pasta met tomatensaus: 22 recepten

pasta met tomatensaus: 22 recepten

Een bord pasta met tomatensaus lijkt misschien simpel, maar juist bij zulke klassiekers is het belangrijk dat je het goed aanpakt.

Alles begint natuurlijk met de pasta zelf. Italianen voelen feilloos aan hoe ze hun pasta moeten koken, maar als jij meer van de weegschalen en decimalen bent, kun je deze handige formule gebruiken: per 100 gram pasta neem je 1 liter water.

Dus voor 4 personen gebruik je 400 gram pasta en 4 liter water. Pasta heeft namelijk nogal last van claustrofobie; je moet de pasta genoeg ruimte geven om te zwemmen. Zo voorkom je kleffe klonters die aan elkaar of aan de onderkant van de pan vastplakken.

Dit wil je proeven: in het nieuwe Italië-nummer van delicious. maken we een saus van tomaten én aardbeien. Op en top zomers. Hier haal je jouw tijdschrift.

Zo zout als de zee

Dan is er nog het zout. Pasta wordt gekookt in water dat net zo zout moet zijn als de zee. Dat betekent: 8 a 10 gram zout per liter water. Ook in het boek van Toscanini lees je dat minder dan 8 gram zout per liter echt geen optie is.

Een klein snufje zout doet namelijk niks. Voeg het zout pas toe zodra het water kookt, zodat het meteen oplost. Waarom zoveel zout? Omdat er in de pasta zelf geen zout zit. Hij haalt zijn smaak volledig uit het kookwater en vervolgens uit de tomatensaus.

Beetgare pasta met tomatensaus

Als je pasta gaar kookt, doe dat dan al dente — dat is de enige juiste manier. Je checkt het gewoon door te proeven. De pasta moet gaar zijn, maar nog een beetje terugveren of zelfs licht terugbijten. Je voelt dat er chew in zit en dat je tanden even moeten werken. Dat is precies wat je wil.

Potato, potatoe… tomato, tomatoe? Bij pasta met tomatensaus maakt dat verschil dus wél uit!

Paste mét tomatensaus, dat laatste is net zo belangrijk. Iedereen heeft wel een eigen versie, gevormd door smaak, traditie of gewoon door wat er in de koelkast ligt. Je kunt saus maken van goede tomaten uit blik (perfect in de winter wanneer er geen rijpe tomaten zijn), verse tomaten (fantastisch in de zomer) of een basis leggen met tomatenpuree voor een intensere smaak.

Maar wat je ook doet, gebruik genoeg olijfolie! De olie zorgt ervoor dat de suikers karamelliseren en de zoete smaak van de tomaten de hoofdact van het hele spektakel wordt. En onthoudt: haastige spoed is zelden goed, jawel dat geldt ook voor tomatensaus.

Nog een gouden tip: kook de pasta de laatste minuut of twee mee in de tomatensaus. Zo neemt hij de smaken nog beter op. Sterker nog, haal de pasta al iets eerder uit het water, nog nét rauwer dan al dente, en laat ‘m in de saus zijn perfecte textuur bereiken.

En weet je wat? Zo’n grote pan tomatensaus kun je gerust in de koelkast bewaren voor een week — of invriezen. Want pasta met tomatensaus kun je eigenlijk op elk moment van de dag eten.

22x pasta met tomatensaus

tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus

Tortelloni is een pastasoort waarbij de pasta wordt gevuld met verschillende ingrediënten, zoals tomaat of kaas. Tortellini is de kleinere variant en wordt vaak gevuld met vis of vlees. Heerlijk met gehaktballetjes en tomaten-ricottasaus.Blijf in Italiaanse sferen met deze pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.

naar recept
campingrecepten tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus - delicious
pasta alla norma van Toscanini

Op Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.

naar recept
pasta alla norma
tortellini met puttanescasaus & gremolata

Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag: maak tortellini alla puttanesca. Ofwel: pasta puttanesca!

naar recept
pasta puttanesca tortelloni Italiaans tussengerecht
gegratineerde pasta in tomaten-chipotlesaus met walnootpesto

De pastasaus en walnootpesto zijn op zichzelf al heel erg lekker, maar die paar minuutjes onder de grill maakt deze pasta écht verrukkelijk.

naar recept
Gegratineerde pasta tomaten-chipotlesaus - delicious
pasta met gehaktballetjes al forno

Pasta met gehaktballetjes al forno is ideaal voor stressvrije feestdagen. Je maakt dit gerecht in een handomdraai.

naar recept
pasta met gehaktballetjes al forno
risoni cacciatore met courgette

De januariblues maakt geen schijn van kans met dit comfort food uit één pan.

naar recept
risoni cacciatore met courgette – snelle vegan recepten
tagliatelle met lamsbolognese

Deze tagliatelle met lamsbolognese is vol smaak, met bijzondere twist en tóch gewoon voor doordeweeks. Je maakt hem namelijk met maar 10 ingrediënten en het staat binnen 30 minuten op tafel. Beloofd!

naar recept
Tagliatelle lamsbolognese - delicious
pasta bolognese met bloemkool

Deze 'bolognese' met bloemkoolgehakt is eigenlijk nog lekkerder dan de klassieke variant. Het staat ook zo op tafel: binnen 40 minuten heb je een vega pasta barstensvol groente. TIP Lekker met (vegan) mozzarella erbij.

naar recept
vega pasta bolognese
spaghetti met linzen & bacon

Écht lekker kan soms zo simpel zijn. Janneke kookt graag in weinig tijd, zonder dat je dat aan het resultaat kunt proeven. Deze linguine geef je een nog intensere smaak door het water (deels) te vervangen door donker bier of een lekkere scheut rode wijn. Serveer absoluut met geraspte, parmezaanse kaas voor extra umami. Zin in meer gerechten met bier? Maak deze speciale uiensoep!

naar recept
snelle pasta recepten spaghetti linzen bacon Janneke ottolenghi
pappardelle met portobello-parmezaanragù

Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.

naar recept
pappardelle met portobello-parmezaanragù
kipgoulash met linguine en peterselieroom

Janneke: ‘Als het even lukt, maak ik de goulash al in de ochtend of zelfs een dag eerder. Het karwijzaad geeft zijn smaak dan nog beter af en geeft de goulash een kick.’Nog zo'n leuke variatie op goulash: goulashpasteitjes met crunchy filodeeg.

naar recept
kipgoulash met linguine - delicious
spaghetti met tomatensaus

Klassieke spaghetti met tomatensaus, ansjovis en knoflook met bovenop panko en feta. Wikkel dat maar om je vork!Panko over? Maak deze pokebowl met (vega) kip en soja-gembermayo

naar recept
spaghetti met tomatensaus
pasta alla norma met Hollandse geitenkaas

Pasta alla norma is de Siciliaanse klassieker met aubergine en ricotta salata. Dat laatste kaasje vervangt Julie door een stoere Hollandse geit. Laat je inspireren door haar twist!

naar recept
wodka-pasta met ‘nduja

Dat gulle scheutje wodka doet echt niet alleen wonderen voor je humeur. Kijken we op moleculair niveau dan heeft wodka wel degelijk een functie; het plakt de vetoplosbare smaakstoffen uit de tomaten, 'nduja, slagroom en knoflook aan elkaar zodat de pasta nóg romiger wordt. Goed excuus om een flesje in huis te halen…

naar recept
gestoofde runderwangen alla bolognese

Een goede ragù laat pasta meteen stralen. Maar hoe maak je deze Italiaanse topsaus eigenlijk? Alles valt of staat met de basis: soffritto, een mengsel van ui, knoflook, wortel en kruiden en natuurlijk een flinke snuf amore. Tip: bestel de runderwangen bij je slager en begin minstens 3 uur van tevoren aan dit recept.

naar recept
ravioli bolognese met funghi

In de voorraadkast van Janneke staan altijd handige Italiaanse basics, zoals gedroogde paddenstoelen. Janneke: 'Daarmee geef ik soep en saus extra hartigheid. Makkelijk door de ravioli, intens lekker door gehaktsaus en heerlijk bij burrata die zich mengt met de saus.'

naar recept
Ravioli met funghi - herfstpasta's
snelle bolognese

Het geheim om veel smaak te vangen in een bolognesesaus, zonder dat het uren duurt? Uienmarmelade, sojasaus, veel knoflook en het geduld om het gehakt flink bruin te laten worden. En de lekkerste tomaten die je kunt vinden natuurlijk. Deze snelle bolognese maak je in minder dan een half uur.

naar recept
snelle-bolognese-delicious
gnocchi met lams bolognese

In dit recept gebruiken we lamsgehakt. Bij mediterrane supers met een vleesafdeling vind je zeker lamsgehakt. Of gebruik eventueel het vlees uit lamsworstjes.

naar recept
snelle Gnocchi bolognese
pasta bolognese met bloemkool

Deze 'bolognese' met bloemkoolgehakt is eigenlijk nog lekkerder dan de klassieke variant. Het staat ook zo op tafel: binnen 40 minuten heb je een vega pasta barstensvol groente. TIP Lekker met (vegan) mozzarella erbij.

naar recept
vega pasta bolognese
tagliatelle met lamsbolognese

Deze tagliatelle met lamsbolognese is vol smaak, met bijzondere twist en tóch gewoon voor doordeweeks. Je maakt hem namelijk met maar 10 ingrediënten en het staat binnen 30 minuten op tafel. Beloofd!

naar recept
Tagliatelle lamsbolognese - delicious
tagliatelle met kikkererwten bolognesesaus

Herfstfavorieten als ragù maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfortfood vol smaak.35x de lekkerste recepten met kikkererwten

naar recept
tagliatelle met kikkererwten bolognesesaus
pijlsnelle eenpans-pasta bolognese

Verrassend: deze pijlsnelle eenpans-pasta bolognese staat garant voor heerlijk comfortfood en is toch low cal.

naar recept
pijlsnelle eenpans-pasta bolognese

Restje pasta met tomatensaus over? Maak dan een (XXL) spaghettischijf!