Kerst schreeuwt natuurlijk om een klassiek kerstmenu en tradities. Ben jij het daar roerend mee eens? Mooi, want in dit artikel sommen we dé recepten op die volgens onze culinaire experts perfect passen in een klassiek kerstdiner.
Garnalencocktail, zalm, hazenpeper, kalkoenrollade of tiramisu: voor veel mensen hóórt het bij de feestdagen. En geef ze eens ongelijk. Je zet het liefst iets op tafel waar ál je gasten blij van worden. En met een klassiek kerstmenu zit je dan eigenlijk altijd goed, want wie kan er niet genieten van een fantastische kalkoenrollade?
Hieronder geven we je meer dan 30 overheerlijke recepten die allemaal prima te combineren zijn. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of je voor één of meerdere voorgerechten gaat. Of dat je vlees én vis serveert.
Klassiek is het thema van de avond, dus kies je favorieten en sla aan het kokkerellen. Succes gegarandeerd.
Voorgerecht kerst
hollandse garnalenbisque met gin
Deze bisque is een perfect voorgerecht voor de feestdagen. Bomvol smaak, een mooie rode kleur en ook nog snel klaar. Wij zijn gek op deze klassieker!
Iwan Driessen: 'Ik weet nog goed dat ik dit bij Restaurant Le Hollandais at toen ze net open waren en ik er nog niet werkte. Ik zat met een andere chef aan de bar om een glas wijn te drinken en Adriaan, de chef, zette een bord voor onze neus met daarop huzarensalade van ossenstaart, een mooie bol ervan overgoten met mayonaise en gegarneerd met ingelegde ui en blaadjes kropsla. Hemels was het. Jaren later heb ik het recept pas ‘gepikt’ en bij Rijsel op de kaart gezet. Met een half ei erop en een iets truttige opmaak, want dat hoort er een beetje bij.'Het recept is afkomstig uit het boek Rijsel van Iwan Driessen, Pieter Smits en Stephanie Lücken.
Lekker retro, die garnalencocktail. Geen feest is compleet zonder dit hapje en daarom een perfect recept voor feestmaand december. Maar waarom heet ‘ie eigenlijk ‘cocktail’? Nou, heel simpel: oorspronkelijk werd het hapje geserveerd in cocktailglazen. Een creatieve manier om je mooie glaswerk weer eens uit de kast te halen, lijkt ons. Met dit recept (uit delicious. kerst 2009) maak je van het ouderwetse hapje met hollandse garnalen een overheerlijk voorgerecht. Perfect voor het kerstdiner. Geef je liever een moderne draai aan deze klassieker? Maak de cocktail dan met gin en perzik!
Kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick. Alles over ceviche: vis bereiden in zuur
Maak romige bietensoep met citroen tot 2 dagen eerder en bewaar in de koelkast. Warm op laag vuur op. Rooster de druiven tot 1 dag eerder en bewaar koel. Warm voor het serveren op in de oven. Maak de groene zure room tot 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Maak de crumble 2 dagen eerder en bewaar afgesloten op kamertemperatuur.
Julie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'
zeebaars & schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse
Chefkok Alain Caron maakt voor ons een zeebaars en schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse. Een klassiek Frans gerecht met saffraan, sinaasappel en venkel!Je kunt de bouillabaisse 1 dag van tevoren maken.
Kreeft is een bijzonder, onalledaags ingrediënt dat zich perfect leent voor het kerstdiner. Dit recept voor kreeft met anijsboter is een van de top 15 delicious. kerstrecepten aller tijden. Een echte delicious. favoriet dus! Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
gebraden hazenrug met pancetta, saliejus en knolselderij
Tijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.
De luchtige hollandaise bij de op de huid gebakken zeebaars maak je af met een royale scheut frisse, elegante Carapelli Oro Verde. Probeer ook deze vijgencarpaccio met dragon en olijfolie.
Deze snelle porchetta is gebaseerd op de Italiaanse klassieker met rozemarijn en venkel. Alleen deze snelle versie is veel minder vet en zó klaar. Dat klinkt goed toch?
Maak in plaats van een enorm gebraden kalkoen als pièce de résistance gevulde kalkoenrollade. Wij vullen ‘m met salie, peterselie, boter en gedroogde cranberry’s.
Na een hap van deze fondue zijn we verkocht. Je holt de pompoen uit en vult deze met deze kruidige en romige kaasfondue. En als hij leeg is schraap je de pompoen helemaal leeg. Zo lekker!
Zodra de herfst van zich laat horen, is de keuken natuurlijk de beste plek om je te verschansen. Niet alleen vanwege onze spontane trek in echt goed comfort food: we houden ons nou eenmaal graag warm aan een pruttelende stoofpan. Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik sneller dan je lief is? Schort om voor deze sappige zalm in een knapperig jasje van bladerdeeg uit het boek Slow.
Yvette van Boven: ‘Dit is een van mijn favoriete gerechten. Heerlijk bij lamsbout, maar ook bij een gebraden kippetje perfect. Verder hoef je er niets meer bij, het is zo heerlijk compleet.’Nog radicchio over? Maak de volgende dag deze bietentartare met appel en radicchio.
Deze overheerlijke stoofpeertjes zijn het allerlekkerst met een glaasje ruby port en stukjes olde remeker.Meer weten over stoofpeertjes en hoe je ze kan klaarmaken? Lees alles over dit heerlijke peertje in ons grote stoofperendossier.
Easy, snel en bomvol smaak, dat zijn deze hasselback -zoete-aardappels met zadenpesto. Niet alleen zalig, dit gerecht zit ook vol heerlijke voedingsstoffen. Keukenmachine en ingrediënten in de aanslag en mixen maar! Maak je dit gerecht in de zomer? Aarzel dan niet om je barbecue te gebruiken: de subtiele smaak van houtskool geeft alles extra karakter!
We geven je een basisrecept voor quichedeeg waar je heerlijke quiches mee kan maken. Dit recept is voor een quiche met portobello, nootmuskaat en smeuïge oude kaas. Extra fijn: de quiche is perfect om voor te bereiden. Probeer ook eens deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta!
Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing. Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.
Moeder en dochter Minta & Mae duiken graag samen de keuken in. Mae eet geen vlees meer, dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten. Dit keer met knolselderij. Minta: 'Als je 'm bakt, karamelliseert knolselderij licht, wat zorgt voor een extra rijke en diepe smaak. Niet té lang bakken, dan wordt-ie bitter.'Probeer ook eens deze salade met knolselderij.
Rodekool te gewoontjes voor een spectaculaire, hartige taart? Echt niet! Kirsten bakt er deze elegante taart van met heerlijke walnoten, frisse appel en room met cognac. Zeg daar maar eens nee tegen…Ook lekker met cognac: coq au vin met cognac en bospaddenstoelen.
gestoofde peren met pistachekletskop en easy yoghurtijs
Stoofperen, kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassiekers? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: gestoofde peren met pistachekletskop en easy yoghurtijs.
Deze Italiaanse trifle met romige vla, chewy koekjes en iets zilte amarettogelei is heerlijk! Je gebruikt de eidooiers in de vla en het eiwit voor de meringuelaag en gesuikerde amandelen, dus je houdt niets over. En als je de afzonderlijke elementen van tevoren maakt, hoef je de trifle op de dag van serveren alleen nog maar samen te stellen. Tiramisu is ook een Italiaanse trifle. Hier een prachtige tiramisutaart!
Een lemon curd taartje om je doordeweekse dag wat extra's te geven óf om in het weekend vrienden en familie mee te verrassen.De simpele meringue in dit recept krijgt een verassende draai: met anijshagel. Geen zin om lemon curd te maken? Of gewoon zin in iets anders? Je kunt ook prima (zelfgemaakte) kersen- of pruimenjam nemen.
kruidige financiertaart met meringue, chocomousse & perencompote
Zin in een uitdaging? Bak de taart van de cover van ons kerstnummer, méér kerst kun je niet op tafel zetten! Plaats hem op een plateau en versier de meringuesneeuw met echte dennentopjes of rozemarijntakjes en chocosterren.
Waarom kiezen tussen een espresso-martini of tiramisu? Je kunt je favoriete cocktail en dessert ook gewoon samenvoegen. Geloof ons: dat wordt fantastisch!Begin 1 dag van tevoren met dit recept.We hebben ook een heerlijke tiramisutaart!