XXL spaghettischijf

XXL spaghettischijf

Buon appetito… met deze XXL spaghettischijf! In ons extra dikke Italië-nummer (nu in de winkel of bestel hem hier!) vind je het recept voor de beruchte spaghetti all’assassina: een knapperige, pittige klassieker uit Bari. Maar we gingen een stapje verder, want hoe maak je van een Italiaanse klassieker als ‘killer spaghetti’ een next-level snack? Juist: je maakt er een spaghettischijf van.

Samen met de enige echte @snackspert gingen we de uitdaging aan en bedachten we deze Hollandse knipoog naar la dolce vita: een dubbel gepaneerde, goudbruin gefrituurde spaghettischijf. Crunchy van buiten, spicy van binnen. En ja, hij is net zo bruut als-ie klinkt.

XXL spaghettischijf

vegetarisch
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht, snack | feestelijk | hollands, italiaans | vegetarisch
Een krokant gefrituurde pastaschijf, boordevol pit en comfort. Deze all’assassina XXL spaghettischijf is alles waarvan je niet wist dat je het nodig had in een snack.
Voorbereiding50 minutes
vriezen6 hours
Totale tijd6 hours 50 minutes

Ingrediënten

  • 300 g tomatenpuree
  • 2 bosjes basilicum
  • 7 el extra vergine olijfolie
  • 8 tenen knoflook, gepeld
  • 3 verse of gedroogde rode chili’s, geopend
  • 300 ml passata
  • 600 g spaghetti
  • 2 tl chilivlokken
  • zout & versgemalen peper

paneren

  • 500 gram bloem, om te bestuiven
  • ± 10 eieren, losgeklopt
  • 500 gram panko, royaal

voor het frituren

  • zonnebloemolie, om in te bakken (de schijf moet in een ruime hoeveelheid olie gefrituurd worden. Hoeveel je nodig hebt, hangt dus af van hoe groot je schijf is. Voor de schijf uit onze Instagram-reel gebruikten we zo'n 4,5 liter zonnebloemolie)

Instructies

  • Breng 1500 ml water aan de kook in een steelpan. Roer, zodra het kookt, de tomatenpuree, basilicum en een flinke snuf zout erdoor. Laat zachtjes koken.
  • Verhit ondertussen de olijfolie in een zeer ruime pan. Voeg knoflook, chili’s en chilivlokken toe. Laat zachtjes bakken tot de knoflook begint te kleuren. Voeg de passata toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de ongekookte spaghetti toe aan de pan en schep goed om, zodat alle pasta bedekt is met de olie en kruiden. Voeg vervolgens beetje bij beetje de warme tomatenbouillon toe, net als bij risotto. Laat inkoken voor je weer toevoegt, tot de pasta al dente is. Proef goed en breng verder op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de spaghetti in een met plasticfolie beklede taartvorm. Druk stevig aan en strijk de bovenkant glad. Zet minimaal 6 uur (of een nacht) in de vriezer, tot de schijf volledig bevroren is. Maak je kleinere schijven? Dan zijn ze sneller klaar, maar let goed op: ze moeten stevig bevroren zijn voordat je gaat paneren, anders vallen ze uit elkaar.
  • Haal de bevroren schijf uit de vorm en paneer: eerst door bloem, dan ei, dan panko. Herhaal deze drie stappen nogmaals voor een extra stevige korst.
  • Verhit zonnebloemolie in een ruime pan tot 170°C. Leg de bevroren spaghetti-schijf voorzichtig in de olie en houd ‘m met een schuimspaan iets van de bodem om aanbranden te voorkomen. Bak de schijf in ± 6 min per kant goudbruin. Grote schijf? Keer ‘m dan veilig door ‘m op een groot bord te leggen, een tweede bord er bovenop te plaatsen en in één vloeiende beweging om te draaien. Laat daarna rustig terugzakken in de olie.
  • Prik met een satéprikker in het midden van de schijf. Is de kern nog te koud en de buitenkant al goudbruin? Laat dan nog even garen in de oven op 180°C.
  • Laat de spaghetti-schijf kort uitlekken op keukenpapier en serveer direct. Wij lieten niemand minder dan @snackspert proeven: zijn advies? Ga voor samoerai saus voor een pittige kick! Toch liever in Italiaanse sferen blijven (voor zover dat nog lukt)? Combineer de schijf dan met een bol romige burrata. Perfect contrast tussen krokant en zacht. Tast toe!

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept, bereiding: & Jip Mulder, 
Beeld: Sophie-Fleur Jongebloed, 
Met dank aan Friethuys Tien voor de filmlocatie
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 16x Italiaanse pasta recepten voor gevorderde honger