Krokante hapjes met onweerstaanbaar knapperige korstjes en randjes! We hebben ons archief op zijn kop gezet en alleen de hapjes onder elkaar gezet waar je luid en duidelijk een ‘krak’ hoort zodra je erin bijt.
Zin in krokante feesthapjes? Met blader- en/of filodeeg bak jij onweerstaanbaar lekkere pasteitjes vol garnalen en kip. We delen een verrukkelijke selectie in het krokante-nummer van delicious. Shop ‘m hier:
Halloumifrieten, oesters met kruim en nog meer krokante hapjes
oesters met pancetta-limoenkruim
Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak.
Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.
naar recept
groentefrietjes met gefrituurde uien
Met dit feest van gefrituurde groente wordt snacken nóg beter.
naar recept
gefrituurde asperges met kruidensla
Tja, bijna alles wat je paneert en frituurt is lekker, en witte asperges zijn geen uitzondering. Dit is een heerlijke snack voor bij de borrel, een verrukkelijk voorgerecht met een frisse kruidensla, of trakteer jezelf op een uitgebreide lentelunch. Glas witte wijn erbij, en niks meer aan doen.
naar recept
gekruide, gefrituurde garnalen en vis met aioli
Door zachte vis te frituren krijgt het een krokant jasje en een lekkere bite. Gebruik mineraalwater voor een extra luchtig beslag. Voeg kruiden zoals za’atar toe om het beslag extra smaakt te geven. Probeer ook eens deze gefrituurde spiering met saffraanmayonaise!
naar recept
gefrituurde uiringen met aioli
Met iets simpels als witte uien kun je de lekkerste dingen maken. Gefrituurde uiringen bijvoorbeeld. Tip: maak er zelf zo’n fijne aioli bij, met knoflook, citroenrasp en fijngesneden rozemarijn.
En als je dan toch de olie heet hebt, maak dan ook deze superlekkere gekruide garnalen met aioli.
naar recept
En als je dan toch de olie heet hebt, maak dan ook deze superlekkere gekruide garnalen met aioli.
fish & chips van wijting met selderij-remoulade
Bart van Olphen heeft zij aan zij gekookt met Jamie voor diens tv-programma en YouTube-kanaal. Bart: ‘Dit beslag voor fish & chips maakte ik ooit met Jamie voor Channel 4 , superleuk! Van Heston Blumenthal heb ik het idee om wat honing aan het beslag toe te voegen voor een mooie kleur.’
naar recept
Caesar salad met Scotch eggs
Oud brood weggooien is echt verleden tijd. Het is namelijk een prachtig ingrediënt om elk gerecht meer structuur en body te geven! Niet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming. Zin gekregen in meer inspiratie voor gerechten met brood? Check onze lijst met 154 recepten!
naar recept
gegratineerde artisjok met olijfkorst
Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren. Wat doe je vooraf?Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren. Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
naar recept
gefrituurde citroenspiering met saffraanmayonaise
Spiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak. Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!
naar recept
halloumifrieten met dukkah en zoute citroenmayo
Wie met kerst z'n gasten wil verrassen moet zeker deze halloumifrieten serveren. Van die citroenmayo van ingelegde citroen wordt het helemaal een spectaculair hapje.
naar recept
tempura met vijgen en kakifruit met geitenkaasdip
Kakifruit is tegenwoordig in veel supermarkten verkrijgbaar en is lekker fris en zoet van smaak. Dit past perfect bij dit hapje met tempura en hartige geitenkaasdip.
naar recept
Hapjes met crispy deeg
De beste bites zijn gehuld in deeg. Niemand weerstaat deze pasteitjes met gehakt of feta & pittige honing of onze knapperige saucijzen. Serveer voor iedereen een crispy snack en maak je feest compleet met een paar heerlijk hartige hapjes.
filopastei met pittig gehakt & feta
Je hebt geen vliegticket nodig om in een andere wereld te belanden. Voorzie je voorraadkast van smaakmakers uit alle windstreken, en je bent er zo! Met Midden-Oosterse ingrediënten als baharat, za’atar en toum voeg je in no time heel veel smaak toe, waardoor je je even ver weg en toch dichtbij waant. Ga los met pittig gevuld filodeeg.
naar recept
feta in filodeeg met pittige honing
De energie die je verbruikt tijdens het maken van dit recept, staat niet in verhouding met het genot dat je ervaart als je het eet. Het is heel makkelijk te maken en het levert je vrijwel zeker een staande ovatie op. Sommige recepten kun je met elk type filodeeg maken, maar dit recept werkt het beste met de dunne versie die je in de Griekse of Turkse supermarkt vindt. Ga ernaar op zoek, dat is het waard.
naar recept
lamssaucijzenbroodjes met paprika-walnootdip
Maak de saucijzenbroodjes en de dip 1 dag van tevoren en zet koel afgedekt weg. Warm ze vlak van tevoren 3 min. op in de oven.
naar recept
vega-saucijzenbroodjes
Van klassiek tot vega, van licht gekruid tot pittig… met saucijzenbroodjes kun je álle kanten op. De vega variant op het klassieke saucijzenbroodje met vlees noemen we megavega-saucijzenbroodjes, want ze zijn megalekker! Probeer ook eens deze filo-saucijzenbroodjes met appel en cider!
naar recept
Kroketjes: het ultieme krokante hapje
confit de canard-kroketjes
Op een avond met vrienden trek je een fles bubbels open of shake je wat cocktails. Iets erbij? Serveer deze confit de canard-kroketjes: werkelijk onweerstaanbare hapjes. We raden je aan om maar meteen een grote hoeveelheid te maken en ze in te vriezen, zo heb je altijd een mind blowen snack achter de hand om iedere borrel in één klap super-de-luxe mee te maken. Zo blijven je gasten zeker tot na sluitingstijd plakken en je bepaalt zelf hoelaat het licht aan (of uit) gaat. Lekkere tip: schenk het vet uit het blik confit de canard in een glazen potje en bewaar in de koelkast of vries het in. Heerlijk om aardappels in te bakken! Ook lekker… Deze pompoen-saffraankroketten met paprika-hazelnootdip.
naar recept
polenta-rozemarijnkroketjes met olijf-knoflookmayonaise
Vandaag is het nationale krokettendag! Dus alsjeblieft, het recept van onze polenta-rozemarijnkroketjes. Da’s weer eens iets anders!
naar recept
nagelkaaskroketjes met geroerbakte snijbiet
Ondanks het feit dat Nederland rijk is geworden met handel in specerijen, vind je in de Nederlandse keuken nog nauwelijks echt gekruide, hartige gerechten Het lijkt erop dat we die specerijen lievere verkochten dan ze zelf te souperen. Versterk de kruidnagel smaak in deze kroketten met kaas van Eke door er delicious. mosterd met kruidnagel bij te serveren.
naar recept
Portugese viskroketjes piri piri
Deze zilte viskroketjes heten in het Portugees pastéis de bacalhau. Superlekker als hapje bij een glas witte wijn, als het kán buiten. Of bij vinho verde, om in Portugese sferen te blijven. Bacalhau of bakkeljauw is gedroogde, gezouten kabeljauw. Je vindt het in de diepvries van grotere supermarkten.Ook vegakroketjes op tafel? Bak polentakroketjes!
naar recept
vegan kubbeh (kubbeh ’t bulgur) van Sara uit Noomi
Kubbeh is het cultureel erfgoed van Irak. Het is een soort dumpling of kroket die je met verschillende soorten korsten, vormen en vullingen kunt tegenkomen. Maak je kubbeh met flinterdun deeg, dan is dat niet alleen heel lekker, het vergroot ook je kansen op de Iraakse huwelijksmarkt. Sara: 'Ik heb kubbeh voorbij zien komen met zo’n dikke korst dat ik echt goed moest kijken of het geen gehaktbal was. Dit is natuurlijk niet hoe kubbeh bedoeld is, maar ik begrijp het wel – de mijne zagen er in het begin ook zo uit.' Serveer de kubbeh met noomichutney.Dit recept komt uit NOOMI, de primeur van Sara Shawkat over de Iraakse keuken.
naar recept
Bitterballen en arancini
bitterballen serranoham en manchego met aïoli
Tijdens ieder feest zijn bitterballen een succes. Al helemaal wanneer je deze zelf maakt! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze serranoham-manchegobitterballen bitterballen maakt. Je kunt ze trouwens makkelijk een paar dagen van te voren maken en invriezen! Ideaal voor een makkelijk kersthapje!
naar recept
krab-bitterballen met dille crème fraiche
Ga voorbij aan de bitterbal en maak voor de borrel deze krabbitterballen met een frisse dip van crème fraiche en dille!
naar recept
arancini met saucijs en venkelzaad
Kun je geen varkenssaucijzen met venkel vinden? Koop dan gewone varkenssaucijzen en voeg 1 el venkelzaad extra toe. Tip: wil je niet alle arancini in één keer frituren? Je kunt de balletjes makkelijk invriezen. Haal ze later dan 2 uur voor frituren uit de vriezer om ze wat te laten ontdooien en frituur dan zoals hierboven.
naar recept
krokante polentaballetjes met gorgonzola
Onweerstaanbaar Italiaans comfortfood en ook helemaal weekend-proof: krokante polentaballetjes met gorgonzola. Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier of – om in Italiaanse sferen te blijven – spumante!Of probeer deze Siciliaanse arancini.
naar recept
Beignets en loempia’s
pyaz ke pakora (uienbeignets)
Asma Khan: 'Mijn liefde voor pyaz ke pakora gaat terug naar de vreugde die ik als kind voelde wanneer de eerste moessonregens vielen. Ik herinner me nog dat de verkoelende regen na een broeiende vochtige periode die weken duurde, een verademing was. De eerste buien waren altijd een wolkbreuk. Wij kinderen zaten bij het raam, keken naar de aanhoudende stortbui, aten pyaz ke pakora en namen slokjes chai. Serveer de beignets met groene chutney.Dit recept komt uit het kookboek Ammu van Asma Khan en staat samen met een selectie van haar andere recepten in de nieuwe delicious.
naar recept
Vietnamese loempia’s
Een nieuwe traditie bij delicious. foodstylist Oscar de Lint thuis: "in plaats van oliebollen met oud & nieuw frituur ik in de tuin loempia’svoor wie langs wil komen. Veel lekkerder!"
naar recept
Krokant brood
focaccia di Recco
Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
naar recept
Liever iets frissers met bite, ga dan voor een van deze 9 witlofsalades.