar recept
casarecce met garnalen, citroen en rode peper-maïspangrattato
Casarecce betekent letterlijk 'huisgemaakt'. Deze heerlijke pastasoort komt oorspronkelijk uit Sicilië. Wij eten 'm met garnalen en een pittige pangrattato, maar de s-vormige uiteinden van de pasta maken 'm ook heel geschikt om te serveren met een dikke saus. Die neemt de pasta namelijk extra goed op. Ook heerlijk: casarecce met chorizo en ricotta.
naar recept
courgetti met citroenboter, mozzarella en prosciutto
Courgetti is spaghetti maar dan van courgette! Fris, knapperig en extra lekker met mozzarella, prosciutto en flinke appelkappertjes. Zo krijg je je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen zonder het te merken.
naar recept
gegrilde harissa-piepkuikens met kruiden-citroenfregola
Het geheim van deze heerlijke piepkuikens uit de oven is de harissa. De rijke, pittige pasta, samen met de grote hoeveelheid aan kruiden maakt dit gerecht heel speciaal. Zo lekker!
naar recept
kikkererwten-citroenfalafel met tahinidressing
Kikkererwten zijn oergezond, dus maken we kikkererwten-citroenfalafel met tahinidressing. Maak je het falafelmengsel de avond van tevoren al, dan ben je in een halfuurtje klaar. Prima voor een doordeweekse dag! Je bakt de falafel in de oven, dus met weinig vet. Verantwoord én superlekker!
naar recept
gekonfijte citroenkip met ras el hanout & dadel-abrikoosvermicelli
Klassiek eet je met het suikerfeest de kippastei b’stilla en andere kipgerechten. Deze gekonfijte citroenkip is klassiek en modern tegelijk, hartig en zoet en simpel & feestelijk. Perfect om het Suikerfeest mee te vieren. Dat je overigens gewoon mee mag vieren ook al heb je niet aan de ramadan gedaan. De gestoomde vermicelli (let op: gebruik echt de Marokkaanse voor optimaal resultaat) is een openbaring zo lekker. B’saha – op je gezondheid.
naar recept
gerookte risotto met gorgonzola en citroen
Risotto is in Nederland vaak deel van een hoofdgerecht, in plaats van pasta of aardappels. Maar in Italië is risotto een trots, op zichzelf staand gerecht. De uitgesproken smaak van gorgonzola combineert geweldig met zelfgerookte risottorijst!
naar recept
gevulde tomaten met kruidige citroenrisotto
Weet je nog van toen? Toen de tomaten gevuld werden met rijstsalade en allerhande noten? Wel, wij hebben deze seventies klassieker geüpgraded met een kruidige citroenrisotto.
naar recept
citroenrisotto met mascarpone en coquilles
Het geheim van een geslaagde risotto zit 'm in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura – de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt. Lees in dit recept voor citroenrisotto met mascarpone en coquilles hoe je dat thuis fixt.
naar recept
za’atar-citroenkip met kruidige kikkererwtendip
Deze kip wil je. Dus maak een uitstapje naar de Turkse supermarkt en sla flink Midden-Oosterse smaakmakers en verse kruiden in. Za’atar geeft een heerlijk comfort food-gevoel en citroen zorgt voor een frisse kick. Vergeet ook de dip niet!
naar recept
gevlinderde kip met geblakerde-citroensalsa
Een kip vlinderen is zo moeilijk nog niet. Je vergroot het oppervlak waar de hitte bij komt en zo is de kip sneller gaar. In de video zie je precies hoe het moet.
naar recept
kip met garnalen en citroen-basilicumsaus
Eenvoud kan zo heerlijk zijn. Met een paar simpele ingrediënten maak je dit mooie kipgerecht. De superlekkere saus smaakt ook heel goed met pasta. Op zoek naar meer kipinspiratie? Probeer deze soul bowl met pittige kip!
naar recept
gekonfijte venkel en wortel met citroen en walnoten
Ja, konfijten duurt lang – al doen wij wel aan snel konfijten! – maar één hap van deze gerechten en je bent verkocht. De venkel en wortel smaken nóg rijker. Meer weten over konfijten? Wij vertellen je alles over het konfijten van vis, venkel en fruit.
naar recept
shakshuka met venkel en gekonfijte citroen
In het land van oorsprong Tunesië een klassieker en hier nu een trend, waarop talloze variaties mogelijk zijn. Zoals deze met venkel en gekonfijte citroen.Er zijn nog meer recepten voor zachte eitjes. Cocottes bijvoorbeeld!
savooiekool met burrata, citroenboter en pistache
Niets zo lekker als romige, volle burrata, helemaal in een gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat. De savooiekool met citroenboter maakt het gerecht helemaal af. Maken dus!Fan van burrata? Dit zijn onze favoriete gerechten met burrata.
naar recept
hele kip met citroen-tijmrub
Eke : ‘Uit de kip smelt altijd wat vet, bij de ene kip meer dan bij de andere. Dit ‘gezonde’ vet kun je goed gebruiken om aardappels of groenten direct mee te bakken. Je wilt nooit meer anders!’
naar recept
gestoomde zeebaars gevuld met dille, venkel en citroen
Stomen is geweldig: het is gezond, lekker en ideaal voor gerechten zoals deze gevulde zeebaars met dille, venkel en citroen. In een stoomoven van NEFF stel je de heteluchtfunctie en stoomintensiteit perfect op elkaar af, zodat je gerechten meer structuur behouden én een smaakboost krijgen.Om je te helpen een oven te vinden die voldoet aan al jouw (kook)wensen, is deze speciale online keuzehulp superhandig.Ook heel lekker uit de oven: gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon!
naar recept
gepocheerde zeebaars met citroen-beurre blanc en gekonfijte venkel
Pocheren is eigenlijk gewoon vis garen in vocht op lage temperatuur. Dit doe je om de garing makkelijker te controleren. Het resultaat? Altijd perfect gegaarde vis. Deze Hollandse zeebaars serveren we met citroen-beurre blanc en gekonfijte venkel.
naar recept
vis met citroen, olijven en gegratineerde venkel
Italiaans kán heel snel zijn, maar soms neemt het iets meer tijd in beslag. Iets meer werk dus, maar mamma mia wat smaakt deze vis met citroen, olijven en gegratineerde venkel goed!
naar recept
sous-vide zalm met citroen en kruiden
Deze zalm gaat samen met knoflookboter, citroen en verse kruiden in een warm waterbad. Het eindresultaat? Perfect gegaarde zalm!
Maak ook eens deze mini-zalmburgers met kool en dillecrème.
naar recept
koriandergarnalen met citrussalade
De Mexicaanse keuken is véél meer dan alleen streetfood. Om dat te bewijzen, maken wij deze authentieke Mexicaanse koriandergarnalen gerecht vol smaak, om je vingers bij af te likken. De garnalen serveer je met een heerlijk frisse citrussalade. Probeer ook eens deze Mexicaanse eieren met krokante aardappels.
naar recept