Italiaans menu – alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke avond

In Italië wordt pasta op een heel andere manier geserveerd dan we hier gewend zijn. Het is zelden een hoofdgerecht, maar juist een smaakvolle tussengang in een uitgebreid Italiaans menu. Benieuwd hoe zo’n menu eruitziet? Scroll dan snel verder!

Zin om zelf zo’n uitgebreid Italiaans menu te koken dit weekend, maak dan een selectie uit deze lijst, krabbel de boodschappen alvast op een blaadje en dek de tafel met een kek geruit tafelkleedje, want mama mia dit wordt lekker!

Voor nog veel meer inspiratie pak je nu de gloednieuwe delicious. Italië-special bij de hand, met onvergetelijke hoofdgerechten, pasta’s en risotto’s en toetjes die je keer op keer wil maken. Bestel hem hier:

Voorgerechten of antipasti om je Italiaanse menu mee af te trappen

stracciatella met gegrilde broccolini & salsa verde
Net als je denkt dat het niet lekkerder kan, komt stracciatella (de kaas, niet het ijs) om de hoek kijken. Samen met room vormt stracciatella de binnenkant van een bol burrata. Kun je geen stracciatella vinden? Neem dan een geprakte bol burrata.
Ook lekker: snelle pizza met pepperoni en burrata.
naar recept
oesters met pancetta-limoenkruim
Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak. Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.
naar recept
recepten met limoen
pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan.
Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee.
In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
naar recept
pompoensoep paddenstoelen
bresaolarolletjes met gerookte-knoflookcrème en pistache
Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.
En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
naar recept
bressaolarolletjes met gerookte-knoflookcreme en pistache - delicious

Primi: pasta, risotto of gnocchi voor de vulling

pasta met burrata
Cacio Italiano! Van buffelmelk tot geitenmelk, van zacht tot hard, van mild tot pittig en van jong tot oud; wij kaaskoppen worden ontzettend gelukkig van Italiaanse formaggio. Vooral van burrata – Italiaans voor 'boterachtig' – kunnen we geen genoeg krijgen. In deze pasta wordt de fluweelzachte bol kaas gecombineerd met een pittige tomatensaus.
Ook heerlijk met burrata: pompoengalette van Yvette
naar recept
pastasaus populairste pasta recepten 2023
spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoenpitten
Zelfgemaakt kruim-pittenmengsel geeft dit gerecht een crunchy bite. Dat maakt de superromige gorgonzolasaus helemaal af!
Een tip van Janneke: 'Neem de zachtere variant, gorgonzola dolce, voor een mildere saus.' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch.
Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
naar recept
Spaghetti met artisjok
pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter
8 ingrediënten en 20 minuten: meer heb je niet nodig!
Deze pastasoort heet maltagliati en betekent letterlijk ‘slecht gesneden’. Vaak gemaakt van restjes verse pasta maar ook heel leuk om snel te maken van koelverse lasagnebladen. Wil je makkelijk meer groente eten? Neem dan lasagnebladen van bijvoorbeeld pompoen.
Als je dol bent op pasta moet je deze snelle carbonara met paddenstoelen eens proberen!
naar recept
Maltagliati - delicious
risotto met taleggio, bloemkool en hazelnotenpangrattato
Dit is misschien wel de lekkerste risotto die je in tijden hebt gegeten! Carnarolirijst wordt met vialone nano als de beste soort risottorijst beschouwd. Ze behouden hun vorm en ‘beet’ en hebben een heerlijk romige textuur.
naar recept
risotto met taleggio
risotto met prei en ansjovis
Je herkent het vast: één hap van een fijn bord risotto en je bent gelijk terug in Italië! Deze risotto met prei en ansjovis maak je met visfond. Een flinke schep mascarpone erop en klaar ben je, binnen 30 minuten.
Geef er gestoomde broccoli bij, besprenkeld met notenolie, en strooi er nog wat gehakte hazelnoten overheen. Houd je van uitgesproken smaken? Stop er dan gerust wat meer ansjovis in!
Minder fan van ansjovis, maar wel van spek? Dan is deze risotto met radicchio en gorgonzola iets voor jou.
naar recept
risotto met prei en ansjovis
gebakken gnocchi met tomaatjes, parmezaan & munt
Gebakken gnocchi? Gnocchi kennen we als zachte kussentjes. Bakken is minder bekend, maar heel erg lekker. Vooral kinderen zijn dol op die krokante Italiaanse aardappelkussentjes.


Iets meer tijd? Maak dan deze vega gnocchi uit de oven.
naar recept
gebakken gnocchi met tomaatjes

Secondi – ofwel het Italiaanse hoofdgerecht

Bekijk ook deze lijst met 35 Italiaanse hoofdgerechten.

aubergine parmigiana
Waan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
naar recept
aubergine parmigiana | delicious
gepaneerde kalfskoteletten met salie & rauwe ham
Geef – net als veel Italianen – brood dat je over hebt een tweede leven in je keuken. Want oud brood inclusief korst kun je makkelijk in de keukenmachine vermalen tot broodkruim. Gebruik direct als paneermeel in dit recept, want zo maak je fantastische kalfskoteletten met een krokant korstje.
naar recept
kip cacio e pepe in bagna cauda
Italianen zijn meesters in het verzinnen van eenvoudige gerechten die geweldig smaken. Cacio e pepe bijvoorbeeld – oorspronkelijk een Romeinse klassieker van spaghetti met louter zwarte peper en pecorino – is nu weer een trend.
naar recept
kip cacio e pepe in bagna cauda
ossobuco met guinness
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af.
Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
naar recept
ossobuco ossenstaart
heilbot met tomatenolijvensaus
De lekkerste tomatensaus maak je heel snel zelf. Mooie vis erin en hup in de oven! Extra fijn: je kunt een dag van te voren beginnen met voorbereiden
naar recept
vette vis heilbot met tomatenolijvensaus-delicious

Dolce

meringata met hazelnoten en karamel
Italiaanse ijstaart met meringues is romig, fris én knapperig… een absolute dooreter! Dit is schuimgebak in zijn beste – en snelste – vorm.
Tip: Lekker met Italiaanse hazelnotenlikeur als frangelico.
naar recept
meringata met hazelnoten en karamel
lambrusco-zabaglione met kardemom en blauw fruit
Binnen een kwartier zet je iets op tafel om je vingers bij af te likken. Extra lekker: schep nog een bol notenroomijs of vanilleroomijs bij de zabaglione.
naar recept
lambrusco-zablagione met kardemom en blauw fruit - delicious
tiramisu met specerijen & frangelico
Tiramisu staat voor delen, voor lang blijven zitten en praten over de avond en het leven. Alles wat lekker is, gaat erin. De stukjes chocolade zorgen voor wat bite. Deze tiramisu met specerijen en frangelico heeft het allemaal.
De tiramisu kun je 1 dag van tevoren maken.
naar recept
tiramisu met specerijen en frangelico

Niet gevonden waar je naar op zoek was? Bekijk dan deze lijst met 47x Italiaanse recepten zónder pasta in de hoofdrol

tiramisu met specerijen en frangelico