8x bruschetta recepten voor een heerlijk snel hapje of voorgerecht

Met oud brood en olijfolie weten de Italianen wel raad, daar maak je namelijk de lekkerste bruschetta recepten mee! Serveer ze als antipasti, voorgerecht of tussendoortje met al het lekkers wat het seizoen te bieden heeft.

Bekijk ook: aspergerisotto met feta

Bruschetta is de eenvoud zelve. Maar om de vraag te beantwoorden: ja, bruschetta is zoveel meer dan een simpel stukje toast (hoewel het natuurlijk wel toast is), en ja er bestaat een perfect recept. In zijn optima forma is een bruschetta ruw en knapperig aan de buitenkant, doordrenkt met knoflookaroma’s.

Perfecte bruschetta recepten?

De korst heeft een lekkere bruine korst, en nadat je door de eerste knapperige laag bijt, stuiten je tanden op zacht brood geparfumeerd door zurige gist. Een goed bruschetta recept vraagt om brood met een open structuur en onregelmatige gaten, waar de olijfolie lekker in blijft hangen.

Zodra het brood is geroosterd, bestrooi je het direct met zoutvlokken – en dan snel eten zodat het zout niet smelt, maar bijdraagt aan het knapperige geheel. Je snapt dat de perfectie bij zoiets simpels rust in de kwaliteit van de ingrediënten.

Zo ga je te werk

Om de beste bruschetta te maken, begin je met het selecteren van Italiaans brood met een open structuur. Zuurdesem is een prima keus, en in geval van nood kun je ciabatta gebruiken. Snijd het brood in dikke plakken en rooster ze lichtjes in de oven of op de grill. Wrijf vervolgens de warme geroosterde plakken in met een teentje knoflook om een subtiele knoflooksmaak toe te voegen. Druppel royaal groene, grassige olijfolie over het brood en bestrooi met zoutvlokken en zwarte peper.

Geschiedenis van de bruschetta

Bruschetta gaat terug tot in de oude Romeinse tijd, waar boeren brood op open vuren roosterden en inwreven met knoflook om oud brood nieuw leven in te blazen. De naam ‘bruschetta’ is afgeleid van het Italiaanse woord “bruscare,” wat “roosteren” betekent. In de loop der jaren heeft bruschetta vele varianten gekend, maar de klassieke versie met tomaten, basilicum en knoflook is de meest geliefde.

Met deze bruschetta recepten scoor je op alle fronten: als een lekkere snack om op tafel te zetten om 18:00 met een glas wijn, net voor het koken, als een antipasto, of een life saver wanneer je moe en hongerig thuiskomt en een uur geleden al iets had moeten eten.

8x bruschetta recepten

bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten
Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn.
Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'
Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
naar recept
Bruschetta met burrata | delicious
bruschetta met artisjokken en gekonfijte tomaat
Heerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.
naar recept
bruschetta met artisjok en tomaat | delicious
bruschetta met krab-dragonyoghurt
Een feestelijke gelegenheid? Of gewoon een relaxt doordeweeks avondje? Deze bruschetta met een frisse yoghurt on top smaken altijd goed!
naar recept
bruschetta met krab-dragonyoghurt - delicious
bruschetta met snelle visstoof & rucola
Bruschetta is zo’n heerlijke Italiaanse klassieker, en je kunt er alle kanten mee op! Dit keer maken wij ‘m met snelle visstoof. 
Probeer ook eens deze traditionele bruschetta met gekonfijte tomaat en artisjok.
naar recept
bruschetta met basilicumolijftapenade en ei
Een ontbijt met een bruschetta met basilicumolijftapenade, een zachtgekookt eitje, pimentón-olie en basilicummayo. Klinkt als veel werk, maar toch ben je maar 20 minuten bezig! Een dag die zo begint, kan niet meer stuk, toch?
naar recept
wilde-paddenstoelenbruschetta
Volle wind tegen, dalende temperaturen en overal liggen gouden blaadjes; de herfst is in full swing! Vier de pracht van de herfst met deze Italiaanse wilde-paddenstoelenbruschetta. Simpel en snel, maar oh zo lekker!
naar recept
paddenstoelenbruchetta-delicious
bruschette met cannellinihummus & pancetta
Ons favoriete hapje van dit moment: knapperig brood, krokant Italiaans spek, zalvige hummus en lekker veel olijfolie.
Ook lekker: bruschette met tomatenconfit en ricotta.
naar recept
bruschetta cannelini hummus - delicious
bruschette met tomatenconfit en ricotta
Het ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook…
naar recept
tomatenbruschette - delicious

Bekijk ook: 30 snelle koude borrelhapjes

bruschette