Wij van de redactie zijn gék op borrelen en dat komt natuurlijk vooral omdat we de lekkerste recepten in huis hebben voor bij de borrel. Wij geven je 27 heerlijke tips voor op de borrelplank; van easy tot high end.
Bekijk ook even deze feestelijke blini’s en hapjes op een lepel!
In het kerstnummer van delicious. vind je nog veel meer borrelhapjes met bijpassende drankjes. Haal het nummer nu in huis!
27x de lekkerste borrelhapjes
Kroketjes
Ga voorbij aan de kroket en maak deze feestelijke eendenkroket met mayonaise van grapefruit en peper. Het zuurtje van de grapefruit gaat perfect bij de authentieke smaak van eend.Vega kroketje? Probeer dan onze pompoen-saffraankroket met paprika-hazelnootdip,
naar receptGa voorbij aan de bitterbal en maak voor de borrel deze krabbitterballen met een frisse dip van crème fraiche en dille!
naar receptOp een avond met vrienden trek je een fles bubbels open of shake je wat cocktails. Iets erbij? Serveer deze confit de canard-kroketjes: werkelijk onweerstaanbare hapjes. We raden je aan om maar meteen een grote hoeveelheid te maken en ze in te vriezen, zo heb je altijd een mind blowen snack achter de hand om iedere borrel in één klap super-de-luxe mee te maken. Zo blijven je gasten zeker tot na sluitingstijd plakken en je bepaalt zelf hoelaat het licht aan (of uit) gaat. Lekkere tip: schenk het vet uit het blik confit de canard in een glazen potje en bewaar in de koelkast of vries het in. Heerlijk om aardappels in te bakken! Ook lekker… Deze pompoen-saffraankroketten met paprika-hazelnootdip.
naar receptEr gaat niets boven een zelfgedraaide (rundvlees)kroket. In Be a Better Cook deelt Eke Mariën zijn basisrecept voor rundvleeskroketten. Met dit recept maak je de beste rundvleeskroketten. Liever garnalenkroketten? Probeer dan dit recept voor de garnalenkroketten van Cees Holtkamp.
naar receptGefrituurde borrelhapjes
Kakifruit is tegenwoordig in veel supermarkten verkrijgbaar en is lekker fris en zoet van smaak. Dit past perfect bij dit hapje met tempura en hartige geitenkaasdip.
naar receptZo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!Hier vind je het basisrecept voor risotto.
naar receptOnweerstaanbaar Italiaans comfortfood en ook helemaal weekend-proof: krokante polentaballetjes met gorgonzola. Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier of – om in Italiaanse sferen te blijven – spumante!Of probeer deze Siciliaanse arancini.
naar receptAsma Khan: 'Mijn liefde voor pyaz ke pakora gaat terug naar de vreugde die ik als kind voelde wanneer de eerste moessonregens vielen. Ik herinner me nog dat de verkoelende regen na een broeiende vochtige periode die weken duurde, een verademing was. De eerste buien waren altijd een wolkbreuk. Wij kinderen zaten bij het raam, keken naar de aanhoudende stortbui, aten pyaz ke pakora en namen slokjes chai. Serveer de beignets met groene chutney.Dit recept komt uit het kookboek Ammu van Asma Khan en staat samen met een selectie van haar andere recepten in de nieuwe delicious.
naar receptBladerdeeghapjes
Je hebt geen vliegticket nodig om in een andere wereld te belanden. Voorzie je voorraadkast van smaakmakers uit alle windstreken, en je bent er zo! Met Midden-Oosterse ingrediënten als baharat, za’atar en toum voeg je in no time heel veel smaak toe, waardoor je je even ver weg en toch dichtbij waant. Ga los met pittig gevuld filodeeg.
naar receptWow, dit wil je proeven: bierketchup! Een schuimende Pale Ale maakt deze zoetzure tomatensaus extra speciaal en past waanzinnig goed bij zo'n warm saucijzenbroodje. Geen fan van lamsvlees? Rundergehakt is een prima vervanger.Nog meer lekkere borrelhapjes vind je hier.
naar receptSoms wil je een kaasje, dan weer eens een alternatief om 100% plantaardig te genieten. Ontdek hoe lekker plantaardige hapjes op je borrelplank kunnen zijn! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Nurishh Coeur Fleuri, waar iedereen van kan genieten, want dit is een 100% plantaardig alternatief voor kaas. Vega(n), gluten- en lactosevrij, zonder soja en noten en daarmee ideaal voor zowel flexitariërs als vegans.
naar receptVan klassiek tot vega, van licht gekruid tot pittig… met saucijzenbroodjes kun je álle kanten op. De vega variant op het klassieke saucijzenbroodje met vlees noemen we megavega-saucijzenbroodjes, want ze zijn megalekker! Probeer ook eens deze filo-saucijzenbroodjes met appel en cider!
Broodjes en dips
Vers afgebakken brood bestrooid met groene kruiden, pompoenpitten en Beemster Oude kaas. Daar wil je toch je tanden inzetten? De hazelnoot-paprikadip maakt het helemaal af.Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
naar receptFeesthapje vooraf? Deze toastjes met mozzarella, doperwten, oude kaas en basilicum smaken naar meer! Ook fijn: deze heerlijke toastjes staan binnen 15 minuten op tafel. Genoeg tijd voor je gasten dus!Nog zo'n heerlijk feesthapje: gevulde eitjes met avocadocrème.
naar receptNiks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney. Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.
naar receptVandaag een heel bijzonder gerecht: gerookte camembert. Met salade en brood erbij een makkelijk hoofdgerecht. Simpel en snel en altijd een succes! Extra fijn: zo'n kaasje hoef je maar 10 min. te roken, dus sla maken, brood snijden en binnen een half uur aan tafel!Geitenkaas kun je ook prima roken! Lekker met toast en ratatouille.
naar receptVoor een feestje of als appetizer. Bij een goed glas wijn of een fris biertje. Borrelhapjes zijn altijd een goed idee. Janneke maakt een borrelhapjestrio met ricotta-mascarponecrème.
naar receptKlassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner. Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
naar receptZo heb je forel nog nooit gezien. Zijdezacht en bomvol smaak door de knoflook, citroen en cornichons (oftewel kleine, knapperige augurkjes). Dit is een hapje waar we blij van worden. Ook een lekker hapje: geroosterde hoisin-kipspiesjes.
naar receptOverig
Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak. Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.
naar receptKip blijft fantastisch en past in allerlei keukens. Van drumsticks met soja & steranijs tot kip met mosterd & salie of in een curry met kikkererwten & kokos: met kip wordt het vaak nét even lekkerder. Vandaag maken we lichtpittige, sappige kip met honing en gember.TIP: Geef wat uit aan verantwoord gehouden kip. Dat is iets prijziger, maar deze kippen hebben een beter leven gehad en dat proef je écht!
naar receptEen gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!
naar receptMaak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
naar receptKlein maar fijn, veel smaak én snel klaar. Met deze geroosterde hoisin-kipspiesjes zit je niet meteen vol en óh wat zijn ze lekker. Ook lekker: snelle dumplings met zoetzure venkel.
naar receptAubergines in een heerlijk comfort food jasje! De auberginefritters hebben een krokante buitenkant en een zachte binnenkant. Voeg munt toe om de auberginefritters extra smaak te geven.
naar receptLaat die hapjes maar doorkomen! Probeer deze spicy kikkererwten en edamame eens, met nét iets meer pit dan normaal. Tip: Laat ze na het roosteren even afkoelen en serveer ze dan direct.
naar receptAlain: ‘De keuken van het zuidwesten is de meest eenvoudige keuken van Frankrijk. De zee, de bergen, het uit- gestrekte Rhône-dal: dit gedeelte van Frankrijk heeft alles in zich om de lekkerste producten te laten groeien en bloeien. De eenvoud van de gerechten is dan ook terug te brengen op de pure ingrediënten: die hebben eigenlijk maar heel weinig bereiding nodig om tot hun recht te komen.’
naar receptLees ook: dit is dé ultieme borrelplank, dus kopieer ‘m vooral!


























